SPØRSMÅL OG SVAR | KUTTING I KOSTHOLD | RETNINGSLINJER FOR REDUSERT FETT%

Jeg hadde en interessant og veldig aktuell dialog med en dame på mail for en stund siden som jeg gjerne vil dele med dere. Jeg er sikker på at mange lurer på det samme som henne og kanskje også er i samme situasjon.

Slik var samtalen:

SAMSUNG CAMERA PICTURES

MARI:
«Jeg har et spørsmål som jeg trenger litt hjelp med og jeg håper så inderlig at du kan hjelpe meg. Jeg skal gifte meg 3 Juni og jobber nå med å bli kvitt litt kroppsfett og samtidig fortsette og bygge muskler. Jeg veier mellom 73 og 70 kg, jeg er 176 høy. Jeg har vært på diett nå i 2 uker og tenker å være på diett frem til bryllupet, jeg har kuttet brød, pasta, sukker, vanlig ost derav jeg har gått over til lett ost, smør, sauser etc. Får jeg sukkersug så spiser jeg en proteinbar, og til helgene lager jeg cottage cheese rundstykker med havregryn og havremel. Jeg trener hard, svetter godt og har høy intensitet i treningsøktene mine som varer mellom 45-60 min. Jeg går inn i min tredje uke nå og har ikke gått ned noe særlig i vekt. Jeg har alltid vært en aktiv person som elsker å trene og spise sunt. Men siden jeg bikket 30 så har kroppen min forandret seg og jeg har bare lagt på meg 8 kilo. Betyr dette at jeg må kutte ned enda mer i kalorier/karb/fett? Jeg er mamma til en flott gutt på nesten 5 år og har gått på p-pillen siden. Jeg vet ikke om dette kan ha noe å si»

MEG:
«Hei! Har du en eksakt oversikt over inntaket ditt pr.nå?»

SAMSUNG CAMERA PICTURES

MARI:
«Jeg skal inrømme at jeg ikke tracker kcal inntaket mitt til punkt og prikke men jeg vet at jeg ligger på ca 1500 – 1700 kcal daglig. På søndag vil jeg ha fullført 3 uker på diett.  Jeg skal innrømme at jeg aldri føler at jeg er sulten, jeg får i meg bra med proteiner, sunne karbs og lite fett hvis ikke bra fett fra fisk, og noe fra lett ost,karbonadedeig etc. Jeg trener hardt og tungt og merker allerede en forskjell på muskelmasse på armer og skuldre. 

For to dager siden så veide jeg 68,7 på morgenen, derav jeg idag veide 71kg. Så det er absolutt ingen stabilitet på denne vekten og det irriterer meg og ikke minst demotiverer meg. Jeg tror at hvis jeg dropper den tunge vekttreningen så vil jeg muligens se en forskjell på vekten, men jeg ønsker ikke å slutte med det da vekttreningen har bidratt med å holde kroppen min fast på alle måter. Jeg skal si at jeg merker at hevelsen i magen er borte, jeg føler meg mye bedre og merker en pitte liten forskjell når jeg ser meg selv i speilet. 

Det jeg lurer på er om jeg kanskje bør kutte alt av matspising etter kl 19.00 f,eks? Problemet med det er at jeg da ikke kommer til å få i meg mat etter en sen treningsøkt (og det er mange av dem gjennom uken) og da ikke kommer til å forbrenne/restituere samt bygge muskler på riktig måte»

IMG_4487

MEG:
«Du bør generelt ikke fokusere på å kutte ut ting totalt fra kostholdet ditt (å ikke spise etter kl.19 har heller ikke noe for seg), for hvor lenge ønsker du å leve slik? Alle endringer du gjør bør være noe du kan se for deg å leve med på sikt, dersom du ønsker å beholde resultatene dine.

Vekta bør også være helt uvesentlig. Bruk heller målebånd èn gang i uka (mål på morgenen før frokost og etter dobesøk) for å se at cm går nedover. Det er den mest stabile og målbare pekepinnen.

Det viktigste redskapet du trenger for å ha kontroll er å vite hvor mange kcal du får i deg. Det er det som gir utfallet til syvende og sist 🙂 »

MARI:
«Tusen takk for veldig ordentlig og ærlig svar. 

Jeg er veldig enig i dette med vekt, det er så ustabilt og jeg kan ikke lenger fokusere på vekten. Men dette med å bruke målebånd – dette har jeg aldri gjort så det er meget nytt for meg. Men jeg skal prøve og gi deg tilbakemelding på hvordan det går. 

