Hva er ditt hvorfor (når ingen ser deg) ?

Nå i Koronatiden når treningssenteret har vært stengt og vi generelt har vært mindre blant folk har vi fått kjenne mye på det – å gjøre ting når ingen ser oss. Jeg tror nok mange av oss presterer litt bedre og tar litt mer gjennomtenkte valg så fort noen er vitne til hva vi gjør. Det er dog likevel mulig å gjøre det samme bak lukkede dører.

For hva er gode vaner verdt egentlig, om de sklir ut og omtrent forsvinner så fort man har en annerledes hverdag hvor man er så og si usynlig for andre?

Jeg vet at det å ha et sterkt og rungende «hvorfor» som motiverer deg til å gjøre det du bør, også når du ikke har lyst (og når ingen ser deg) er utrolig viktig. Ikke bare om man skal klare å stå på gjennom utfordrende tider, men også for å ha en grunn til å stå på selv om du kanskje står helt alene.

Min grunn til å ta gode valg og være fysisk aktiv er at jeg ønsker god helse og høy livskvalitet ikke bare nå men også når jeg blir gammel. Det er en motivasjon som sitter godt i meg og som drar meg opp på tunge dager. Jeg vet at hver eneste dag teller og hvert valg spiller en rolle. Ja, jeg kan ha late dager foran Netflix med kattene på fanget, men det er fordi hvile er et viktig element når man vil fremme helse. Generelt holder jeg meg aktiv både med trening og hverdagsaktivitet og passer på å få i meg sunn mat, med innslag av mindre næringsrike ting og kos innimellom. Uansett hva som skjer rundt meg og i livet generelt holder jeg fast på disse valgene. Utelukkende fordi jeg vet hvor viktig det er og fordi det er avgjørende for at jeg skal oppnå det jeg ønsker – god funksjon og helse.

Jeg tar ikke pause fra valget mitt eller legger det bort, rett og slett fordi det er utrolig viktig for meg. Det er like viktig på de dårlige dagene som de gode.

Min erfaring som PT og online coach er at det ofte er sånn at et sterkt «hvorfor» ofte kommer etterhvert om det ikke er der fra start. Kunder opplever at godfølelsen kommer først når de er kommet i gang med et sunt kosthold og trening. Denne godfølelsen blir da plutselig til noe de ønsker å bevare og bygge videre på. Det gir da en driv til å fortsette med de gode rutinene. Det er ikke nødvendigvis så lett å hige etter denne velværefølelsen om man ikke har kjent på den før, så da er det nødvendig å komme i gang først.

Om du sliter med å finne ditt «hvorfor» så råder jeg deg til to ting;
1. Tenk deg godt om. Er det noe i livet ditt pr.i dag du ikke trives med som omhandler kropp, helse og funksjon?
2. Start med positive endringer i dag. Gjør noe aktivt, spis sunn mat.

Har du et svar på punkt 1 kan dette være rota til et sterkt «hvorfor» og en driv som kan motivere deg til å ta gode valg fra nå. Når du vet konkret hva du vil forbedre er det mye enklere å velge det som tar deg nærmere det du ønsker og lengre bort fra der du er per i dag. Om du ikke har noe svar på punkt 1, kan punkt 2 være en god start. Kanskje du etterhvert da finner du hvordan det føles og hvorfor du vil fortsette.

Har du en grunn til å ta gode valg som er viktig nok for deg er det større sjanse for at du vil klare å fortsette med gode vaner selv når hverdagen blir annerledes, når du møter motgang eller ting i livet endrer seg!

GOD tirsdag 🙂

Relevansfilteret – Hvor skal man hente info om trening og kosthold fra?

Mange av oss lar oss overbevise relativt lett.
Vi hører det vennene våre sier, vi ser på reklamer, vi ser på debatter på TV, vi ser på Netflix dokumentarer og yotubefilmer… Listen over kilder til informasjon er omtrent endeløs. Det er viktig å holde tungen rett i munnen om man skal unngå å bli med på hver eneste bølge som kommer vår vei. Ønsker du å ta til deg mest mulig relevant informasjon (og sile ut resten), så bør du ta i bruk det jeg kaller «Relevansfilteret».

