UPDATE; REVERSIDETT OG VEIEN VIDERE

IMG_6304

Nå er det en god stund siden jeg har oppdatert dere på reversdietten min. Har du ikke fått det med deg så kan du lese mer om det her. Prosjektet går ut på å gradvis øke matinntaket mitt etter en lang periode på diett. I slutten av september begynte jeg å spise mer.

Nå har det gått elleve uker siden jeg begynte, og jeg har økt inntaket nesten ukentlig med unntak av tre uker hvor jeg har holdt inntaket stabilt. Hele veien har jeg kjent på økt energi, mye mer stabilt humør, mer lyst til å gjøre ting og trene, mer trykk i kroppen og generelt mye mer livsglede. Som jeg har nevnt tidligere også – det finnes ikke tvil om at denne endringen som jeg har gjort blir tatt i mot med åpne armer av kroppen min!

IMG_6321
Tights fra Better Bodies (adlinks)

Nå har jeg kommet så langt at jeg bare har to hundre kalorier igjen før målet er nådd. Det passer fint siden det nå snart er jul og det automatisk vil bli mer mat. Jeg er så glad for at jeg har bygget opp forbrenningen min i såpass god tid før jul. Da vil det også mest sannsynlig bli lettere for å kroppen å takle den økte matmengden i juletiden. Jeg er nemlig veldig god på å spise julemat og det er noe jeg virkelig ikke sparer på.

…Og formen rent estetisk?
Den har holdt seg så utrolig mye bedre enn forventet!
Frem til ca to uker siden har jeg vært stabil. De to siste ukene har aktivitetsnivået mitt vært litt lavere enn det pleier og da merker jeg fort at ting skjer med formen. Det er ikke unaturlig i det hele tatt, og jeg syns det er helt ok. Jeg hadde innstilt meg på mange kilo vektoppgang da jeg startet dette prosjektet, så det at jeg har gått opp litt nå den siste tiden, det er faktisk helt ok. Generelt sett merker jeg at kroppen er mindre stresset når jeg spiser såpass mye som jeg gjør nå, og da holder jeg også mindre vann.

IMG_6324

Jeg er stolt av meg selv for at jeg bestemte meg for å starte på dette prosjektet og at jeg nå snart har fullført, helt uten å nøle. Følelsen av å spille på lag med sin egen kropp og gjøre noe veldig positivt for egen helse – det føles fantastisk!

…Så hva skjer fremover nå?
Det nye forhøynede matinntaket skal jeg bruke til min fordel, og gjennom vinteren skal jeg fokusere på styrke og oppbygging. Ingen cardio utenom rolige gåturer, hovedfokus på styrketrening og prestasjon. Jeg skal legge et knall godt grunnlag slik at kroppen er godt rustet med høy forbrenning dersom jeg bestemmer meg for å gå for en ny diett nærmere sommeren. Om jeg i det hele tatt gidder eller har behov for det når den tid kommer, det får vi se på 🙂

SPØRSMÅL – REVERSDIETT

IMG_4208

Jeg fikk et spørsmål her på bloggen som jeg tenker er greit å bare ta i plenum da det er flere som spør om nogen lunde det samme. Temaet er kaloriøkning etter en lang periode på kaloriunderskudd. Spørsmålet lyder som følger:

«Jeg gikk ned 12 kg (fra 66 til 54 kg, 175 høy) fra januar-april med å ligge i kaloriunderskudd, men ble dessverre litt for «bitt av basillen», som gjorde at jeg ville enda mer ned etter april. Derfor fortsatte jeg å kutte i kaloriinntak, og har siden april ligget på 1300 kcal om dagen, uten at jeg går ned noe mer. Nå vil jeg gjerne kunne spise mer mat, men merker at jeg går opp i vekt med en gang jeg beveger meg over 1300. Hva bør jeg gjøre? Øke 100 kcal om dagen, hver uke? Er fryktelig redd for å gå opp igjen. Og vil gjerne holde meg slik jeg er nå (fettprosent på 20), men føler kroppen ikke vil. Har du noen råd?»

Det er ingen tvil om at du er en perfekt kandidat for en reversdiett.
Det at du har stagnert i fremgangen på såpass lite kalorier forteller meg at kroppen ikke lenger spiller på lag og at det er på tide med en endring. Mitt råd til deg er å starte forsiktig med å øke med 100 kalorier. Dette er ikke mye, men erfaringsmessig er det lurt å ta det veldig rolig, spesielt når man har gått over veldig lang tid på lite mat, slik som du har gjort.

IMG_4466

Mine beste råd i denne prosessen;
1. Vær innstilt på at vekta vil øke. Helsa må komme først. Det kan være du ender opp med å være stabil eller til og med droppe vekt, men som utgangspunkt er det lurt å tenke at du skal opp i vekt.

2. Ikke øk mengden trening i takt med inntaket. Da er du like langt. At du får mer energi er garantert, men prøv å holde treningsmengden som normalt.