Jeg er inne i 4 uke på »diett» – forloveden min mener at vi ikke er på diett da vi spiser bra og alltid er mette. Ja, vi holder oss unna for mye karb, fett, alkohol og sukker men vi skal begynne med å ha en ‘kosedag’ f.o.m februar. Men jeg må som du skriver finne en balanse etter hvert. Jeg ser endringer på kroppen min etter 4 uker så jeg er motivert til å fortsette. Vi skal til London denne uken og da skal jeg prøve å kose meg litt uten å ødelegge for meg selv totalt. 

Har du noen råd på hvordan jeg kan tracke kcal litt mer nøyaktig? Jeg vet ikke om jeg orker å begynne å veie mat etc. Finnes det en nettside du kan anbefale?»

IMG_6147

MEG:
«Så bra 🙂
Diett.no for eksempel er veldig kjekt og nøyaktig å bruke (så lenge du ikke bruker matvarer reigstrer av ande, da vet du ikke om næringsinnholdet oppgitt er nøyaktig). Du må skrive inn vekt, men det er utrolig nyttig i starten for å få en overblikk over hvor mye det er i div.mat. På sikt kan du heller ta ting på øyemål. Veiing kan være stress i starten, men også et veldig nyttig verktøy som gir deg veldig god oversikt og god lærdom for veien videre- uten matvekt 🙂 Lykke til»

EFFEKTIVITET, ROTGRØNNSAKSMOS OG TANNBLEKING

Ah søndag!
Den perfekte dagen til å få gjort masse unna. Både fornuftige ting og også litt kos og hygge. I dag har jeg gått en deilig tur med en venninne, laget rotmos, støvsugd og bleika tennene. De tre siste på en og samme tid. Effektivt! Jeg skal også få inn en treningsøkt i løpet av dagen og lage klar lunsjbokser for uken. Jeg har både kylling, torsk, poteter og grønnsaker som skal stekes, men alt gjøres kjempe enkelt og effektivt. Akkurat som jeg liker det.

SAMSUNG CAMERA PICTURES
Tilbake til rotmosen…
Jeg kjøpte en pakke som het «rotmix», en god blanding av litt diverse spennende rotgrønnsaker. Pastinakk, rødbeter og kålrot var noen av dem, i tillegg til tre andre ting jeg ikke aner hva er. Men sååå godt! Perfekt tilbehør til hva som helst av kjøtt, eller kanskje vegetarburger? Jeg kokte alt kjempe lenge (mens jeg støvsugde og bleket tennene, hehe) sammen med kjøttbuljong og moste med stavmikser.  Smaken ble magisk god.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES
Som flere av dere sikkert har sett på instagramen min så bruker jeg pro whitening til tannbleking og er så utrolig fornøyd. Jeg har prøvd mye tidligere som har gitt både ising (spesielt for meg med mye syreskader!), ubehag, vond smak og mye styr. Disse er så enkle og behagelige. To klistermerker som du setter på i 30 min som ikke smaker noe og heller ikke gir noe form for ubehag. Om du bestiller HER og bruker koden JULIE50 får du 50 kr avslag på din bestilling. Anbefales på det varmeste for deg som ønsker et hvitt smil!

GOD SØNDAG!

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES
Haha, det er på nærbilder man oppdager at man har dunbart!! 😀

FREDAGSFROKOST | AN EXOTIC BLEND

Hei folkens!
Jeg sitter på kontoret på Trimeriet alene i dag, sjefen har reist på fjellet. Normalt sett har jeg sittet hjemme å hatt rapportdag på fredager, men den siste tiden har det vært like greit å bare jobbe her. Her får jeg fult fokus, samtidig som jeg kan ta meg litt pauser innimellom med litt løping, yoga eller pullups om jeg føler for det istedet for å sitte pal foran skjermen i pysjbuksa og tviholde på kaffekoppen 😛

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Over til noe annet! Dagens eksotiske frokost. Jeg lader opp til Malaga og Dubai om kort tid, med noen friske blandinger i maten om dagen.

Her har jeg cottage cheese, mango, kakaonibs, mandler og kokosflak. Fyyyy så godt. En fantastisk frisk miks som jeg virkelig anbefaler å prøve ut. Om du har kjøleskap på jobb kan du fint ta med deg dette i en boks å ha til lunsj også. Det tar ikke lange tiden å smekke sammen!

GOD FREDAG!

SAMSUNG CAMERA PICTURES

JAMEN, BURDE JEG IKKE…?

IMG_0727

Jamen, burde jeg ikke trene mage om jeg vil få bort magefettet?
Du kan trene så mye mage du bare vil. Det eneste som vil avgjøre om magefettet ditt reduseres eller ei, er hvor mye energi du inntar kontra hvor mye du brenner. Å bruke magemusklene vil ikke fjerne fettet rundt dem.