Dette gjelder ikke bare innen trening og kosthold, men de aller fleste temaer! I dette innlegget skal jeg dog kun ta for meg dette med trening og kosthold på generell basis.

Bruk dette relevanse/ sannhetsfilteret av spørsmål når du ser/hører/leser noe:
Hvem kommer med denne påstanden og hva slags grunnlag har de for å mene noe?
I dag kan alle mene noe og alle kan kalle seg ekspert. Har du mange følgere så blir du fort ansett som noen man kan stole på. Har du profilbilde med legefrakk så blir du fort ansett som en som har noe å si. De som vil selge oss helseartikler har gjerne også mye «fakta» de vil overbevise oss om at stemmer. Om en person kommer med en påstand som du er oppriktig nysgjerrig på, vil jeg anbefale deg tenke deg litt ekstra om. Er det de påstår logisk og har det blitt skrevet/snakket om før? Er det for godt til å være sant? Stemmer det overens med andre ting som er bevist? Er påstanden basert på noe helhetlig eller er det tatt ut av kontekst? (Et eksempel på en påstand som er tatt ut av kontekst er det Helle Bornstein sa om at banan er usunt fordi det inneholder sukker).

Er det en ren påstand, eller er det evidensbasert?
Om det er evidensbasert – hva slags «evidens» er det basert på?

Her kommer den forvirrende delen. Det er slettes ikke all forskning som er god. Man kan omtrent forske seg frem til det man ønsker. Derfor, hvis noen linker til en forskningsrapport, sjekk den ut. Da kan du se hvor mange testpersoner det er, hvor lang tid studien gikk over, om de hadde samme utgangspunkt og andre ting som er relevant for utfallet.


Om det er en påstand – hva er påstanden basert på?
Jeg har forståelse for at «det funket for meg!» kan være både sant og overbevisende. Men ha i bakhodet at ikke alt funker for alle, utgangspunktene våre er forskjellige og at det ikke er en god begrunnelse for å velge det samme som noen andre.
«Jeg bare føler dette er best!» – en emosjonelt styrt påstand. Hvis du føler noe er bra, så får du mest sannsynlig god effekt fordi du går all inn for det. La folk føle og mene og vis respekt, men ikke adoptere andres følelsestyrte meninger. En følelse kan uansett komme av en haug med ting, ikke nødvendigvis det ene valget du har tatt.

Se på helheten –
Dette med plantebasert kosthold er for eksempel veldig i vinden nå, og flere toppidrettsutøvere står frem og forteller at de er veganere. Da er det viktig at vi ser helheten og husker på det ikke er èn ting som har gjort at disse menneskene lykkes. Det samme gjelder når en isolert treningsmetode eller diett fremstilles som det beste og det rette. Husk på alle de andre som også har lykkes UTEN disse metodene! Husk at ALT er nyansert og det er ikke èn ting som er best for alle!

Tre korte toppturer i Kristiansand

Her kommer del 2 av mine tips til aktiviteter i Kristiansand! HER kan du lese del 1.

Det er haugevis av fine områder i og rundt Kristiansand. Om du er ute etter en liten topptur som ikke tar deg hele dagen, da er dette innlegget for deg 🙂

Disse toppturene er fine å ta før eller etter en dag på sjøen eller i dyreparken for eksempel, eller som et aktivt avbrekk i shopping og annen moro. De krever ikke mye tid og er godt merket. Om du ikke er kjent er det derfor veldig enkelt å finne frem likevel!

Ruben

RUBEN, 126 m.o.h
Den første jeg vil nevne er Ruben som ligger rett i nærheten av Sørlandsparken. En perfekt liten tur om du er på sørlandssenteret eller i dyreparken for eksempel. Skriv inn barstølveien 6 på GPS’en og parker på parkeringsplassen rett innenfor Bay Auto. Derfra går du inn på en sti og følger blåmerket løype. Etterhvert kommer du til et stikryss hvor du kan gå opp til Ruben til høyre eller velge å gå veien rundt roksheia. Velger du turen opp til Ruben vil det ta deg ca 15-20 min fra parkeringen og til toppen. Stien er ikke egnet for barnevogn.

