Tre korte toppturer i Kristiansand

Her kommer del 2 av mine tips til aktiviteter i Kristiansand! HER kan du lese del 1.

Det er haugevis av fine områder i og rundt Kristiansand. Om du er ute etter en liten topptur som ikke tar deg hele dagen, da er dette innlegget for deg 🙂

Disse toppturene er fine å ta før eller etter en dag på sjøen eller i dyreparken for eksempel, eller som et aktivt avbrekk i shopping og annen moro. De krever ikke mye tid og er godt merket. Om du ikke er kjent er det derfor veldig enkelt å finne frem likevel!

Ruben

RUBEN, 126 m.o.h
Den første jeg vil nevne er Ruben som ligger rett i nærheten av Sørlandsparken. En perfekt liten tur om du er på sørlandssenteret eller i dyreparken for eksempel. Skriv inn barstølveien 6 på GPS’en og parker på parkeringsplassen rett innenfor Bay Auto. Derfra går du inn på en sti og følger blåmerket løype. Etterhvert kommer du til et stikryss hvor du kan gå opp til Ruben til høyre eller velge å gå veien rundt roksheia. Velger du turen opp til Ruben vil det ta deg ca 15-20 min fra parkeringen og til toppen. Stien er ikke egnet for barnevogn.

Den omvendte båt

DEN OMVENDTE BÅT, 200 m.o.h
Man kan komme til denne toppen via mange forskjellige steder, men for å kunne forklare enkelt velger jeg en av dem. Parker ved Presteheia klubbhus og gå ned i Jegersberg ned til grønn slette. Deretter tar du veien mot venstre , går over broen ved demningen og videre til høyre. Der kommer du til et stikryss hvor det er merket med skilt mot den omvendte båt. Følg deretter merket sti. Deler av veien er godt egnet for vogn, mens siste del av veien til toppen består av skogssti og delvis fjell. Fra Presteheia vil det ta omlag 1 time å gå opp. Passer for alle aldere.

Holmenkollen

HOLMENKOLLEN, 113 m.o.h
Denne turen tar jeg titt og ofte. En kort og fin tur med både tursti med grus deler av veien og sti i skogen. En perfekt liten tur med fin utsikt på toppen. Ikke egnet for vogn, men en enkel og fin tur passende for alle aldere. HER finner du veibeskrivelse. Om du går fra Presteheia kan du regne ca 40-45 min opp.

Håper dette kan være til inspirasjon og turglede! God onsdag 🙂

Ferie i Kristiansand? Aktivitetstips – Hinderløypa på Lauvåsen

I år blir det Norgesferie på de aller fleste av oss og jeg regner med mange vil ta turen sørover til sommerbyen Kristiansand! Om du kommer langveisfra eller bare vil kose deg i egen by – jeg vil gjerne dele noen tips til steder og aktiviteter du bør prøve ut i sommer 🙂 Her kommer del 1 – hinderløypa på Lauvåsen!

Dette er Norges lengste hinderløype på 5 km totalt med 16 hinder. Lauvåsen ligger rett utenfor Kristiansand i nærheten av Hamresanden. Du finner den i UT.no appen!

Hinderne har variabel vanskelighetsgrad og varierer fra enkel til nokså krevende. Man kan velge selv å gjennomføre dem eller gå forbi. Løypa går gjennom skogen og er merket underveis med piler og retning. Om du har høydeskrekk vil du få kjenne godt på dette, i tillegg til at noen av hinderne også vil kreve samarbeid (spesielt for de som ikke er så høye). Jeg vil ikke si at hinderne er så veldig egnet for barn da flere av dem er nokså mange meter over bakken. For større barn og ungdom kan det gå fint.

Jeg anbefaler å sjekke ut denne løypa om du ønsker en ny utfordring, en joggetur med litt ekstra piff eller bare en kul aktivitet for vennegjengen eller familien. Det er helt gratis og man kan gå dit når som helst.

Jeg parkerte rett bak bygget som har treningssenter og frisør blant annet på Lauvåsen og fulgte skiltene derfra fra andre siden av veien og opp i skogen. Derfra finner man enkelt veien etter en smal og bratt sti.

Det kan bli veldig gjørmete dersom det har vært regn, så ha det med i betraktningen om du planlegger en tur hit! 🙂

Siden løypa ligger såpass nærme dyreparken og sørlandssenteret er det en super anledning til å kombinere en tur med trening, shopping og dyreskue 😀 I enden av løypa er det også en tuftepark hvor det er gode muligheter for å få en styrkeøkt i det fri. Derfra kan du følge veien ned igjen til Lauvåsen helsebygg hvor parkeringsplassen ligger.

Flere tips til aktiviteter i Kristiansand kommer fortløpende!
Ha en sprek tirsdag 😀

Langtur på barnevandrerstien

Mange kjenner sikkert til barnevandrerstien som går gjennom 8 kommuner i Agder. Stien er totalt 163 km lang og er merket med symbolet på bildet under neste avsnitt. I går bestemt jeg og mamma oss for å gå en av etappene fra Ålefjær til Jegersberg. En helt nydelig tur i variert terreng.

Barnevandringen oppstod i en landsdel hvor mennesker levde i generell fattigdom, mange i stor nød. Årsakene er sammensatte, men begrunnes gjerne med en uvanlig sterk befolkningsøkning i området, og gårder som stadig ble mindre. Flere familier i indre bygder vest på Agder måtte sende de eldste barna til Austlandet – Kristiansands området og østenfor – for å arbeide. Her var gårdene gjennomgående større og menneskene mer velstående.

Slik oppstod begrepet barnevandring. Barn som vandret var helt ned i 7 års alderen, og på Austlandet arbeidet de med fjøsstell, matlaging, slåttonn, snekring og gjeting. Barna vandret mellom 15 og 20 mil, som oftest flere i samme følge. De dro hjemmefra i april og vendte gjerne ikke hjem igjen før i november. Fenomenet på Sørlandet er sannsynligvis unikt i Norge, og vedvarte frem til ca. år 1910. Da startet og utvandringene til Amerika.
Kilde: barnevandring.no

Mamma og pappa har sommerhytte i Ålefjær, så vi gikk derfra og over justvik og endte til slutt opp i Jegersberg. Stiene var godt merket og fine å gå på hele veien. Totalt gikk vi 15 km fra start til endes og med gode pauser og nistemat underveis brukte vi ca 4,5 timer. Jeg syns det er utrolig spennende å gå denne veien å tenke på forhistorien som er veldig rørende og spesiell. Her gikk de små barna for å komme seg på arbeid og tjente til livets opphold.

Hele stien er som sagt på totalt 16,3 mil og er oppdelt i flere etapper. Det hadde vært utrolig moro å gått hele veien en gang og overnattet underveis. Om du søker opp barnevandrerstien på google finner du kart og veibeskrivelse. Kanskje du kan gå en etappe fra der du bor?

Jeg og mamma tok det som en dagstur og koste oss veldig underveis. Det var også mye fint å se på stiene, spesielt når været var så fint som det var. Jeg anbefaler virkelig å prøve det ut!

Ønsker deg en fin fredag <3