…Jamen, burde jeg ikke slutte med sukker, karbohydrater, frukt, junkfood, brus og godteri for å gå ned i vekt/ fettprosent? 
Har du virkelig tenkt å leve sånn livet ut? Hvis ikke, la være å kutte noe. Fokusèr heller på å få kontroll på totalinntaket ditt, sørg for at du er i kaloriunderskudd og øk inntaket av sunn mat fremfor næringsfattig mat. Du trenger ikke kutte ut noe fullstendig – alt handler om mengde.

IMG_1132-001

 

…Jamen, burde jeg ikke bytte ut brød med knekkebrød?
Hvorfor det? To knekkebrød er det samme som en brødskive. Knekkebrød er ikke noe mer slankende enn brød og det er heller ikke noe bedre. Alt kommer an på mengde. Spis brød om du liker det best for det finnes ingenting magisk med knekkebrød.

…Jamen, blir jeg ikke stor/ klumpete av å løfte tungt?
Å øke i styrke fører ikke til at du automatisk blir tykk. Om du ser en person som er rippet for fett og så og si kun har muskler igjen, så vil du se tydelig at musklene ikke er det som utgjør mest størrelse på en menneskekropp…  Så om du føler du er for stor er sjansen stor for at fettprosenten – ikke muskelmassen – din er høyere enn du ønsker deg. Harsh, but true.

IMG_0734

…Jamen, er ikke x-antall gram av det og det litt mye?
I forhold til hva da? Sammen med hva? Når? Og hvorfor det? Om noe er mye eller lite kommer an på totalinntaket ditt og hva du ønsker å oppnå. Prøv å tenke måtehold med alt i matveien, ikke minimer noe og maksimer noe annet. Se på det store bildet – totalinntaket ditt.

LUNSJ/MIDDAGSTIPS | TRE INGREDIENSER

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Jeg bor nesten på jobb om dagen, noe jeg heldigvis stortrives med. Det er sprøtt å tenke tilbake på fire år tilbake da jeg syns jeg jobbet mye. Da jobbet jeg halvparten av det jeg gjør nå. Det finnes ikke tvil om at arbeidskapasitet er noe som bygges opp over tid! Trimeriet er mitt andre hjem nå, uten å overdrive. Her trener jeg, spiser nesten alle måltider og jobber både med pt-timer og online på dataen:)

Bloggen blir nedprioritert når jeg har nok oppi hodet mitt som det er. Om jeg får et innfall av noe som jeg vil dele så deler jeg, men å spy ut daglige innlegg bare for å poste noe syns jeg blir dumt og unødvendig. I dag har jeg et mattips som jeg har kost meg med i lunsjboksene mine denne uka!

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Eple, laks og kokt gulrot.
Jeg trenger ikke noe form for saus eller smakstilsetning utenom sitronpepper på laksen. Dette er så smakfult og godt! Tre smaker som er utrolig gode sammen. Egentlig var det et «ta det jeg har i kjøleskapet» prosjekt (noe det meste jeg lager, er) som jeg hadde ymse forventninger til, men dette ble altså så godt! 😀 Prøv!

God onsdag 😀

DET KOMMER AN PÅ, DET!

Kundene mine spør ofte hva slags øvelser som er best for det og det, og svaret mitt er alltid like kjedelig;

«Det kommer an på»

Også spør de gjerne, «hvor lang tid vil det ta før jeg oppnår det og det?»
og jeg svarer enda kjedeligere;

«Ja, hvor lang er en tråd?»
– det kommer nemlig an på… 🙂

IMG_2433

Er det en ting jeg har lært etter snart 7 år som PT så er det at det kommer alltid an på. Uansett hva du spør om, så kommer det ALLTID an på. Det er fordi vi mennesker er forskjellige. Det vil aldri forandre seg. Hva man får ut av en øvelse kommer an på innsats, teknikk, utgangspunkt, utførelse, kontinuitet, genetikk også videre også videre. Hva man burde spise og hvor mye kommer an på aktivitetsnivå, vekt, hva man liker, hva man tåler, hva man vil oppnå også videre også videre. Det går ikke an å si at èn øvelse er best eller at èn matvare MÅ spises. Det finnes ikke èn fasit!

IMG_2424

Om du kommer over noen som forteller deg at du MÅ ha den og den øvelsen eller spise det og det for oppnå noe, lukk dine egne ører og stikk to tannpirkere mellom øyelokka på dem så de får et større perspektiv. Det er bare èn av mange titusen løsninger. Det finnes så mange veier til Rom som det finnes mennesker. Har du bare ett bein? Ja vel, vi finner en alternativ vei til mål. Har du ikke kjøleskap? Nei vel, da må vi tenke utenfor (kjøle)boksen (mehehe). Hater du knebøy? Null problem, det finnes flere øvelser. Skjønner du hva jeg mener? Det finnes ALLTID flere veier til Rom enn èn!