3. Vær veldig nøye på å få i deg all maten du skal ha. Om du slurver vil du bare gjøre prosessen enda mer langtrukken.

IMG_1842

Slik kan du gå frem:
Steg 1 = Øke med 100 kcal.
Om du har mulighet, følg med på vekta 2-3 ganger pr.uke. Du kan oppleve både å bli vannete de første dagene eller at du dropper i vekt. Dersom du går opp i vekt, behold samme kcalmengde en uke til. Går du ned eller er stabil kan du gå videre til steg 2. Kutt ned eventuell cardio og hold deg til styrketrening.

Steg 2 = Øke med ytterligere 100 kcal.
I ditt tilfelle vil du nå være oppe i 1500 kcal. Gjør samme som på steg 1. Dersom vekta øker beholder du samme kcal en uke til. Er du stabil eller går ned kan du øke med ytterligere 100 kcal. Opplever du stor vektnedgang (0,5-1 kg) kan du øke med ytterligere 300 kcal istedet for 100 kcal.

Slik fortsetter du helt til du er oppe i vedlikeholdsmengde med kalorier. Her må du prøve deg litt frem da det er vanskelig å estimere helt nøyaktig, men om du kan nå 2000 kcal i første omgang er det en god start. Trenger du støtte og opp backing underveis – send meg en mail ! Lykke til 🙂

Jeg vil poengtere at dette er den metoden jeg anbefaler og som har funket veldig bra for meg selv og mine kunder. Det er helt sikkert andre ting som også funker, men dette er altså mitt svar.

 

Lurer du på noe ?
Send meg en mail på din.pt@live.no!

KCALØKNING OG SUKKERSTOPP-UPDATE

IMG_3628

Nå har det gått fem uker siden jeg bestemte meg for å starte en reversdiett, altså øke kaloriinntaket mitt sakte og gradvis. Hvorfor jeg bestemte meg for å starte dette prosjektet kan du lese her. Det har gått så utrolig med bedre enn forventet og kroppen min reagerer veldig bra på endringene. Nå har jeg kommet såpass langt med økningen at jeg nesten sliter med å få i meg all maten. Jeg kan ikke huske sist jeg har spist så mye og samtidig vært så liten i kroppen! Skulle nesten ønske at dette prosjektet var litt vanskeligere og bød på flere utfordringer, men jeg må helt ærlig si at jeg er ekstremt fornøyd med kroppens reaksjon og de positive følgene det økte matinntaket har hatt.

Jeg har ikke vært så lite vannete og oppblåst på lenge, lenge. Jeg har heller ikke hatt så mye energi i hverdagen på så lenge jeg kan huske. At nok mat er ti tusen ganger bedre enn for lite mat? Oh yes. Kroppen min virker strålende fornøyd. Og når jeg – som har stor apetitt og magesekk, faktisk må planlegge smart for å få i meg all maten, da er det velstand.

IMG_3621Tights (oppbrettet) // Topp (adlinks)

…Og sukkerstoppen?
Den går som en drøm. Jeg har hatt to avvik til nå. Den ene gangen hadde mamma bakt verdens beste sjokoladekake til min brors bursdag (som jeg hadde glemt å legge inn som avvik i avtalen) og når jeg tok en smak av en brownies jeg lagde til en kompis som ble 30 år. Å ha viljestyrke nok til å ikke smake på røra når du står med ansiktet oppi og lager den, det er nok litt utenom min evne per i dag… 😛 Som dere kanskje skjønner så er det mammas sjokoladekake og brownies som er mine store svakheter. Mest fordi det er så sjeldent jeg har det tilgjengelig. Så – so far, so good! Dagene flyr av sted og jeg tenker aldri på sukker. Når jeg spiser såpass mye mat blir det ikke rom for noe søtsug eller tanke på det heller, noe som helt klart gjør det enklere.

Dette ble en halleluja update fra meg!
Ingen utfordringer å dele, bortsett fra at jeg må planlegge bedre for å få i meg all maten. Det er jo bare et luksusproblem 🙂

 

God fredag folkens !

KALORIØKNING OG FREMGANG

Innlegget inneholder reklamelenker

IMG_4854

Da var det på tide med en liten oppdatering !
Jeg har fått en del spørsmål om hvordan det går med kaloriøkningen som jeg skrev om her. Da jeg startet på prosjektet så jeg for meg at det kom til å bli fryktelig tøft, spesielt å innse at jeg måtte belage meg på at fettprosenten kom til å øke. Frem til før jeg startet med dette hadde jeg jo jobbet lenge med å få den redusert. Jeg tenkte det kom til å føles som at mye arbeid ble skylt ned i dass for å være ærlig. Men vet dere hva? Det har gått så utrolig bra, og jeg er overveldet og stolt over min egen kropp. Utrolig rart å si, men det er sant! Kroppen min tilpasser seg kaloriøkningen veldig bra og fettprosenten holder seg faktisk ca der den var, tross en økning på totalt fire hundre kalorier. Fettprosenten er ikke det viktigste, det jeg er mest glad for er at kroppen spiller på lag og henger med på endringen. Jeg får lyst til å gi forbrenninga mi en klapp på skuldra 😀

På en måte hadde jeg håpet at dette ble en turbulent reise slik at jeg kunne dele litt mer opp- og nedturer med dere og forhåpentligvis lære mye av hvor tøft det kom til å bli. Utrolig nok er jo dette bare moro og jeg koser meg med boblende energi på trening, masse mat og generelt mye energi hele dagen.

