NÅR «TANTE RØD» ER PÅ BESØK – trening og mat

Dere jenter vet antakelig allerede hva dette innlegget handler om utifra tittelen.

Jepp, det er snakk om besøket av tante Rød. Menstruasjonsuka. Et tema jeg får mye spørsmål rundt når det kommer til kropp, fremgang, trening, cravings, også videre. For å oppklare enkelt og greit; her kommer noen punkter med ting jeg har observert oppigjennom årene:

IMG_0298

♥ Noen dager før menstruasjonsuken starter er det helt normalt å gå opp 2-5 kg i vekt. Løsning; Keep calm. Dette er ikke fett. Kroppen holder mer vann. Spis og drikk som du pleier.

♥ På grunn av punktet over så ser man ofte mer «pløsete» ut og klærne kan føles trangere. Løsning; La det gå sin gang. Vannet vil slippe.

♥ Man blir mer sulten. Noen opplever dette allerede uka før det bryter ut, mens andre merker det kun i selve uka. Løsning; Spis næringsrik og mettende mat.

♥ Man får økt søtsug. Noen mer intenst enn andre
Løsning; Lag deg gjerne søte smoothier med frukt som f.eks. banan, mango og ananas. Supplèr med f.eks. kokosmelk og gresk yoghurt for fett og protein. Kos deg med bær og andre søte, sunne ting som gir næring og metter.

IMG_0300

♥ Man blir slapp og trøtt
Løsning; Kroppen jobber med sitt, så denne uka er det ikke nødvendig å presse livskiten ut av deg selv på trening. Ta gjerne noen rolige økter og gå litt tur ute i naturen. Du trenger ikke være superwoman akkurat denne uka (det kan vente til neste;))

♥ Man kan oppleve smerter og ubehag i mage og korsrygg
Løsning; Å bevege seg litt er faktisk bedre enn å ligge i ro, så lenge du klarer det. Gå rolige turer eller gjør litt husarbeid. Selv har jeg ofte veldig «press» i bekkenet og korsryggen, og det eneste som gjør det bedre er faktisk bevegelse i form av rolige gåturer. Er smertene veldig ille kan du prøve med varmeflaske der det er verst. Husk å drikke vann gjennom hele dagen.

😉

Bonusråd til gutta;
1. Ikke gi henne kritikk for ting som ikke er veldig viktig. Det kan vel vente en uke? 😉
2. Ikke be henne om å hjelpe med masse praktiske oppgaver som innebærer løfting eller andre ting du ikke ville gjort om du hadde noe som fløt mellom beina dine hver gang du strammet magen.
3. Om hun virker gretten – si minst mulig og gi henne en klem.
4. Ikke kommenter at hun ser slapp/oppblåst/sliten/trøtt ut.

😉

Lykke til ! 🙂

TIPS TIL MATVALG PÅ REISE/ WEEKENDTUR!

Er det et spørsmål jeg får ofte så er det; «Jeg skal på ferie/weekendtur og lurer på hva jeg bør tenke på når jeg velger hva jeg skal spise? Er det noen måte å ha «damage control» på slik at jeg ikke ødelegger resultatene mine?»

Ja, det er det !
1. PRIORITÈR PROTEIN
Når man er på ferie/weekendtur så bør protein være første pri. Hvorfor? Fordi det hjelper deg å beholde muskelmasse og gjør deg mer mett. To grunner som er gode nok til at du bør prioritere det først.

2. VELG MAT SOM METTER
Er du mett så minsker sjansene for at du overspiser ett eller annet. En fornøyd magesekk craver ofte mindre junk/søtsaker enn en sulten mage. Mat som metter godt og over lengre tid; kjøtt/fisk/kylling og grønnsaker. Kjøtt/fisk/kylling fordi det krever mer jobb av magen for å fordøyes samt at det må tygges godt. Grønnsaker fordi det inneholder fiber og kan spises i stor kvantum (uten å gi mye kalorier). Eksempler på mat som ikke metter er forøvrig godteri, hvitt brød, brus/drinker, bakevarer, sjokolade og pasta (sistnevnte sammenlignet med f.eks potet).

3. VELG POTET FREMFOR POMMES FRITES
Noe så enkelt som det. Potet metter veldig, og spesielt mye mer enn pommes frites. Et supert valg om du er på restaurant. Bestiller du noe som inkluderer pommes frites, spør om du kan få potet istede. De fleste restauranter tilbyr dette. Hva skjer da? Du blir mer mett og sjansene minsker for at du går på butikken etterpå å kjøper sjokolade. Dersom pommes frites er det beste du vet i hele verden, kan du heller unne deg det en gang på ferietur enn i det daglige kostholdet 🙂

4. GJØR FORSKJELL PÅ HVERDAG OG FERIE/ FRI
Det er ikke noe galt i å spise andre ting enn du gjør hjemme når du først er på tur. Du bør dog sørge for å velge mest annerledes smart mat. Et godt eksempel her; når jeg vanligvis spiser speltlompepizza eller karbonadedeig og båtpoteter til middag hjemme er det en super variasjon å bestille burger med høy andel rent kjøtt med salat på restaurant. Ikke så stor forskjell næringsmessig, men likevel noe annet!