Så hva er best, da?
Det kommer an på… 😉 

SØNDAGSSMOOTHIE | SMAK AV SOL, SOMMER OG HELSE

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Kanskje søndagen kommer og man trenger en aldri så liten vitamininsprøytning og litt god næring til kroppen? Noe som smaker friskt? Denne smoothieoppskriften har jeg gjort flere forsøk på for å få så god som mulig og er jeg fornøyd!

Den er som følger;
1 banan
1/2 kopp kokosmelk
1/2 dl aloe vera peach juice
1/2 dl ananas juice (ikke fra konsentrat)
1 boks cottage cheese
1 neve spinat

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Man får en smak av varme, sol, strand og helse i en salig god blanding.
Jeg må kjøpe meg ny smooth and go maskin nå siden min bestemte seg for å knele etter at jeg prøvde å «kverne» store biter frossen spinat og banan, så det anbefales å tine ting bittelitt før du hiver det oppi, så smoothiemaskinen får en litt letere jobb, haha 😀

NYT!

SAMSUNG CAMERA PICTURES

DU TRENGER IKKE 40 ØVELSER OG 2 TIMER

Keep it simple,
Less is more
eller som jeg liker best å si det; Cut the crap!

Mange styrer med å ha masse forskjellige øvelser når de skal trene bein. Øvelser som tar for den skrå muskelen der og den rette muskelen som går over der. Fikler og styrer med småplukk, lette vekter, tusen reps, kabler, vinkler, kasser og maskiner opp og ned i mente for å «få det til å ta» der og der. Vet du hva du burde fokusere på? Å sette deg ned og reise deg igjen. Bøye deg frem og rette deg opp. Store bevegelser uten hold fra maskiner.

wpid-20140920_113444-2

Hva snakker jeg om da?

Knebøy!
Markløft!
Utfall!

Når du gjør en utfall får du trent fremside, innside, utside, bakside og rumpa. I tillegg får du kjernemuskulatur, stabilitet og balanse. Hva får du av beinsparkmaskinen? Kun èn av dem – fremside lår. So why bother? Cut the crap and go for the real sh*t! Har du helsa og teknikken til det – kjør på!

img_5989

Mine beinøkter er supersimple. Jeg starter alltid med knebøy. Deretter en utfallsvariant (utfall bakover med fristang er favoritten om dagen!) og så enten rumensk markløft eller good mornings. That’s it. Gjør jeg noe annet så er det enten fordi jeg har mer energi og tid til overs eller fordi jeg er for slapp for å gjøre 100% innsats på en av de tre forrige. Helt ærlig. Med tre øvelser får jeg magiske beinøkter og alt jeg trenger. Mange sett på hver øvelse, men øvelser som virkelig funker og gir kroppen litt å bryne seg på.

GOD TRENING 😉

LAG MOS!

Flere av kundene mine påpeker at de føler de spiser veldig mye selv om de skal ned i fettprosent. Det finnes en løsning på det dersom du liker potet og rotgrønnsaker best, uten å måtte velge mindre mettende alternativer som ris og couscous. Lag mos!

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES
Det gjør du enkelt ved å koke poteter, søtpotet, gulrot eller kålrot, alt etter hva du liker. Bland dem gjerne sammen og. Kok dem så lenge at motstanden i dem er nokså myk. Tilsett ønsket kydder (sitronpepper og potetkrydder er to favorittene her) og mos med stavmikser. Her er det også lett å lage akkurat den mengden du skal ha. Mål opp på forhånd og lag gjerne flere porsjoner i èn 🙂

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Du kan mose absolutt alt av grønnsaker, så kjør på!
Brokkoli og blomkålmos er også kjempe godt. For ekstra smak kan du tilsette purreløk eller vårløk, eller pesto. Lykke til 😉

VIDEO; FATBURN AMRAP 5-10 MIN

SAMSUNG CAMERA PICTURES

God tirsdag!
Er du klar for ukens utfordring?

Prøv dette på slutten av økta di eller som en egen liten godsak. Her skal du jobbe uten pauser så langt det lar seg gjøre. Sett timeren på 5 minutter først og gjør så mange runder du klarer med dette på den tida, uten pause underveis.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

♥ 4 halve burpees
♥ 15 steg mountain climber
♥ 6 jumping jacks

Det ser kanskje lett ut, men jeg skal love deg at syra melder seg i lårene etterhvert. Etter 5 minutter kan du enten ta en kort pause eller kjøre på i 5 minutter til med en gang. Her får du testet både melkesyreterskelen og kondisen. Lykke til!

SATT PÅ MUTE!

God mandag!