Den omvendte båt

DEN OMVENDTE BÅT, 200 m.o.h
Man kan komme til denne toppen via mange forskjellige steder, men for å kunne forklare enkelt velger jeg en av dem. Parker ved Presteheia klubbhus og gå ned i Jegersberg ned til grønn slette. Deretter tar du veien mot venstre , går over broen ved demningen og videre til høyre. Der kommer du til et stikryss hvor det er merket med skilt mot den omvendte båt. Følg deretter merket sti. Deler av veien er godt egnet for vogn, mens siste del av veien til toppen består av skogssti og delvis fjell. Fra Presteheia vil det ta omlag 1 time å gå opp. Passer for alle aldere.

Holmenkollen

HOLMENKOLLEN, 113 m.o.h
Denne turen tar jeg titt og ofte. En kort og fin tur med både tursti med grus deler av veien og sti i skogen. En perfekt liten tur med fin utsikt på toppen. Ikke egnet for vogn, men en enkel og fin tur passende for alle aldere. HER finner du veibeskrivelse. Om du går fra Presteheia kan du regne ca 40-45 min opp.

Håper dette kan være til inspirasjon og turglede! God onsdag 🙂

10 spørmål om matvaner

Jeg ble inspirert av podcasten til Emilie Nereng, «Foodies» og har svart på spørsmål derfra om kosthold! Håper det kan være til glede og inspirasjon 🙂

Hva spiser du helst til frokost?
Det kommer veldig an på hvor god tid jeg har og hva jeg skal den dagen. På vanlige arbeidsdagen foretrekker jeg en smoothie med både frukt og grønt som holder meg mett lenge da det ikke alltid blir like god tid til lunsj. På fridager liker jeg grove knekkebrød med kokt egg, spirer og kremost eller en fyldig havregrøt med bær.

Hva spiser du oftest til middag?
Som regel blir det middag med familien og da er det ofte kiden i huset som får bestemme. Det er alt fra taco, tomatsuppe med egg til tandoori. Om jeg skal lage middag til kun meg selv blir det gjerne forskjellige wraps med masse grønt eller en deilig wok med nudler.

Hva er din absolutte favorittrett?
Her må jeg nevne tre. Hjemme: Spagetti og kjøttsaus med masse basilikum og oregano. Ute: Kveite eller kalv med deilig tilbehør eller blåskjellsuppe. Take away: Sushi, uten tvil!

Hva er din største guilty pleasure?
Kald øl og partymix chips med skruer og ringer fra First price, haha.

Hvilke rett kunne du tenke deg å prøve og lage, som du ikke har prøvd før?
En dag skal jeg lære meg å tilberede en saftig kalkun og servere som julemiddag. – En vakker dag 😛 Kunne også godt tenke meg å prøve å lage en fyldig fiskesuppe med blåskjell.

Hva er du best på å lage?
Spagetti og kjøttsaus er jeg helt rå på. Og båtpoteter.

Hva spiser du helst på farta, uten kjøkken tilgjengelig?
Om jeg fyker innom butikken så blir det gjerne en Njie propud shake i smaken hvit sjokolade og bringebær eller sjokolade, eller salat man plukker selv


Hva har du alltid i kjøleskapet?
Egg og lett majones

Hvor viktig er det for deg at maten du spiser er sunn?
Det er veldig viktig, for jeg vet hvor mye det påvirker hvordan jeg føler meg og hvordan jeg presterer. Sunn mat er for meg helt elementært! Jeg liker følelsen av å ta gode matvalg for å gjøre kroppen min godt og for å øke livskvaliteten.

Hva bestiller du helst på restaurant?
Kveite, ørret, blåskjell (eller andre skalldyrretter), fiskesuppe eller kalv.

Ønsker DEG en sprek og fin mandag!

Min «KK-mil»

Hei og god søndag!
Håper du har hatt en fin og avslappende helg 🙂

Som flere av dere sikkert har fått med dere så var det å fullføre KK-mila et av målene mine for 2020. Selve det fysiske arrangementet ble avlyst på grunn av Korona og istedet ble det arrangert et virtuelt løp. Man kunne melde seg på å få startnummer og eventuelt kjøpe medalje og t-skjorte utenom, og få oppvarming streamet online. Etter at det fysiske løpet ble avlyst i mars/april ble jeg egentlig litt demotivert for det hele, men når jeg fikk tenkt meg om bestemte jeg meg for å gjennomføre på et tidspunkt uansett.