IMG_2789-001


5. PRØV Å TENKE PÅ HVA PT’EN / COACHEN DIN VILLE VALGT
Står du med valget mellom en feit McDonalds burger og en fersk kyllingsalat med couscous og fetaost så kan det være smart å tenke over hva pt’en/ coachen ville valgt om de var i samme situasjon. Som regel er du ikke så veldig i tvil 🙂

6. IKKE SI NEI TIL ABSOLUTT ALT
Om du ikke treffer akkurat på grammet at det du bør ha i deg, så er det faktisk ikke krise. Noen dager med litt opp og ned i kalorier gjør absolutt ingenting i det store og hele. Står du i kaffekø og har «stare down» med sjokoladen på disken, kjøp deg den fordømte sjokoladen. Velger du den mørke fremfor den lyse får du i deg litt antioksidanter og!

IMG_2798-001

God tur – og husk å NYTE!

6 TING JEG HAR LÆRT OM KOSTHOLD OG DIETT

Jeg har vært interessert i mat og trening omtrent så lenge jeg kan huske (før det tenkte jeg kun på hester 😀 ), og jeg har plukket med meg en del lærdom gjennom årevis med egen prøving og feiling, og også utdanning. Her kommer seks viktige ting jeg har tatt med meg;

Man må være fleksibel
Uansett hvor strikt man ønsker å være med et kostholdsregime, fungerer det aldri i lengden så lenge vi lever et normalt liv. En dag glemmer man kanskje nistepakka. En annen dag må man plutselig på verksted med bilen når man skulle laget mat… Slike hendelser skjer, uavhengig av hvor flink man er til å planlegge. Skal man lykkes med et sunt kosthold må man derfor være fleksibel. Finne gode løsninger når plan A ikke gikk an å gjennomføre. Låser man seg fast i èn ting, vil man bli helt satt ut når «livet skjer» – noe det har en tendens til å gjøre 😉

Det finnes ikke èn fasit
Det er ikke kun en spisemåte som fungerer. Man kan spise sunt på mange måter å likevel få gode resultater. Om noe funka for naboen, så betyr det ikke at det er fasiten for deg. Ikke lås deg fast i regler og regimer. Finn ut noe som fungerer for deg, og igjen – vær fleksibel!

I perioder fungerer «ingenting»
Livet byr på mye mer enn bare vanlige hverdager hvor alt går som det skal . I perioder har de fleste av oss ting som tar både fokus, tid og krefter. Da er det ikke like enkelt å være strikt med maten. Om man kan finne en flyt som gjør at man faller tilbake på gode matvalg selv når livet butter i mot, da er man på god vei. Men, det er viktig å huske på at perioder hvor ting er mer krevende, det er helt normalt. Mindre gode perioder er helt ok, vi må bare være flinke på å hente oss inn igjen og ikke la periodene vare evig.

Smakssans og lyst kan endre seg
Jeg spiste kesam og cottage cheese daglig i mange år, og trives godt med det. Det beste jeg kunne få var en stor bolle med cc, bær og peanøttsmør. Nå orker jeg ikke tanken på det og foretrekker heller masse knekkebrød med makrell i tomat. Hvis du går lei av noe eller mister smaken på noe, finn andre sunne alternativer. Tenk utenfor boksen. Bare fordi noe ikke lenger frister, betyr det ikke at du må velge noe usunt. Tvert i mot.

Ikke undervurder sult- og metthetsfølelse
Akkurat dette vet jeg kan være krevende for veldig mange. Hvis man er vant med å spise x-antall knekkebrød og plutselig en dag fortsatt er sulten etterpå, så blir man redd for å spise f.eks en frukt i tillegg. Ikke vær det! Er du mer sulten en dag, så kan det bety at kroppen faktisk trenger mer mat. Blir du fortere mett en vanlig en dag, så kan det også være at kroppen ikke har behov for mer.

Kroppen trenger drivstoff – mer enn du trenger å bli «fit»
Det er helt topp at du vil føle deg bra, det er ingenting i veien med det. Det er likevel viktig å huske at kroppen er et kraftig maskineri som trenger drivstoff. Om du vil gå på selleridiett i 3 uker, så er nok ikke kroppen helt enig i at det er så lurt. Når du bestemmer deg for hva du skal spise, ha i bakhodet at kroppen din har behov. Den trenger både proteiner, fett, vitaminer og mineraler for å fungere optimalt (karbohydratbehover varierer fra person til person). Styr derfor unna dietter som går på tross av kroppens behov! Og ja, man kan fint ligge i kaloriunderskudd og redusere fettprosenten og samtidig gi kroppen det den trenger av næringsstoffer – hvis man velger riktig.

DET ER EN TID FOR ALLE TING

Jeg elsket muskler og ville bygge så mye som mulig. Det var det som motiverte meg til å trene, spise bra og presse meg både fysisk og mentalt. Dag inn og dag ut.

Med årene har jeg lært mye om egen kropp og det som følger med en slik livsstil. Jeg har også gått fra å være super motivert av tanken på å bygge muskler og forme fysikk, til å bli tilnærmet uinteressert i det. Jeg fascineres enda av symmetriske og velformede fysikker, men ikke i nærheten av slik som før. I mange år av livet mitt dro jeg på trening hver gang for å se bedre ut, og det var driv nok for å holde meg motivert i lang tid. Jeg kan ikke si at jeg angrer, for det var en gøy tid hvor jeg koste meg mye med treningen. Men, det er virkelig en tid for alle ting.