Jeg er hjemme fra jobb i dag, for første gang på sikkert tre år. Jeg har nemlig mistet stemmen fullstendig og nyser og hoster grønne klatter flere ganger i timen. TMI? Beklager i såfall. Men det er altså grunnen til at jeg motvillig er hjemme. På slike dager er det kjipt å ikke ha vikar!

Etter x-antall timer med bare å sitte halvveis oppreist i senga med åpen munn og svare på mail, har jeg endelig stått opp og fått på meg ansiktet. Jeg lever i evig tro på at mat og bevegelse er kroppens beste medisin, så da må jeg bevege på meg. Maten har jeg vært flink med allerede, i tillegg til at jeg har drukket to liter ingefærte. En av literne var til og med kokt på det vannet jeg kokte gulrøtter på, så blir jeg ikke frisk nå så aner ikke jeg, haha!

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Det eneste man gjør er å hakke opp ingefær og koker det opp med vann. Man kan også tilsette honning om man vil det. Smaken blir sterkere jo lengre ingefæren er i vannet, så om du i utgangspunktet ikke liker ingefær bør du passe litt på. Jeg likte det ikke noe særlig, men nå har det jaggu vokst på meg. Sammen med sitron så er det faktisk godt!

Jeg har også rota frem noe te jeg fant i skuffen (jeg er kaffemenneske, så den er sikkert fire år gammel). Denne var ikke noe særlig god, men jeg blanda den med ingefærte og fikk en riktig så god helsefølelse. Som dere kanskje skjønner så er jeg ikke særlig flink på å være syk, og ikke er jeg tålmodig heller. Tips som gir meg stemmen tilbake mottas med stor takk! Jeg er hakket mer avhengig av å prate enn jeg liker og innrømme.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

You only give when you love… Det er vel noe med det?
De fleste har kanskje en tendens til å gi akkurat litt for mye og…

Håper dere har en bra mandag og er friske <3

TIDTAKERBESETTELSEN

Det er utrolig hvor mye som kan gå gjennom hodet når man løper på en tredemølle.

De to første minuttene klarer jeg å se meg rundt i gymmet og bare løpe uten å tenke på noe spesielt. Men så ser jeg ned på tidtakeren og tror jeg har løpt i fem minutter og oppdager at det bare er gått tre. Kroppen kjennes tung og trassig ut. Den følelsen man har i kroppen før man kommer inn i «flyten». Blikket går fra tidtakren til tv-skjermen, til folkene i gymmet og rett ned på tidtakeren igjen og det har ikke gått mer enn femten sekund.

IMG_0691-001

Etter ti minutter begynner jeg med diverse utregninger. Det er ti minutter igjen. Det er fire ganger 2,5 min, ca tre sanger på headsettet, tre runder rundt banen på mølleskjermen. Slår meg til ro med det og er nokså tankeløs i et minutt eller to. Når det har gått tretten minutter begynner jeg å henge meg opp hvor utrolig lang den sangen jeg hører på er og nynner inni meg for å finne ut hvor langt den er kommet, og den får stadig flere vers.

Tidtakeren bikker sytten minutter, etter to eviglange låter med titusen vers og ørten seige runder rundt banen på skjermen. Det er tre minutter igjen, noe som betyr såpass kort tid at jeg kunne holdt pusten om jeg ikke hadde løpt. Jeg setter opp farten og føler i noen sekunder at jeg kan få tidtakeren med på leken slik at den går fortere, men det gjør den dessverre ikke.

IMG_0687

Etter atten minutter kjenner jeg at beina er sure fordi jeg har stilt farta for høyt, men har nå kommet så nærme tyve tallet at jeg nekter å sette ned farta. 19:17. Blikket flakker mellom tidtakeren, skjermen, folka, Bear Grylls  på TV og ned på tidtakeren igjen. Nå er kroppen nokså lett og løpingen går fint, jeg er bare helt besatt av tidtakeren og glemmer bort at jeg faktisk har det nokså greit rent fysisk. Blikket limes fast på klokka de ti siste sekundene før jeg setter ned farta i det den slår 20:00.

Det har gått tyve minutter og jeg er svett, men jeg kjenner at jeg er god for langt mer. Det er definitivt verken manko på kondis, utholdenhet eller kroppen generelt som gjør løping vondt. Det er min besettelse av den himla tidtakeren, kombinert med en usedvanlig liten tålmodighet!

IMG_0688-002

SUPER-BANANLAPPER TIL LØRDAGSKOSEN?

God lørdag!
Her kommer en oppskrift til dere som jeg prøvde forrige helg. Bananlapper med spirulina!