Selv om jeg hadde dette målet i bakhodet har jeg ikke trent så spesifikt mot dette som jeg gjorde til Sommerløpet i fjor. Hovedfokuset mitt ble egentlig å vedlikeholde styrke med utstyret jeg fikk lånt, samt å utnytte naturen til å få inn både lystbetonte joggeturer og fjell/skogturer med venner og familie. Den strukturerte løpetreningen ble med andre ord litt nedprioritert.

Ut ifra dette er det lett å forstå at jeg kunne hatt mye bedre forutsetninger for KK-mila enn jeg endte opp med å ha om jeg hadde prioritert annerledes. MEN – jeg får en enorm driv i meg når jeg har bestemt meg for noe, så jeg gikk for å gjennomføre likevel! Med mange 5 kilometers tempoturer i «sekken» var jeg uansett ikke fullstendig uforberedt.

I går var altså den offisielle datoen for KK-mila. Jeg valgte å ikke melde meg på, men å utføre det likevel. Mitt navn finnes altså ikke på noen liste, rett og slett fordi jeg ikke ønsket å ha det presset over meg denne gangen. Det duskregnet litt fra morgenen av, men temperaturen var heldigvis levelig i forhold til dagene i forkant som har vært omtrent uutholdelig varme.

Jeg er mer eksplosiv enn utholdende fra naturens side, men heldigvis har jeg klart å trene meg opp til å holde ut lengre distanser. Likevel skal det sies at det er et helt år (!) siden sist jeg løp 1 mil. For å gjøre det målbart og enkelt valgte jeg derfor å løpe på stadion på Lund i Kristiansand. En runde er 400 meter, så 25 runder ble derfor målet for å nå 1 mil.

Jeg blir like fascinert hver gang jeg utsetter meg for noe som krever mer av meg enn det jeg er vant med, både fysisk og mentalt. Det er så avgjørende å ha gode verktøy når man skal prestere, uansett hva slags utfordring man utsetter seg for.

Jeg fant ut at det mest motiverende var å telle runder på fingrene og følge med på rundetiden min ved hjelp av en stor digital klokke på stadion. Målet mitt var å holde et jevnt og rolig tempo fra start og heller øke på når jeg hadde fire runder igjen. Da kunne jeg sette opp tempoet betraktelig og vite at energien holdt løpet ut. For meg som aldri løper lengre enn 6 km på bane måtte jeg kjempe litt ekstra med tankene de ti siste rundene. Plutselig kommer tanker som «nå har du igrunn løpt langt nok», og da må man fortelle seg selv at nå er det bare èn runde til, ti ganger, så har du fortjent følelsen av å fullføre. Når disse tankene kommer har jeg to sjekkpunkter; er beina ok? Jepp (hvis ikke – senke tempoet litt). Er pusten jevn? Jepp (hvis ikke- senke tempoet litt). Da er det ingen grunn til å stoppe.

Det er nemlig det som driver meg aller mest til å yte – å vite at jeg har fullført 100% og ikke 80 eller 90%. Jeg vet at jeg hadde blitt fryktelig skuffet om jeg ikke hadde fullført det jeg hadde bestemt meg for. Akkurat denne egenskapen kommer veldig til sin rett i en slik situasjon. Beina fungerte utmerket og pusten var jevn hele tiden, så den helhetlige opplevelsen var veldig god. Kroppen fungerte! Den følelsen elsker jeg.

Jeg er ingen mester i langdistanse men er likevel strålende fornøyd med at jeg fullførte på 58 minutter og 40 sekunder, spesielt med tanke på at jeg hadde en så og si ikke-eksisterende oppkjøring. Neste år går jeg selvsagt for å slå min egen tid – hvis ikke før. Vi får se 😉

Hvordan fungerer online coaching?

Siden jeg startet som PT på senter og online i 2011 har det blir flere og flere av oss, både enkelpersoner og firmaer. Mange har benyttet seg av online coaching mens andre ikke vet hva det går i og hvordan det fungerer. Akkurat det vil jeg fortelle litt om i dag!

Jeg kan selvsagt kun snakke for meg selv, så dette er slik jeg gjør det.