Bilde fra 2012

På et tidspunkt skjedde det en endring. Jeg tror det var etter at jeg konkurrerte selv i 2012. Jeg fikk en bismak rundt hele greia når jeg fikk sett og kjent hva det gikk i så tett på huden. Tiden før konkurranse var altoppslukende og egostyrt (slik det må være om man skal klare å gjennomføre det). Det var ikke meg, og jeg syns også det ble feil å la meg sammenligne med andre. Jeg var fornøyd med egen innsats og kjente ikke noe behov for at andre skulle gi meg bekreftelse på det. Det gikk en god stund, og jeg fikk ikke tilbake den gnisten jeg hadde før den heftige oppkjøringen.

Det ble mer uviktig å sjekke fremgangen i speilet, posere, stramme muskler og ta formbilder. Og slik har det vært de siste årene. Min personlige smak har endret seg drastisk, og jeg ønsker ikke lenger å ha så mye muskler som mulig. I fjor hadde jeg en lang nedtursperiode hvor jeg ikke fant noe glede med treningen fordi jeg ikke fikk tak i hva jeg ønsket å oppnå. Etter en lang stund klarte jeg å nullstille meg, og fant ut at jeg måtte ta noen skritt tilbake. Tanken i hodet om at trening var en stor del av livet mitt, kræsjet helt med det jeg følte – at trening bare var en hyggelig greie jeg gjorde for å føle meg bra. Omsider kom jeg frem til at om jeg skal gjøre det som føles best, må jeg senke forventningene til meg selv.

Bilde fra 2012, meg og min delegat Mariann

Det var mye vanskeligere enn jeg noen gang hadde forestilt meg. Jeg hadde trent 6 dager i uka i mange år, uansett om dagene var fulle av jobb, søvnen var dårlig og alt sto på hodet. Nå skulle jeg plutselig trene når jeg hadde overskudd og tid. Det ble en uventet stor omveltning hvor hodet en stund var i krig med seg selv, men samtidig er det den beste endringen jeg har gjort for meg selv noensinne.

Nå har jeg et svært avslappet forhold til trening. Jeg trener for å holde meg frisk, sunn og smertefri, for å beholde styrke og muskelmasse og for å fungere optimalt i hverdagen. Sistnevnte krever at jeg faktisk dropper trening de dagene jeg ikke har overskudd. Det er godt å kjenne på at jeg faktisk behandler kroppen min bra, og den fungerer bedre enn noen gang.

Trening har fått en helt ny betydning for meg. Helse og velvære er det som driver meg og gjør meg motivert. Jeg har også fått et nytt syn på dette med at alt er i konstant endring. Ikke bare ting og mennesker rundt oss, men oss selv også. Av og til må man gi slipp på det gamle og vante for å høste godt av noe nytt.

HOLD HJERTET SUNT

Hjertet sørger for å sende livsviktig oksygen rundt til alle organene og cellene. Det er den aller viktigste komponenten i ditt indre maskineri. Hvordan kan vi mest effektivt sørge for god hjertehelse?

Trening og bevegelse
Hjertet er en muskel, og en svært aktiv en! Den slår ca 100 000 ganger i døgnet. Dersom du får opp pulsen i 30 min eller mer i løpet av dagen, styrker du hjertet og senker blodtrykket. Trening øker også forbrenningen og minsker risikoen for overvekt.

Unngå stress
Stress fører til mer hjertebank, som igjen øker risikoen for blodpropp. Sørg for å roe ned når du kan, gjør ting og vær med mennesker som får deg til å slappe av og smile. Minimer antall stressede minutter i løpet av en dag, og sørg for å få nok søvn og ro rundt leggetid. En rolig start på dagen kan også være lurt å prioritere, så er det lettere å stresse mindre generelt utover dagen.

Stump røyken
Nesten en tredel av alle tilfeller av blodpropp, hjertekrampe og hjertesvikt skyldes røyking. Ta en valg for egen helse og stopp en gang for alle. Prøv å bytte det ut med noe som kan distrahere deg fra røyksuget. Finn en spennende bok, serie eller aktivitet som får tankene dine over på noe annet.

Begrens inntaket av transfett
Kjeks, kaker, muffins… for å nevne noe. Matvarer med mye transfett er ikke heldig for hjertet. Spis sunt og variert med frukt, grønt, fisk og fett fra blant annet avocado, nøtter, frø og vegetabisk olje.

GJESTEPOST – Mat, følelser og mental trening

Jeg er så glad for å kunne dele dette innlegget med dere. Ei solstråle av ei dame, Tonje Melheim Næss, sa ja til å skrive et gjesteinnlegg her på bloggen. Ei reflektert dame som deler så utrolig mye bra, inspirerende og tankevekkende på instagramkontoen sin, og som virkelig er et friskt pust i bransjen. Følg henne gjerne; @tonjemnaess

Du vet … Jeg har vært der du ønsker å være. Overbevist om at en fettprosent så lav at blodårer synes både på magen og på underarmene skulle gjøre meg lykkelig. Overbevist om at klumpen i magen skulle bli borte, om jeg bare ble litt tynnere.

.. Om jeg bare løp litt mer. Spiste litt mindre. Akkurat nok til å overleve – hvem var vel lykkelig av å bare leve likevel – om man ikke var fornøyd med hvordan man så ut… Jeg følte meg jo ganske crap. Jeg følte meg ensom, selv om jeg var i et rom med flere venner og familie.