IMG_4857

Jeg føler meg nesten som i en tv-shop reklame hvor er alt er bra og alt for plass under sengen og kan delbetales over ørten år. Men jeg må jo si det som er sant – det er DIGG å spise mer. Kroppen har det kjempe bra, jeg passer fortsatt alle klærne mine og jeg har noen veldig gode treningsøkter om dagen. Alt jeg kan si er at om du vurderer å ta en «revers diett» etter en stund på kaloriunderskudd – ikke nøl en gang. Det er SÅ verdt det når du tar deg god tid og spiller på lag med kroppen.

– Også er det noen som lurer på sukkerstoppen, det kommer jeg tilbake til! 😉

Ut dagen kjører x-life helgetilbud med avslag på flere bestselgere. Blant annet doorgymen på bildet over som er til halv pris nå. Perfekt til deg som lære deg å mestre pullups eller chins, så kan du trene hjemme. De har også tilbud på BCAA og omega3 for å nevne noe. Du ser alle de nedsatte varene HER. Den lilla tightsen får du også for en billig penge nå 🙂

God søndag !

CHANGING MY WAYS – TID FOR FORANDRING

EDIT;  Etter å ha mottatt en del triste og kjipe kommentarer må jeg be deg som leser dette om å lese det som faktisk står her, og ikke masse mellom linjene som ikke er fakta. Dette er ikke snakk om noe anorektisk tilbakefall. Det er ikke mer enn en revers-diett etter en lang periode i kaloriunderskudd.

 

Det har seg slik at jeg har ligget i kaloriunderskudd og presset meg selv for å komme ned i fettprosent over lang tid nå, og det er på tide å gjøre litt om på ting. Jeg har lekt superwoman og er på overtid. Det er harde fakta.

IMG_4699Antrekk fra Adidas : Topp og tights (adlinks)

Å ligge i kaloriunderskudd over land tid kommer med flere følger. Forbrenningen justeres naturligvis etter inntaket. Jeg har presset kroppen ganske lenge, og langt mer enn jeg burde. Hodet og kroppen min er sliten og jeg har, helt ærlig, kjørt den litt i grøfta. Jeg spurte meg selv om jeg ville gjort det samme med en kunde, og svaret var helt klart og tydelig; aldri i verden. Så hvorfor gjør jeg dette mot meg selv da?

Jeg har snakket med flere andre PT’er om dette «problemet», at man alltid har troa på at man tåler mye mer og at ens egen kropp holder ut så mye mer enn andres (les; klienter), og dermed tar vann over hodet. Jeg kjenner på at kroppen min faktisk har fått nok nå, hodet også. Det er hardt å innrømme, men jeg innrømmer det.

Hvordan merker jeg at nok er nok? Treningslysten er mer laber enn den noen gang har vært, jeg sliter med å få sove, jeg blir veldig fort stresset og utslitt, humøret synker av og til til skremmende nivåer og jeg føler meg ofte likegyldig. Jeg kjenner egentlig ikke igjen meg selv. Utrolig nok øker jeg hele tiden i styrke og har god fremgang på trening. Dette er nok takket være konkurranseintinktet mitt når jeg har satt meg mål.

IMG_4684Treningsdagbok (adlink)

Det som skjer nå er at jeg skal øke kalorimengden fra uke til uke. Dette er fordi jeg skal bygge opp forbrenningen min gradvis igjen, slik at kroppen henger med på forandringen og for at forbrenningen skal øke gradvis i takt med det økte matinntaket. Hvor fort jeg kommer til å øke kommer an på hvordan kroppen reagerer. Om den tilpasser seg fort vil jeg kunne øke matinntaket raskere. Om vekta øker for fort må jeg holde litt på bremsen. Det viktigste nå er at jeg får opp forbrenningen min slik at kroppen kan få det bedre. Jeg kommer ikke til å oppgi hvor mye jeg spiser for det er urelevant, men enn så lenge ser økningen slik ut:

Uke 1 = 100 kcal økning. 500 g nedgang i vekt.

Jeg spiser MER og jeg har faktisk droppet i vekt. Et tydelig tegn på at kroppen slapper mer av. Jeg kan dog absolutt ikke regne med at jeg fortsetter ned i vekt. Det viktigste nå er at kroppen min kommer i balanse. Utseende og fettprosent får jeg legge litt til siden. Nå skal helsa være i fokus. I dag øker jeg med ytterligere 100 kcal, så får vi se hvordan det går. Jeg føler meg allerede bedre etter de første 100 kaloriene i økning.

Jeg holder dere oppdatert på denne litt uvante og små-ubehagelige reisen. Forhåpentligvis ender dette bra. Jeg har jo utført en slik prosess med kunder flere ganger før, men det er jammen meg skremmende når man skal gjøre det på seg selv…

IMG_4696