HOLD HJERTET SUNT

Hjertet sørger for å sende livsviktig oksygen rundt til alle organene og cellene. Det er den aller viktigste komponenten i ditt indre maskineri. Hvordan kan vi mest effektivt sørge for god hjertehelse?

Trening og bevegelse
Hjertet er en muskel, og en svært aktiv en! Den slår ca 100 000 ganger i døgnet. Dersom du får opp pulsen i 30 min eller mer i løpet av dagen, styrker du hjertet og senker blodtrykket. Trening øker også forbrenningen og minsker risikoen for overvekt.

Unngå stress
Stress fører til mer hjertebank, som igjen øker risikoen for blodpropp. Sørg for å roe ned når du kan, gjør ting og vær med mennesker som får deg til å slappe av og smile. Minimer antall stressede minutter i løpet av en dag, og sørg for å få nok søvn og ro rundt leggetid. En rolig start på dagen kan også være lurt å prioritere, så er det lettere å stresse mindre generelt utover dagen.

Stump røyken
Nesten en tredel av alle tilfeller av blodpropp, hjertekrampe og hjertesvikt skyldes røyking. Ta en valg for egen helse og stopp en gang for alle. Prøv å bytte det ut med noe som kan distrahere deg fra røyksuget. Finn en spennende bok, serie eller aktivitet som får tankene dine over på noe annet.

Begrens inntaket av transfett
Kjeks, kaker, muffins… for å nevne noe. Matvarer med mye transfett er ikke heldig for hjertet. Spis sunt og variert med frukt, grønt, fisk og fett fra blant annet avocado, nøtter, frø og vegetabisk olje.

ENKLE TIPS MOT OPPBLÅST MAGE

I går giftet min yngste storebror Joakim seg, og vi hadde tidenes gøyeste og fineste bryllup <3 Det innebar også naturligvis mye mat (av typen jeg ikke spiser til vanlig), mye forskjellig drikke og kaker. Og i tillegg for min del- nervøsitet og stress (jeg sang tre sanger og hadde diverse oppgaver utenom det). Dette er for meg oppskriften på oppblåst mage! Det inspirerte meg til å skrive dagens innlegg.

Du har helt sikkert merket det selv. Hvis du er på et nyt sted eller på ferie og får i deg uvant mat, kanskje det er annerledes klima, endret søvnmønster og generelt mye nytt. Det har en tendens til å gå ut over magen på en eller annen måte.

I dag vil jeg derfor dele mine beste tips mot oppblåst mage – som kan være utrolig ubehagelig og hemmende!

Forebyggende;
Styr unna tyggegummi, pastiller, søtstoffer (xylitol), kullsyreholdig drikke, erter, bønner og alle typer løk. Dersom du er følsom for melk og/eller gluten, styr unna dette også. Spis sakte, så svelger du mindre luft.
Sidenotat; Selv merker jeg at jeg blir mer sensitiv i magen hvis jeg er stresset. Normal sett kan jeg derfor spise gluten uten å merke noe, men i stressede perioder reagerer jeg kraftig. Ha dette i bakhodet dersom du merker at «reaksjonen» varierer!


Når magen allerede strutter som en ballong;
Tarmmassasje
Masser tarmene ved å bevege deg. Vær i aktivitet og unngå stillesitting. Dette vil hjelpe tarmene!

Stress ned
Når du er stresset, oppfører kroppen seg som om den har fanden i hælene. Blodet forsvinner fra fordøyelseskanalen og ut i musklene slik at du har klar til flukt, og dermed blir resultatet oppblåsthet. Stress ned og gjør noe som får deg ti å slappe av.

Spis fiber
Er du forstoppet, kan fiberrike matvarer hjelpe veldig. (Har du diare bør du dog begrense fiberinntaket). Pass også på å ikke overdrive fiberinntaket dersom du spiser lite fiber til vanlig. En liten økning i inntaket er nok for å få fart på systemet. Eksempler på fiberrik mat er
havregryn, yoghurt, bær, banan, sitrusfrukter og bladgrønnsaker.

Drikk vann eller te
Sjekk fargen på urinen din. Den skal være svakt lysegul. Mørk urin er tegn på at du er dehydrert. Får du ikke nok drikke, kan fibrene i maten ha stikk motsatt effekt og gjøre deg enda mer oppblåst og forstoppet. 
Unngå kullsyreholdig vann, og drikk gjerne peppermyntete, ingefærte med sitron og kanel og/eller vann med sitron.

Få i deg 1 ss eplecidereddik!
Eplecidereddik har jeg enormt god erfaring med, både i forhold til oppblåsthet, halsbrann, kvalme, søtsug og overdreven sutlfølelse. Ta 1 ss rett i munnen eller hell det over grønnsakene eller salaten din.