Jeg følte meg ikke særlig vellykket, selv om jeg hadde allrighte karakterer, var god i fotball og hadde både tak over hodet og en ordentlig bra familie. Jeg skulle jo bare bli litt tynnere, så jeg faktisk kunne bli fornøyd med alle de fantastisk bra tingene rundt meg.

Men .. Når er man egentlig fornøyd egentlig? Hvordan måler man det?

Det hele ble jo ganske vanskelig, for jeg målte om jeg var tynn nok etter følelsen jeg hadde inni meg. Og selv om den ikke føltes så veldig bra, så hadde det ingenting med hvordan jeg så ut å gjøre.

Kjære venner, la meg fortelle dere at det hjalp ikke på klumpen i magen, følelsen av ensomhet, følelsen av å aldri være bra nok, selvtillit eller selvfølelse, å gå ned 30 kg. Det hjalp ikke på alle disse utrolig vanskelige følelsene, å spise så lite mat at det var slitsomt å gå til bussen. Det hjalp ikke på alle disse vanskelige følelsene å trekke seg tilbake fra all sosial omgang, fordi jeg var så redd for at jeg skulle komme i en situasjon der det var «usunn» mat, og at jeg ikke klarte å styre meg.

Jeg trakk meg unna situasjoner der jeg ikke hadde kontroll, noe som resulterte i mangel på situasjoner der jeg følte mestring, tilhørighet og mening. Dette igjen resulterte i at jeg søkte enda mer kontroll i trening og mat, og det tok ikke lang tid før trening og bevegelse ble noe negativt, vanskelig og.. Rett og slett en besettelse.

 Den gangen lurte jeg på hvordan det var mulig at jeg følte meg enda mer ensom, og jeg forstod ikke hvorfor den vonde klumpen i magen hadde blitt større.

… Idag, er det ikke så vanskelig å forstå hvorfor.

Mange venter på å komme på plass som menneske, men kommer det egentlig til å skje? Den ene dagen kan livet føles virkelig bra og man kan stå i situasjoner man opplever å mestre godt. Andre dager kan det være vanskelig å stå opp av sengen, og man kan stå i en vanskelig situasjon der det føles urealistisk å hente ut motivasjon og mestring. Sånn. Er. Livet. Man vil i noen perioder være såkalt «på plass», mens andre dager føles livet utrolig vanskelig. Sånn har vi det hele gjengen.

… Klisjé nok har du faktisk overlevd 100% av de vanskelige dagene du har hatt hittil. Det vil faktisk si at du er sterkere enn du tror – og du har mange gode erfaringer og ressurser med deg som du kan ta med deg inn i nye utfordringer.

For veldig mange mennesker har det blitt enklere å regulere følelsene ved å spise, sulte eller trene, fremfor å faktisk ta et oppgjør med følelsene en gang for alle.

Følelser som sorg, glede, sjalusi, frustrasjon, ensomhet kan være vanskelig å håndtere på en psykologisk måte. Mange tyr derfor til spising eller sult for å regulere ubehagelige og overveldende følelser, og for å endre sinnstilstand. Et slikt mønster kan faktisk være skadelig over tid.

For å komme seg ut at et slikt destruktivt mønster i forhold til mat, men også trening, handler det om å identifisere og erkjenne for seg selv hvilken funksjon maten eller treningen har.

  • Hva utløste reaksjonen?
  • Var det noe som skjedde i forkant?
  • Var det noe du tenkte på?
  • Opplevde du en spesifikk fysisk reaksjon?

.. Når man oppdager at denne måten å håndtere utfordringer på kan medføre store helsemessige konsekvenser, enten fysisk, psykisk eller begge – kan man begynne å endre vanene sine. Litt etter litt. Dette tar tid, og må uten tvil jobbes med kontinuerlig. Hver eneste dag.

Om du sitter med en ubehagelig følelse som igjen kan trigge negative tanker, vil hjernen lete etter noe som kan «løse» dette. For mange kan denne løsningen være sult, mat, eller trening. Derfor kan det være hensiktsmessig å litt eller litt jobbe med å opparbeide seg andre vaner som kan hjelpe på utfordringene man sitter med eller står i.

Det å spise, utløser en kortvarig lykkefølelse og kan være en demper på emosjonelle utfordringer som man ikke vet hvordan man skal ta fatt på. Trøstespising blir bare en tildekking av vonde følelser der og da. Kort tid etterpå sitter du der med dårlig samvittighet og følelsen av mangel på mestring, og kanskje spiser du enda litt mer for å dekke over de vonde følelsene igjen. Det blir en ond sirkel som kan være utfordrende å komme ut av.

Å lære å håndtere, bevisstgjøre og bearbeide følelser – uten å bruke mat som en rømningsvei, er veldig viktig. Mat handler ofte om følelser og opplevelse av egen sinnstilstand.

Når vi blir bevisste på å ha valgt «feil», eller bevisste på at vi burde/kunne valgt annerledes, kan dette føles som et tap. Men kjære venner – det å gjør feil gir oss flere verktøy til å takle utfordrende situasjoner neste gang. Vi lærer faktisk masse av å gjøre feil – det er VIKTIG å gjøre litt feil her og der. Vi kan ikke alltid ha kontroll på alt i livet.