Jeg jobber først og fremst selvstendig og ikke i et firma med flere. Dette har jeg valgt fordi jeg ønsker å gjøre ting på en nær og personlig måte uten bruk av apper og systemer, men med direkte kontakt.
Jeg tilbyr to forskjellige typer coaching på nett. Du kan velge mellom oppfølging med bare kosthold og oppfølging med både kosthold og trening.

Kosthold. Når en kunde kontakter meg sender jeg dem et kundeskjema som inneholder spørsmål om hva de liker å spise, hva slags matvaner de har, eventuelle allergier og intoleranser, målsetning og livssituasjon. Ut ifra informasjonen i skjemaet lager jeg en tilpasset plan.

Trening. Om du ønsker oppfølging med både kosthold og trening er det også spørsmål tilknyttet trening i skjemaet. Der svarer du på spørsmål om hva slags utstyr du har tilgjengelig, hvor mye tid du har til rådighet, eventuelle skader og vondter du har, hva du har trent tidligere og hva du ønsker å oppnå. Ut ifra dette setter jeg opp et treningsprogram slik at du vet eksakt hva du skal gjøre og hvor mye i øktene dine. Har du oppfølging i 8 uker eller mer får du oppdatert programmet ditt hver fjerde uke. Uansett hvilke målsetning du har tilpasser jeg treningen etter det.

Underveis i oppfølgingen er jeg tilgjengelig på mail og snapchat og du kan spørre om det du vil, når du vil. Du kan også komme med ønsker underveis om det er ting du ikke trives med, så justerer jeg opplegget ut ifra behov. En gang i uken sender du meg et rapportskjema med evaluering av uken (du får et ferdig skjema du fyller ut). Hvordan det har gått, målebåndmålinger, eventuelle avvik og status på søvn, humør, overskudd og sult. I rapporten kan du også stille spørsmål om det er noe du ikke har fått spurt om før i uken. Det er viktig for meg med åpenhet og ærlighet, ikke bare for at jeg skal kunne tilpasse opplegget best mulig men også for å kunne gi nødvendig støtte og hjelp underveis.

Jeg har kunder i alle størrelser og aldere (fra 18 år) med forskjellige mål og livssituasjon, noe som gjør jobben min utrolig spennende og givende!

Fordelen med å ha oppfølging på nett er at du har en som heier på deg, hjelper deg og støtter deg på veien. I tillegg er det en gylden mulighet til å tilegne seg ny kunnskap og lære mer om hva som fungerer for deg i din hverdag.

Jeg svarer alltid så fort jeg kan og har en regel på at det aldri tar mer enn 24 timer. Som oftest får jeg svart deg relativt raskt. Som oppfølgingskunde er du min første prioritet. Mitt mål er at hver enkelt kunde skal føle seg sett og hørt slik at samarbeidet blir fruktbart og gir kunden nyttige verktøy som de kan bruke videre.

Er du interessert i oppfølging på nett?
HER ser du priser for oppfølging med kosthold og trening og bare kosthold.
Kontakt meg på din.pt@live.no om du er interessert! Er det flere ting du lurer på kan vi også ta en uforpliktende prat på telefon 🙂

Gleder meg til å høre fra DEG!

Ferie i Kristiansand? Aktivitetstips – Hinderløypa på Lauvåsen

I år blir det Norgesferie på de aller fleste av oss og jeg regner med mange vil ta turen sørover til sommerbyen Kristiansand! Om du kommer langveisfra eller bare vil kose deg i egen by – jeg vil gjerne dele noen tips til steder og aktiviteter du bør prøve ut i sommer 🙂 Her kommer del 1 – hinderløypa på Lauvåsen!

Dette er Norges lengste hinderløype på 5 km totalt med 16 hinder. Lauvåsen ligger rett utenfor Kristiansand i nærheten av Hamresanden. Du finner den i UT.no appen!

Hinderne har variabel vanskelighetsgrad og varierer fra enkel til nokså krevende. Man kan velge selv å gjennomføre dem eller gå forbi. Løypa går gjennom skogen og er merket underveis med piler og retning. Om du har høydeskrekk vil du få kjenne godt på dette, i tillegg til at noen av hinderne også vil kreve samarbeid (spesielt for de som ikke er så høye). Jeg vil ikke si at hinderne er så veldig egnet for barn da flere av dem er nokså mange meter over bakken. For større barn og ungdom kan det gå fint.