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Du trenger; 
Egg
Banan
Små havregryn
Hvetemel (kan erstattes av annen tørrvare)
1 ts spirulina
Litt søtning

Har du en stor røre må du ha mer av både tørrvare og egg, og banan om du ønsker mye banansmak. Røra skal ha litt tykk konsistens og stekes på middels varme.  Jeg bruke omtrent halvparten med hvetemel som med havregryn for å få en chunky konsistens da det er det jeg liker best. Prøv deg frem med søtning og, det er ikke sikkert at du føler du har behov for det! 😉

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Som topping brukte jeg walden farms sjokoladesirup  og filadelfia sjokolade 🙂 Enjoy!

VALG AV ØVELSER #3

I del 1 tok jeg for meg basic krav jeg har til øvelsesvalg. I del 2 gikk jeg mer inn på individuelle krav som er lurt å tenke på for sin egen del. I den siste delen skal jeg skrive litt om valg basert på den mentale delen, hvis vi ser bort ifra hva som er mest fornuftig rent teoretisk og praktisk.

Her er noen ting du også bør vurdere før du velger øvelser. Husk på at om du skal følge disse punktene bør en generell god forståelse for hva som er fornuftig, ligge i bunn. Ikke ta valg av øvelser kun basert på dette jeg skal nevne nå. Da vil du ende opp med økter som er langt mindre effektive enn de kunne vært.

IMG_2111

† Om en øvelse gjør at du gruer deg til trening…
Så kan det være lurt av deg å enten terpe ordentlig på teknikk slik at du opplever mestring og får en bedre opplevelse, eller finne et alternativ. Når alt kommer til alt så er det lurt å ha glede av det man gjør på trening for at innsatsen skal være god over lang tid.

† Om du syns en «lite fornuftig» øvelse er gøy…
Så syns jeg du skal gjøre den. Selv om den verken setter krav til muskelaktivering,  har stort bevegelsesutslag eller er fornuftig for et spesifikt formål – så lenge du har glede av det så kan du fint gjøre det. Så lenge mesteparten av økta di er lagt opp med fornuftig baktanke. Å stå på hodet for eksempel – ikke noe hensiktsmessig for mitt mål med treninga, men likevel noe jeg syns er gøy og gjerne legger inn på slutten av økta 1-2 ganger i uka.

IMG_2119

† Om en øvelse «føles» bra…
Dette punktet er jeg litt ambivalent ovenfor. Det er fordi følelsene våre ikke har noe med virkeligheten å gjøre nødvendigvis, og hvordan noe føles sier lite om hvor stor effekt det har. Men igjen, trivsel og treningsglede er viktig. Om du elsker knebøy i kabel (som jeg personlig ikke ser noe som helst poeng i) og vil ha to sett med den i tillegg til vanlig knebøy, så vær så god. -Så lenge du vet hva du gjør, og hvorfor du bruker tid og energi på det 😉

God torsdag og lykke til med øvelsesvalg!

 

UKENS UTFORDRING; PLANLEGG (NOE NYTT?)

SAMSUNG CAMERA PICTURES

God tirsdag!
Ukens utfordring til dere er å lage lunsjboks til i morgen. Om du av en eller annen grunn skal være hjemme i morgen kan du planlegge hva du skal spise. Gjerne også til flere måltider om du vil.

Jeg lager alltid lunsjbokser med meg på jobb, og de lager jeg på forhånd slik at jeg ikke trenger å bruke noe tid på morgenen. I kjøleskapet har jeg kokt brokkoli, stekte/kokte poteter og stekt fisk/kjøtt og utifra det danderer jeg nye bokser hele tiden.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Denne uken har jeg eksperimentert litt og prøvd med kiwi som en av karbkildene mine. Sammen med storfekjøtt, potet, tomat og avocado var det ikke så verst! Det er godt med noe søtt sammen med det salte. Mango er noe som passer med det meste. Det samme med eple. Ikke vær redd for å prøve kombinasjoner som kanskje ikke er helt normale. Det kan ende opp med å smake fortreffelig 😉

SAMSUNG CAMERA PICTURES

En favoritt hos meg er laks, mango, eple og koriander. Eller torsk, kokt potet, avocoado og jordbær. Ulogiske blandinger med utrolig god smak.

Ønsker dere en fortsatt fin tirsdag med en svett selfie! ;D

SAMSUNG CAMERA PICTURES

 

MEAT FREE MONDAY…???

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Jeg trodde ALDRI jeg skulle skrive den overskriften! Jeg er så utrolig glad i kjøtt at dere aner ikke. Jeg spiser aller mest fisk til daglig, men det er noe ekstra godt med det kjøttet i helgene altså. Men så vet jeg jo at det ikke er dumt å legge inn en kjøttfri dag for miljøet sin del, og det er jo strengt tatt ikke noe problem heller… Så hvorfor ikke?