Det er så enkelt å forsøke å skyve vekk ubehagelige og vonde følelser, gå med høye skuldre, bare kjøre på og late som alt er greit. Ikke vær redd for følelser eller svakhetene dine. De kan gjøre at du kommer i bedre kontakt med deg selv og andre mennesker, og dette skaper en tilhørighet vi er helt avhengig av for å føle oss bra. Det å jobbe med egen selvtillit handler ikke om å bare gå rundt å føle at du hele tiden er så fantastisk bra til en hver tid. Det handler kanskje om å akseptert at man er alt. Flink til noe, mindre til i noe annet. Og det er helt greit. Og så kan vi øve oss på å bli bedre på de områdene vi ønsker. Litt hver dag, resten av livet.

.. Og husk – selv om du går inn i et rom der det er mange bra og dyktige folk, så blir IKKE du mindre bra. Du har mange gode kvaliteter andre digger – tro på det.

  • Tonje Melheim Næss

SØNDAGSØKTA? Sirkeltrening til deg!

I dag har jeg satt opp en sirkeløkt som jeg tenker kan passe for de aller fleste. Du får trent hele kroppen og økta er svært lite tidkrevende. Håper du liker den! 🙂

Start med denne oppvarmingssekvensen:

Deretter legger du klart alt du trenger av utstyr og kjører 3-5 runder (alt etter hvor god form du er i og hvor god tid du har) av følgende øvelser;

Knebøy, 10-15 reps
Utfall bakover eller step ups, 10 reps pr.bein
Ettbeins hip thrust, 10-15 reps pr.bein
Enarms skulderpress, 10-15 reps pr.arm
Dips på benk, 10-20 reps
Floor press, 10-15 reps
Enarmsroing, 10-15 reps
Russian twist, 10-15 reps til hver side
RKC-planke eller strak planke, 15-20 sek

Tilpass vektbelastningen etter ditt eget nivå. Gjør øvelsene etter hverandre med minst mulig pause. Mellom hver runde har du ca 1 min pause før du starter på ny runde. God trening!


DU MÅ BLI DESPERAT NOK

Jeg har selv vært vitne til folk som sier, «nå skal jeg skjerpe meg. Nå er det full diett fra mandag av». Også sier de senere at det ikke ble noe, men NÅ skal de skjerpe seg. Jeg har også vært der. Man tror man vil gjøre en endring og man tror man er motivert, men hvorfor klarer man ikke å utføre det?

Du må bli desperat nok.

Å endre handlingsmønsteret sitt er ikke en lek, det  krever en reell innsats og at man er våken nok til å hele tiden ta bevisste valg. For min del har jeg nådd målene mine når jeg virkelig har vært desperat etter å  lykkes, sulten på suksess. Jeg har nådd målet mitt når jeg ikke har hatt  noen andre alternativ oppi hodet mitt. Ikke på en negativ måte, tvert i mot. Jeg har backet meg selv hele veien og minnet meg selv på hva jeg egentlig ønsker når fristelser har meldt seg.

Man må ha en motivasjonsfaktor som er stor nok til at man kan trosse fristelser, lyster og distraherende mennesker og hendelser. Desperasjon gjør oss kreative, løsningsorienterte og opplyste. Er du desperat etter å nå målet ditt?

Er du ikke desperat nok etter å nå målet ditt vil unnskyldninger være lett tilgjengelig, lyst vil komme før fornuft, det enkle vil komme før det som skal til for å komme fremmover. Jeg husker en historie som en av lærerene fortalte på pt-skolen. Moren hans hadde vært storrøyker i alle år og hun sluttet ikke selv om barna oppfordret og ba henne om det. En dag kom barnebarnet hennes med et bursdagskort hvor det sto at hun ønsket at bestemoren skulle leve når hun ble stor. Siden den dagen sluttet hun å røyke.

Lurer du på hvorfor du aldri når målet ditt?
Det er ikke fordi du er håpløs, svak eller dum. Det kan rett og slett være fordi du ikke er desperat nok. Har du en god nok grunn så kan du klare akkurat det du vil !

REDD MATEN!

Vi kaster enormt mye mat her i Norge.
Matproduksjon og matsvinn påvirker klimaet, og vi kan faktisk alle være med å gjøre en forskjell ved å bli aktive matreddere!

Her er informasjon jeg fant på spisoppmaten.no:

Selv har jeg alltid hatt hodet oppi datovaredisken i butikkene. Helt siden jeg begynte å kjøpe mat selv. Ikke bare for å spare penger, men også fordi det gir en god følelse å «redde» mat som kanskje ikke er helt fersk, men som likevel er like bra og like god. Ukentlig kjøper jeg mat som er stemplet med 40% eller 50%, som jeg lager gode retter av. Smoothier en en gjenganger, som sikkert flere av dere har sett på snapchat.

At en matvare er gått over datoen, betyr ikke at den er farlig eller vond. Her gjelder det å bruke sansene. Smak, se, lukt og kjenn! De aller fleste av oss har evnen til å kjenne på sansene når noe ikke bør spises, og når det går fint.

Eksempler på mat jeg redder ukentlig er bananer, frukt generelt, melkeprodukter (de aller fleste melkeprodukter tåler godt å gå over datoen!) alle typer grønnsaker (spesielt gulrøtter, spinat, grønnkål og brokkoli) og kjøtt. Grønnsakene og frukten spiser jeg enten i løpet av en-to dager, eller så fryser jeg det ned i poser og gjør det klart til bruk i smoothie. Nedpriset kjøtt spiser jeg enten samme dag eller fryser ned.