Lykke til og god bedring! 😉

BRAIN FOOD

Riktig mat kan bidra til bedre hjernefunksjon – bedre konsentrasjon, bedre humør og hukommelse. Maten du spiser kan rett og slett hjelpe hodet ditt å fungere bedre!

Enkelte matvarer er bevist at hjelper hjernen å fungere bedre. Det gjelder spesielt de såkalte flavonoidene som finnes i for eksempel frukt, bær, grønnsaker, te og mørk sjokolade, i tillegg til essensielle fettsyrer. Disse stoffene bedrer blodtilførselen til hjernen og styrker evnen til å danne nye forbindelser mellom cellene.

Her er forslag til god hjernemat som du bør ha i kostholdet;

Essensielle fettsyrer
Fet fisk eller omega3, kaldpresset rapsolje, fornuftige mengder melkefett, avocado, nøtter og frø. Cellene i hjernen trenger fett for å fornye seg.

Frukt, bær og grønnsaker
Antioksidanter og fytokjemikalier har hjernestilmulerende egenskaper.

B- og D-vitamin
Kjøtt, fisk, egg, grønne grønnsaker, bønner, linser og fet fisk.
Dette bidrar til produksjon av signalstoffer som gir bedre humør, bedre konsentrasjon og lagrer minner.

Jern, sink, magnesium og jod
Jern, sink, magnesium og jod styrker hjernens funksjon og energiproduksjon. Jern får du fra rødt kjøtt, leverpostei, linser, bønner, spinat og sesamfrø. Jod får du fra mager fisk, meieriprodukt, egg og jordbær. Sink får du fra grønne bladgrønnsaker, fisk og sjømat, asparges, bønner og cashewnøtter. Magnesium får du fra gresskar-og sesamfrø, quinoa, spinat, sorte bønner, cashewnøtter og mørk sjokolade.

Velg smart mat og ta samtidig noen gode valg for helsen din!:)

LÆR DEG Å LIKE FISK!

Det er bein i det, det smaker ekkelt, konsistensen er rar, det lukter ikke noe godt, jeg vet ikke hvordan man tilbereder det…

…Alt dette er normale årsaker til at man styrer unna fisk, men samtlige av punktene finnes det en eller flere løsninger på!

Så enkelt kan det bli å følge kostrådet om inntak av fisk;
Med to fiskemiddager og 3 brødskiver eller knekkebrød med fiskepålegg får du i deg ca 350 g fisk i uken!


«Det er bein i det»
Jeg har stor forståelse for at bein i maten kan være en apetittdemper. En fin løsning på det er å enten lære seg å filetere selv, få hjelp av noen som kan det, eller rett og slett kjøpe ferdig filet. Selv liker jeg best fersk fisk, men har lært meg å fjerne beina ordentlig. Dermed har jeg fått mye mer glede av å spise det.

«Det smaker ekkelt»
De fleste har kanskje opplevd å få en ihjelkokt torsk eller en tørr boks med tunfisk en gang eller to i løpet av livet… Slik trenger det absolutt ikke å være! Riktig varmebehandling og riktig krydder har veldig mye å si, i tillegg til at det finnes mange forskjellige fisk med forskjellig smak.
Kveite er en fisk jeg kan anbefale til «nybegynnere». Kjøp filet og bak den i ovnen sammen med grønnsaker og urtesmør, så skal jeg love deg du får en mye bedre smaksopplevelse.

«Konsistensen er rar»
– igjen – slik må det absolutt ikke være. En godt tilberedt fisk har fin og fast konsistens. Les mer under tilberedning for å unngå fisk med ekkel konsistens.

«Det lukter ikke noe godt»
Ferskhet har mye å si her. Fersk fisk lukter minst. Oppbevar fisken i en gryte eller boks med lokk og tilberede den så fort som mulig etter at du har fått den inn på kjøkkenet. Dersom lukta sitter igjen på kjøkkenet, kan du få bort lukta ved å la en kjele med appelsin og sitronskall stå og putre til lukta er borte.

«Jeg vet ikke hvordan man tilbereder det»
Det finnes flere måter å tilberede på, og jeg er sikker på at du kan få en favoritt!

Dampet – kok opp litt vann i en kjele og ha i litt salt. Legg fisken i en sil og legg den i kjelen. Legg på lokk og damp i 5-10 min. Torsk er fin å dampe, og kan serveres med kokte grønnsaker og poteter med smeltet smør for eksempel.


Ovnsbakt – ha fisken i en ildfast form, gjerne sammen med grønnsaker og urtesmør.

Stekt – Ha god varme i panna og stek hele fiskestykker (eller fileter) slik at du få en crispy skorpe. Om du vil kan du også dyppe fisken i melblanding med pepper og salt før de legger de i panna med smør eller olje. Dette gir også litt mer «kamuflert» smak for de som ønsker det.