Jeg elsker å handle på store butikker som coop extra. Der har de så mye gøy og spennende og mye større utvalg av alt mulig. Der kan man finne mye matinspirasjon! Jeg kom over disse burgerne og tenkte at det ikke så så galt ut. Jeg tåler ikke kidneybønner og heller ikke kikerter noe særlig, to ting som ofte brukes i vegetarmat.  Disse gikk dog gjennom nåløye med et innhold som hovedsaklig består av aspargesbønner og erter.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Proteininnholdet er absolutt ikke høyt nok til at det kan erstatte kjøtt, så jeg løste det enkelt ved å legge til cottage cheese. Mais og tomat ble med i tillegg fordi jeg hadde lyst på det, rett og slett. Det viste seg å være en helt fantastisk kombo! Jeg ble overrasket selv. Dette ble en skikkelig god middag. Har du tips til andre vegetarprodukter jeg bør prøve?

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

 

DENNE HELGEN OVERGIKK ALL FORVENTNING

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Etter en super hektisk uke med masse å gjøre og gode dager på både jobb og trening (over all ei skikkelig god uke!) så kræsjet jeg på sofaen torsdag kveld med kveldsmaten og følte meg skikkelig tilfreds og fornøyd. Tenkte egentlig at uka ikke kunne bli noe særlig bedre nå og hadde lukket både pc og mobil for kvelden for å lade opp til ukens siste arbeidsdag. Jeg visste i bakhodet at jeg var med i trekningen av en tur til Dubai med Forever Living, men tenkte ikke noe særlig på det (jeg vinner tross alt aldri trekninger). Da jeg en stund etter tok opp mobilen for å sjekke kalenderen lyste det mot meg med facebook notifications og snapvideo fra venninna mi. JEG HADDE VUNNET TUR TIL DUBAI!

Det er utrolig frustrerende å være SÅ glad i stua si hjemme, uten noe som helst måte å uttrykke glede på. Hva skal man gjøre, kaste rundt seg med puter, tygge på gardinene, klemme livskitten ut av katten og sprette alle champisflaskene man har? Det var like før jeg gjorde alle de fire. SÅ GØY!

hotel-Dubai

Det stopper ikke her…

Jeg og en kompis hadde snakket litt om å delta på en styrkekonkurranse på et gym i nærheten, Bear cave. Jeg var veldig skeptisk til å begynne med fordi jeg ikke liker å delta på ting med mindre jeg vet at jeg vinner (I know, det er teit). Men, så fikk han altså hisset meg opp til dette, og vi dro bort dit å deltok i går. Øvelsene det sto om var markløft, knebøy, beinpress, benkpress og skulderpress. Det er hvertfall en ting som er sikkert, og det er at konkurranseinstinktet mitt ikke ligner noen gris du noen sinne har sett! Jeg snuste litt rundt på hva de andre jentene hadde løftet og kvinnet meg opp til et skikkelig trykk. Det endte med noen løft som jeg virkelig ikke hadde sett for meg.

16522965_10212262557417726_740654583_n

Vi har ikke fokusert noe særlig på styrkeøkning det siste halve året og har hatt flere reps og mer volum. Ikke akkurat noen oppbygging mot en slik konkurranse, selv om vi har trent bra. Da var det ekstra gøy å sjokkere seg selv. Jeg er sterkere nå enn da jeg drev med styrkeløft, bortsett ifra markløften som jeg mangler 15 kg på for å nå min gamle pers. Det sier jeg meg veldig fornøyd med!

En god dose konkurranseinstinkt og adrenalin, to bananer og to monster, det gjør underverker. Nå gjenstår det bare å se hvilke plassering jeg fikk totalt av alle de kvinnelige deltakerne 🙂  Håper helgen din har vært like bra som min!

OMELETT UTENFOR BOKSEN

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Hehe… Som de fleste sikkert vet så er dette en hektisk tid for oss som jobber fulltid som PT, og det er ikke til å stikke under en stol at det blir mange måltider fra boks. Denne omeletten derimot, den lagde jeg på morgenen i dag når jeg hadde fri og god tid! Da er det også gøy å eksperimentere litt på kjøkkenet.

Kombinasjonen av salt og søtt er veldig ofte en vinner hos meg.
Egg er litt salt, samtidig som det faktisk er veldig smaksnøytralt og kan kombineres med mer enn man skulle tro. Her har jeg følgende; egg, banan i skiver, ost og bringebær, toppet med kanel.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

En liten sprut med fibersirup – og voila! Der hadde jeg en frokost som egentlig smakte mer som en saftig tykk pannekake. Rar kombinasjon ja, men en veeeldig god en;) PRØV!