Man kan lage mye godt av datovare-mat. Salater, wraps, taco, ovnsretter, omelett, gryterett og smoothies, for å nevne noe. Bruk fantasien, så kan du virkelig få utnyttet matvarene!

Her er tips fra spisoppmaten.no:

Det trenger ikke å være vanskelig! Her er tre oppskrifter jeg har lagt ut tidligere, laget på restemat.

Bli en matredder i dag! Sammen kan vi gjøre en forskjell 😀

FIRE GYLDNE REGLER

Som mange av dere mest sannsynlig vet allerede, så er jeg veldig opptatt av å ha et avslappet forhold til trening og mat, og det å faktisk ha det bra. Her har jeg skrevet fire gyldne regler som støtter opp om nettopp dette.

♥. ALDRI – ALDRI -ALDRI GJØR TING I TVANG ELLER I SINNE MOT DEG SELV
Jeg utfører ikke EN eneste treningsøkt fordi jeg har spist noe jeg ikke burde eller trent for lite. Straffetrening og sulting er to ting jeg aldri gjør, og som jeg også er veldig nøye med å snakke med kunder om. Dette er for å bevare min egne psykiske helse og fordi jeg er venn med kroppen min og vi jobber i team.

♥. VÆR ÆRLIG MED DEG SELV.
Jeg kjenner forskjell på fraværende treningslyst som følge av at kroppen og hodet er sliten, og fraværende treningslyst som følge av at jeg er lat og giddalaus. Dette er to forskjellige ting. Om man ønsker resultater er det svært viktig å kjenne forskjell. Treningslyst skal selvsagt være der, men enkelte dager er tunge. Enkelte dager må man rett og slett ta seg i nakkeskinnet fremfor å bli på sofaen. Er du sliten fordi du er giddalaus eller fordi du har presset deg for hardt? Min gyldne regel er: vær ærlig med deg selv. Gi deg selv et dytt bak når du trenger det, og gi deg selv treningsfri når du trenger det.

♥. VIT HVA DU VIL OG HANDLE DER ETTER
Dette går litt i det samme som punktet over. Jeg vet at jeg vil ha en funksjonell kropp og vedlikeholde styrke og muskulatur, derfor velger jeg å dra på trening selv om det av og til ikke frister. Kjenner jeg at jeg trenger hvile så velger jeg det fremfor trening. Ta valg som stemmer overens med det du har bestemt deg for å oppnå.

♥. ALDRI – ALDRI- ALDRI LEGG SKYLDEN PÅ ANDRE
Ditt liv er DITT ansvar. Ingen andre kan oppnå ting for deg. Om du ikke oppnår det du ønsker så er det du som må gjøre noe. Du er ikke et offer, du er din egen sjef. Om du ikke liker slik ting er i dag, gjør noe med det.

Med det ønsker jeg deg en riktig god tirsdag 🙂

SPILL PÅ DITT EGET LAG!

Dette har jeg skrevet om haugevis av ganger før, men jeg må bare gjenta meg selv! Når man har et ønske om å oppnå noe, uansett om det er på trening eller med andre ting så er det så uhyre viktig å være en spiller på sitt eget lag. Om du er din egen motspiller så vil du ikke komme langt, og du vil hvertfall ikke ha det bra på vei mot mål.

Og hva vil det egentlig si i praksis å være sin egen lagspiller?
– Oppmuntre deg selv når ting går dårlig eller er hardt
– Skryte av deg selv når du utretter noe bra
– Reise deg når du går på trynet, børste av knæra og fortsette videre
– Fokusere på å bli bedre enn deg selv og ingen andre
– Gjøre en helhjertet innsats

Er ikke dette slik du ville oppført deg mot dine medspillere? Du ville vel ikke…
– Hatet dem om de gjorde en feil
– Gjentatt gang på gang at de aldi blir bedre
– Snakket nedlatende til dem
– Sparket dem når de lå nede
– Fortalt dem at alle andre er mye bedre

Tenk litt på det! Ofte kan det faktisk hende at vi behandler oss selv på en måte som vi ALDRI ville behandlet andre. Back opp deg selv og behandle deg selv bra! De største oppnåelsene vil du ha når du spiller på lag med deg selv

ENKLE TIPS MOT OPPBLÅST MAGE

I går giftet min yngste storebror Joakim seg, og vi hadde tidenes gøyeste og fineste bryllup <3 Det innebar også naturligvis mye mat (av typen jeg ikke spiser til vanlig), mye forskjellig drikke og kaker. Og i tillegg for min del- nervøsitet og stress (jeg sang tre sanger og hadde diverse oppgaver utenom det). Dette er for meg oppskriften på oppblåst mage! Det inspirerte meg til å skrive dagens innlegg.

Du har helt sikkert merket det selv. Hvis du er på et nyt sted eller på ferie og får i deg uvant mat, kanskje det er annerledes klima, endret søvnmønster og generelt mye nytt. Det har en tendens til å gå ut over magen på en eller annen måte.

I dag vil jeg derfor dele mine beste tips mot oppblåst mage – som kan være utrolig ubehagelig og hemmende!

Forebyggende;
Styr unna tyggegummi, pastiller, søtstoffer (xylitol), kullsyreholdig drikke, erter, bønner og alle typer løk. Dersom du er følsom for melk og/eller gluten, styr unna dette også. Spis sakte, så svelger du mindre luft.
Sidenotat; Selv merker jeg at jeg blir mer sensitiv i magen hvis jeg er stresset. Normal sett kan jeg derfor spise gluten uten å merke noe, men i stressede perioder reagerer jeg kraftig. Ha dette i bakhodet dersom du merker at «reaksjonen» varierer!