Grillet – Pakk fisken inn i folie, så slipper du at den henger fast i rista. Krydre med ferske urter eller fiskekrydder og sitron.


Grateng – Lag en grateng med fiskefilet, makaroni og grønnsaker. Stek eller kok fisken på forhånd. HER ser du min oppskrift.

Rå – Salmalaks er en fin «nybegynnerfisk» å spise rå. Lag det til sushi eller i en salat med mango, avocado, sesamfrø, koriander og soyasaus! Rå kveite og tunfisk er også nydelig, men pass på at den er fersk.

…Og med det håper jeg du fikk litt ny inspirasjon til å spise mer fisk! 😀

TRENING «I MENS DU VENTER»

Trening kan gjøres i haugevis av former og i de fleste situasjoner. Det er faktisk muligheter for å være aktiv nesten hele tiden! Her kommer noen enkle tips til hvordan du kan snike trening inn i hverdagen din – (nesten uten at det merkes til og med!)

Gjør følgende øvelser i mens du venter på mat i ovnen;
1 min spensthopp, 1 min strak planke, 1 min knebøy, 1 min mountain climber, 1 min glutebridge. Gjenta ved behov.

Ta fem knebøy for hvert håndkle du bretter
Når du først er oppe på beina, hvorfor ikke gjøre litt mer ut av det? 😉


Hopp tau i mens kjæresten er i dusjen
Du venter likevel, så hvorfor ikke hoppe litt? Om du ikke har tau så kan du late som du har ett, eller gjøre andre øvelser som f.eks. utfall bakover eller step up på stol.

Ta en ekstra runde i trappa hver gang du skal opp eller ned
Det kan kanskje føles tidkrevende og stress, men du trenger ikke gjøre det hver gang. Noen ekstra turer i trappa i løpet av dagen er topp!

Gjør burpees i reklamepausen
– tid du uansett bare bruker på å vente kan du bruke på å få opp pulsen! Om burpees er vanskelig kan du ta knebøy eller spensthopp og legge deg ned på magen mellom hver repetisjon 🙂

Gå utfall eller ta knebøy, 15-20 stk i minuttet i mens du kjaser i telefonen
– dette fungerer bare hvis du er typen som ikke detter ut av samtalen når du har flere ting som skjer på en gang 😉

Ta 10 (eller flere) pushups i mens du venter på at vannet skal koke eller at kaffien blir ferdig
Effektive minutter du like godt kan bruke fornuftig! 😉

Bevegelse er GULL! 😀
Bruk anledningen når du kommer på det 😀

DETOX – kropp som en utedo?

I dag skal jeg snakke om noe som VIRKELIG engasjerer meg når det kommer til ernæring og helse. DETOX – et ord som gir meg frysninger (i negativ forstand).

Forslag til hvordan man kan «rense kroppen» blir delt over alt, alt for mye. Det virker som mange tror at kroppen fungerer som en utedo, og at den ikke klarer noe som helst selv. Det er trist!

Du skjønner det, at det maskineriet du har av en kropp- det er en overlevelsesmaskin i aller høyeste grad. Den fikser en hel haug av ting, uten at du trenger å gjøre noe som helst!

Og jada, jeg skjønner at du tenker at du vil hjelpe den litt…
Men da er ikke detox løsningen.

Kroppen kvitter seg automatisk med stoffer den ikke trenger, og kapasiteten til å løse denne oppgaven er enorm. Hvis du får i deg stoffer som du ikke har behov for eller som er farlige, forsvinner de automatisk ut av kroppen gjennom avføring, urin, (oppkast dersom du har spist noe som er giftig/dårlig) eller luften du puster ut.

Leveren din tar opp fettløselige vitaminer, produserer galle, regulerer sukkerstoffskiftet og kvitter seg med avfalls- og giftstoffer. Leveren renser blodet hele tiden.

Nyrene dine, sammen med leveren, filtrerer og renser blodet for avfallsstoffer. Det renner ca èn liter blod gjennom nyrene hvert minutt (hos friske individer), og når rensingen er unnagjort, sendes det rene blodet tilbake til kretsløpet. De filtrerte avfallsstoffene blir ført sammen med overskytende vann og gjennom urinrøret.

Galleblæra er kroppens avfallssjakt. Giftstoffene filtreres gjennom her når de har passert leveren. Her blir avfallet tømt ut som galle og sendt til tolvfingertarmen, videre gjennom tarmsystemet og ut i doen.

Tarmene besitter et avansert økosystem som består av mer enn 50 milliarder bakterier – tarmfloraen. Her omsetter og utnytter bakteriene de delene av maten som kroppen ikke kan fordøye selv.