God lørdag <3

SMÅSÆR INSPO ? EN TYPISK MATDAG

Jeg tenkte å vise dere en typisk matdag for meg siden jeg er litt inspirert om dagen og prøver nye kombinasjoner! Jeg elsker mat og er også veldig lite kresen, så det er nok ikke alt jeg spiser som faller i smak hos alle. Men kanskje jeg kan inspirere litt likevel, så kan du jo prøve noe nytt? 🙂

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Frokosten spiser jeg på jobb i ukedagene, men det hindrer meg ikke i å spise det samme som jeg ville gjort hjemme. Matbokser er min venn! Her har jeg cottage cheese, eple,  avocado og en dråpe d-vitamin. En merkelig men veldig god kombinasjon. Med frokosten har jeg også en spiseskje spirulina rørt ut i vann.

SAMSUNG CAMERA PICTURES
Lunsjen har jeg også på jobb stort sett, og i det siste har jeg hatt helt dilla på å ha bær sammen med fisk og potet. Her har jeg torsk, potet, brokkoli, jordbær og mandler. Utrolig god kombo som også er god kald!

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Det hender at middagen også blir på jobb hvis jeg ikke slutter såpass tidlig at jeg rekker å spise hjemme før jeg drar på kampsportsenteret. Men mat i boks gjør meg absolutt ingenting. Jeg er ikke kresen på verken utseende eller konsistens. Her har jeg omelett med potet, agurk og ost.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Kveldsmaten har jeg alltid hjemme på sofaen etter alt av jobb og trening – og det er mitt yndlingsmåltid. En solid bolle havregrøt kokt på kokosmelk med litt proteinpulver, cottage cheese, vaniljeessens, chiafrø, bær og litt rester av en nøttemix på toppen. Her varierer jeg også med kokosflak og mørk sjokolade.

Planlegging er noe jeg prioriterer tid til. Det er helt nødvendig for meg for at jeg skal få i meg all næringen jeg trenger i en veldig hektisk hverdag hvor jeg er veldig lite hjemme. Som regel gjør jeg klar matbokser kvelden i forveien eller for flere dager av gangen. Med nok og riktig mat er jeg klar i hodet gjennom dagen, holder humøret stabilt og har nok energi til alt jeg vil og skal.

Spør du meg så er det slik virkning mat bør ha på kroppen! <3

VALG AV ØVELSER #2

I del 1 av denne serien skrev jeg om generelle krav til valg av øvelser, uten å ta hensyn til andre faktorer enn at man ønsker et så fornuftig øvelsesvalg som mulig. I dag skal jeg skrive om litt andre ting vi må tenke på når vi setter opp treningsøktene våre.

Her er flere ting som bør være med i din vurdering når du velger øvelser;

IMG_9157

Har du begrensinger med tanke på teknisk utførelse?
Jeg er fan av å øve på det man ikke klarer til man klarer det, men så er det også flere ting som spiller inn. Motivasjon, viljestyrke og et genuint ønske om å lykkes. La oss være ærlig – å øve på noe man ikke klarer er sjeldent moro. Er du villig til å bruke til på og øve inn en øvelse så er det bra. Hvis ikke bør du heller velge et alternativ som du mestrer rent teknisk. En øvelse blir aldri bedre enn den som utfører den. Det er med andre ord bedre å ta gode teknisk utførte bulgarsk utfall enn en dårlig utført knebøy.

Har du skader eller vondter som påvirker innsatsen/utførelsesevnen din?
Om det gjør vondt å gjøre en bevegelse så bør du unngå det, med mindre vondten kommer av melkesyre eller utmattelse. Du kjenner forskjell på det. Militærpress er bra om det ikke er vondt, men om det gir deg smerter så er det ikke lenger et bra valg. Prøv å jobbe rundt smerten. Enarmspress kan være et alternativ, eller facepulls og sidehev for en periode, for eksempel.

IMG_9231

Er du sterk nok?
Det er ingen poeng i å dingle i ti strikk for å klare noen chins halvveis. Da er det bedre å trene nedtrekk frem til du er sterk nok til å ta chins med strikk eller negative reps. Det er heller ingen poeng i å utføre en pushup hvor du ser mer ut som et sykkelstativ enn en planke. Da er det bedre å gjøre pushups til smith (så du kommer høyere opp fra bakken) og «trene seg nedover» til du når bakken.

Klarer du av en eller flere grunner ikke å øke vektmotstand eller antall reps?
Dersom det av en eller annen grunn ikke er mulig for deg å øke belastning eller repantall over tid så bør du enten endre oppsettet av sett og reps, dobbelsjekke teknikken din eller rett og slett se etter en alternativ øvelse. Progresjon er noe vi alltid bør trakte etter dersom vi ønsker fremgang. Ikke hold fast på noe som ikke gir deg dette.

I neste uke kommer del 3! 🙂