Når magen allerede strutter som en ballong;
Tarmmassasje
Masser tarmene ved å bevege deg. Vær i aktivitet og unngå stillesitting. Dette vil hjelpe tarmene!

Stress ned
Når du er stresset, oppfører kroppen seg som om den har fanden i hælene. Blodet forsvinner fra fordøyelseskanalen og ut i musklene slik at du har klar til flukt, og dermed blir resultatet oppblåsthet. Stress ned og gjør noe som får deg ti å slappe av.

Spis fiber
Er du forstoppet, kan fiberrike matvarer hjelpe veldig. (Har du diare bør du dog begrense fiberinntaket). Pass også på å ikke overdrive fiberinntaket dersom du spiser lite fiber til vanlig. En liten økning i inntaket er nok for å få fart på systemet. Eksempler på fiberrik mat er
havregryn, yoghurt, bær, banan, sitrusfrukter og bladgrønnsaker.

Drikk vann eller te
Sjekk fargen på urinen din. Den skal være svakt lysegul. Mørk urin er tegn på at du er dehydrert. Får du ikke nok drikke, kan fibrene i maten ha stikk motsatt effekt og gjøre deg enda mer oppblåst og forstoppet. 
Unngå kullsyreholdig vann, og drikk gjerne peppermyntete, ingefærte med sitron og kanel og/eller vann med sitron.

Få i deg 1 ss eplecidereddik!
Eplecidereddik har jeg enormt god erfaring med, både i forhold til oppblåsthet, halsbrann, kvalme, søtsug og overdreven sutlfølelse. Ta 1 ss rett i munnen eller hell det over grønnsakene eller salaten din.

Lykke til og god bedring! 😉

BRAIN FOOD

Riktig mat kan bidra til bedre hjernefunksjon – bedre konsentrasjon, bedre humør og hukommelse. Maten du spiser kan rett og slett hjelpe hodet ditt å fungere bedre!

Enkelte matvarer er bevist at hjelper hjernen å fungere bedre. Det gjelder spesielt de såkalte flavonoidene som finnes i for eksempel frukt, bær, grønnsaker, te og mørk sjokolade, i tillegg til essensielle fettsyrer. Disse stoffene bedrer blodtilførselen til hjernen og styrker evnen til å danne nye forbindelser mellom cellene.

Her er forslag til god hjernemat som du bør ha i kostholdet;

Essensielle fettsyrer
Fet fisk eller omega3, kaldpresset rapsolje, fornuftige mengder melkefett, avocado, nøtter og frø. Cellene i hjernen trenger fett for å fornye seg.

Frukt, bær og grønnsaker
Antioksidanter og fytokjemikalier har hjernestilmulerende egenskaper.

B- og D-vitamin
Kjøtt, fisk, egg, grønne grønnsaker, bønner, linser og fet fisk.
Dette bidrar til produksjon av signalstoffer som gir bedre humør, bedre konsentrasjon og lagrer minner.

Jern, sink, magnesium og jod
Jern, sink, magnesium og jod styrker hjernens funksjon og energiproduksjon. Jern får du fra rødt kjøtt, leverpostei, linser, bønner, spinat og sesamfrø. Jod får du fra mager fisk, meieriprodukt, egg og jordbær. Sink får du fra grønne bladgrønnsaker, fisk og sjømat, asparges, bønner og cashewnøtter. Magnesium får du fra gresskar-og sesamfrø, quinoa, spinat, sorte bønner, cashewnøtter og mørk sjokolade.

Velg smart mat og ta samtidig noen gode valg for helsen din!:)

KROPPENS EGNE LYKKEPILLER

Lykkehormoner – kroppens egne lykkepiller!
Hvilke oppgaver har de i kroppen og hva kan du gjøre for å øke mengden?

DOPAMIN – «Belønningshormonet» – Produseres i binyrene og i hjernen der det fungerer som nevrotransmittere, de som gjør det mulig for hjernecellene å kommunisere med hverandre.
Hvordan øke mengden – Få nok søvn og få i deg aminosyren tyrosin (kylling, fisk, egg, avocado, spina, brokkoli, erter, bønner, linser). Ha nærhet med noen du er glad i, eller kos med et kjæledyr (ja, faktisk! :D)

SEROTONIN – produseres først og fremst i tarmsystemet. Det påvirker alt fra hukommelse, humør, apetitt og fordøyelse.
Produksjonen av serotonin er forbundet med vitamin B6 og aminosyren tryptofan. Tryptofan er en essensiell aminosyre (kroppen produserer den ikke selv) og man får det gjennom mat som egg, laks og nøtter.

ENDORFIN – produseres i sentralnervesystemet og i hypofysen. Endorfin er kroppens egne smertestillende, og den kjemiske strukturen minner om morfin og opium. Endorfin påvirker de hjernecellene som vanligvis sender smertesignaler, til andre deler av hjernen.
Hvordan øke mengden – Vær fysisk aktiv, spis mørk sjokolade (i moderate mengder).