Kroppen klarer med andre ord mye selv! Så hva kan DU gjøre?
Stump røyken, reduser mengden tilsetningsstoffer, drikk vann, spis godt med grønnsaker, mager fisk og kylling. Hold deg til «alt med måte» regelen, og ha et lavt inntak av alkohol. Sørg for å være aktiv i hverdagen og få nok søvn. Om du kan huke av disse punktene, har du en nokså «detoxed lifestyle», og det er ingen grunn til panikk! 😉

3 (GJENNOMFØRBARE) PÅSKE-HELSETILTAK

I høytider hvor det blir mer kos og kanskje også mindre aktivitet er det fort gjort å få panikk og skrekk for at formen skal falle totalt (selv om det slettes ikke skjer på bare en uke…;)) For å sørge for mer velvære i påskeuken, vil jeg by på tre enkle helsetiltak du kan gjøre som mest sannsynlig hjelper deg å nyte påsken uten dårlig samvittighet 🙂

🐤Spis protein til hvert måltid
Opprettholder du et bra proteininntak, er du sikker på at du ikke snyter kroppen for dyrebare byggeklosser. Få i deg minimum 20 g protein pr.måltid. Proteiner er ikke bare byggeklosser som hjelper oss å bygge- og beholde muskulaturen, det er også mettende.

🐤Vær i bevegelse i 1 time pr.dag
Bevegelse kan være skitur, gåtur, husarbeid, hjemmetrening… Hva som helst! Bevegelse øker følelsen av velvære og er bra for både kropp og hode. Del det opp om du vil, dersom det passer best.

🐤Sett av tid til litt mobilitetstrening, gjerne hver dag!
I ferien har vi gjerne mer tid til overs. Da er det lurt å bruke den godt! Sett av noen minutter til litt mobilitetstrening, gjerne på morgenen før du starter dagen. Krever ikke noe utstyr og er veldig bra for kroppen. Sjekk ut Funkygines video her:



🐤 Ha en super onsdag 😀 🐤

SELF CARE WEEK – Dag 4

HER finner du dag 1, 2 og 3 🙂

En stor del av det med å ta vare på seg selv, innebærer å passe på hva man fyller seg med. Ikke bare det vi putter i munnen, men også hva som fyller hodet og tankene våre, som igjen påvirker følelsene.

Negative tanker tapper oss for energi, glede og overskudd og kan påvirke både prestasjon, motivasjon, søvnkvalitet, relasjoner til andre mennesker, synet på vårt eget liv og selvfølelsen vår.

Sørg for at du tar vare på hodet ditt og fyller det med noe bra!

Dagens oppgave er derfor som følger;
Skriv ned:
🌱 10 ting du er takknemlig for
🌱10 ting som gjør deg glad
🌱5 (eller flere) personer du er glad i
🌱5 ting du liker ved deg selv
🌱3 oppmuntrende opplevelser du har hatt
🌱1 ting du gleder deg til

Å minne seg selv på gode og fine ting, vil hjelpe å snu negative tanker og følelser. Ta oppvasken i hodet og fyll opp med ting som gir deg energi.

Ha en nydelig torsdag 🌱

#2 – UKENS 3 HELSETILTAK DU KAN GJØRE I DAG

Jeg er blitt glad i ordet «helsefokus». 
For meg handler helse om velvære, overskudd, trivsel og balanse.
Hver fredag i ukene fremover skal du få tips til tre enkle helsetiltak du kan gjøre for DIN helse. HER kan du lese de tre første tipsene.

Det kan være enkelt å gjøre gode ting for helsen sin. Det er ikke alltid det behøver å være store ting for at det skal gi positivt utslag! Her er denne ukens tre tips:

1. Ha en grønnsak i smoothien din!
Du kan enkelt snike inn en grønnsak i smoothien din uten at du nødvendigvis kjenner smaken. Gode eksempler er grønnkål, spinat eller rå rødbete (disse gir også fresh farge). Banan og ananas er to frukter som opptar mye av smaken, dersom du ønsker å kamuflere grønnsaken du velger så mye som mulig 😉

2. Reis deg opp en gang i timen
Har du en stillesittende hverdag, er det lurt å huske på og reise deg opp med jevne mellomrom. Bestem deg for å reise deg opp og gå litt hver gang klokka slår hel, for eksempel. Bevegelse er alfa omega for kroppen, spesielt ryggen vil takke deg for dette tiltaket!

3. Ha sitron i vannet
Sitroner inneholder blant annet sitrussyre, kalsium, magnesium, vitamin C, bioflavonoider, pektin og limonen. Disse stoffene styrker immunforsvaret og bekjemper infeksjoner. Ha sitron i teen din eller i vannflaska.

Så enkelt!
Ha en fin fredag <3