Har du et hormonsystem i balanse vil du føle deg tilfreds, glad, energisk og opplagt. Råstoffer til hormonene får du automatisk hvis du spiser sunt og variert. Hvis du i tillegg har gode personlige relasjoner, begrenset bruk av sosiale medier, får nok søvn og er fysisk aktiv, er du virkelig på riktig spor!

DETTE VIL JEG GJØRE I AUGUST

Denne måneden skjer det mye gøy!
Juli var en nydelig måned med mange fine dager. Jeg har troa på august også. Hverdagen sniker seg på og feriemoduset avtar. Det er fint det og!

Dette vil jeg gjøre i august…

Dra på flere fjellturer
Jeg var på oppdagelsestur i går og fant veien til en fjelltopp jeg ikke har vært på før. Flere sånne turer skal det bli dersom været er bra! Jeg er lysten på en større fjelltur også. Kanskje Kjærag eller Besseggen.

Min brors bryllup
Min yngste storebror gifter seg 10 august, og jeg gleder meg sånn! Ser for meg at det blir en tårevåt dag. Jeg blir jo rørt bare ved tanken.

Gå turer med sekk
Jeg har så lyst til å bli god til å gå tur med tung sekk, så jeg tenker å starte i det små nå. Planen er å gå Hardangervidda eller Jotunheimen neste sommer, og det skader ikke å være forberedt 🙂

Stå opp tidlig
I omtrent hele sommer har jeg stått opp tidlig og det har vært såå digg! Jeg føler jeg har fått så mye ut av dagen. Denne gode trenden skal jeg holde på denne måneden også.

Mysteryland
23 august er det tid for årets store happening for meg og kjæresten. Musikkfestival i Nederland! Vi har vært der flere år på rad, og det er like rått hver gang!

Få faste rutiner på bloggingen
Med mer hverdagsrutiner på plass tenker jeg også det blir lettere å få til faste bloggerutiner. Det har vært litt feriemodus her i sommer, men nå er det slutt på det!

Venninnetur til Elverum
Jeg og en av mine bestevenninner har en fast tur til Elverum hvert år. Siste helga i måneden skal vi nok en gang på tur, og jeg gleder meg til en helg full av latter og moro 😀

August blir bra! 😀

TUR(PROTEIN)LAPPER


Jeg har hatt en SÅ fin søndag dere!
Vi sov lenge (noe som ikke har skjedd på så lenge jeg kan huske) og fikk en rolig start på dagen. Vanligvis lager jeg smoothie til frokost, men i dag fristet det med lapper, så da ble det det.

Jeg lagde en litt stor røre og la halvparten i en nisteboks. Været har vært så deilig i dag, så det fristet å komme seg ut en tur også, etter en styrkeøkt på gymmet. Slik ble det

Her er oppskriften på lappene som ble både frokost og nistepakke;

4 egg
6 ss mel
1/2 boks mager vaniljekesam
1 ts bakepulver
1 kopp havregryn
1 most banan
kanel + kardemomme

La røra svelle litt før du steker lappene på middels varme.

Jeg fikk en skikkelig fin skogtur på et sted jeg aldri har vært før, og avsluttet turen med nistepakka ved vannet. Helt magisk <3 Håper din søndag har vært like bra!

STOFFSKIFTE – en liten innføring

Hva er egentlig stoffskifte, og hvordan vet du om det fungerer som det skal?

Stoffskiftet sørger for at kroppen kan forbrenne maten du spiser og gjør den om til energi. Det påvirker hvor fort/ sakte du forbrenner kalorier, den styrer omtrent alle cellene i kroppen og regulerer alt fra vekst og utvikling av knokler, sammentrekning av hjertemuskelen og effektiviteten til fordøyelsessystemet.

Hva er stoffskiftet og hva er forbrenning?
Forbrenningen er den samlede mengden energi kroppen bruker på å holde seg i gang (ikke bare ved aktivitet, men til alle prosesser i kroppen). Det er ikke bare stoffskiftet som bestemmer hvor mye du forbrenner, men også aktivitetsnivået ditt.

Stoffskiftet er en samlebetegnelse for ulike prosesser i kroppen, hvor forbrenningen er en av dem.

Hva er forskjellen på høyt og lavt stoffskifte?
Høyt stoffskifte:
Når skjoldbukskjertelen produserer for mange stoffskiftehormoner, jobber alle cellene konstant på høygir og kroppen blir overarbeidet. Symptomer på dette er søvnvansker, hetetokter, konsentrasjonsvansker, muskelsmerter, hjertebank, uregelmessig menstruasjon og vekttap til tross for god apetitt.

Lavt stoffskifte:
Når skjoldbruskkjertelen produserer for få stoffskiftehormoner, går prosessen med å omdanne proteiner, karbohydrater, fett og vitaminer til energi, saktere. Symptomer på dette er trøtthet, frossenhet, ømme muskler, overvekt, dårlig apetitt, forstoppelse, tørr hud og lav puls.
3% av befolkningen rammes av dette.

Er det mulig å bedre stoffskiftet?
Sunn og variert mat og trening er generelt bra for helsa. For å forhindre stoffskiftesykdommer, er det også spesielt viktig med inntak av nok jod. Hvis du mangler jod, kan det føre til forstørret skjoldbruskkjertel (struma). Anbefalt daglig inntak av jod er 150 mikrogram, og maks 600 mikrogram. Gode kilder til jod er egg, sild, blåskjell, hummer og brunost. Har du fått påvist høyt eller lavt stoffskifte, er det dog nødvendig med medisiner.