Jeg anbefaler å sjekke ut denne løypa om du ønsker en ny utfordring, en joggetur med litt ekstra piff eller bare en kul aktivitet for vennegjengen eller familien. Det er helt gratis og man kan gå dit når som helst.

Jeg parkerte rett bak bygget som har treningssenter og frisør blant annet på Lauvåsen og fulgte skiltene derfra fra andre siden av veien og opp i skogen. Derfra finner man enkelt veien etter en smal og bratt sti.

Det kan bli veldig gjørmete dersom det har vært regn, så ha det med i betraktningen om du planlegger en tur hit! 🙂

Siden løypa ligger såpass nærme dyreparken og sørlandssenteret er det en super anledning til å kombinere en tur med trening, shopping og dyreskue 😀 I enden av løypa er det også en tuftepark hvor det er gode muligheter for å få en styrkeøkt i det fri. Derfra kan du følge veien ned igjen til Lauvåsen helsebygg hvor parkeringsplassen ligger.

Flere tips til aktiviteter i Kristiansand kommer fortløpende!
Ha en sprek tirsdag 😀

Podcast anbefalinger i juni

Det er på høy tid med ny podcast anbefaling herfra!
I Koronatiden har det jo kommet en god del nye podcasts. Ikke alt er like interessant å bruke tiden på om du spør meg, men jeg har funnet to soleklare favoritter som er «up and coming» med temaer jeg digger!

Er du interessert i trening, kosthold og helse så tror jeg du vil like dem veldig godt.

AFPT podden
Espen Artnzen, grunnlegger og eier av Akademiet for personlig trening og kona hans Kine har denne podcasten sammen. Et par som virkelig er gode forbilder ikke bare i treningsbransjen, men også i det å leve det man formidler. Jeg hadde Espen som lærer da jeg tok PT-utdannelsen, så å høre han prate er noe jeg har veldig gode minner med, haha. De tar opp mange forskjellige temaer og har god dybde i det de sier. Ikke bare er de utrolig kunnskapsrike, de har også en formidlingsevne som gjør stoffet forståelig for alle og enhver. De er i oppstartsfasen med poddingen så jeg gleder meg til å høre hva de deler fremover. Jeg kan stå 100% inne for å anbefale deg å lytte til disse.

Hjernesterk
Hjerneforsker, foredragsholder, forfatter og tidligere fastlege Ole Petter Hjelle har startet denne podcasten – endelig vil jeg si! Denne mannen har utrolig mye bra å komme med. Jeg har hørt han på flere foredrag og det finnes ingen tvil om at han er lidenskapelig interessert i folkehelse. Han er helt i oppstartsfasen med poddingen, så jeg gleder meg til å høre hva han kommer med fremover. Til nå har jeg ikke blitt skuffet over det han formidler. Forløbig ligger det en episode ute som ble sluppet på onsdag, men jeg kan allerede nå si at denne podcasten blir verdt å følge med på!

Jeg har ofte podcast på øra når jeg soler meg (noe som vanligvis føles som bortkastet og ineffektiv tidsbruk), når jeg kjører bil og når jeg går tur eller rydder hjemme. Det er helt herlig å kunne gjøre en hver time med «dødtid» om til en slags skoletime med påfyll av ny kunnskap 😀

ENJOY og god fredag!

Når treningssenteret åpner igjen…

På mandag skjer det, dere!
Treningssenterne åpner igjen og hverdagen går enda mer tilbake til normalen. Jeg vet mange er ivrige og gleder seg stort. Kanskje noen også er litt smådesperat etter å få tilbake formen de hadde før Korona inntraff. Det er forståelig, men samtidig er det også lurt å ha noen ting i bakhodet i det vi setter i gang med treningen igjen.

Husk på;

Du trenger ikke gjøre alt på en gang
Det er sikkert mye du savner å gjøre av øvelser, men det er likevel ikke lurt å kaste seg over alt på en gang. Tenk strategisk og legg opp en smart plan på hva du skal gjøre på forskjellige dager. God struktur i treningen din vil gi deg en mye bedre start.

Du må regne med å bruke litt lettere belastning enn du gjorde tidligere...
Med mindre du har hatt tilgang på vekter mens senteret var stengt så må du belage deg på å trene litt lettere enn du gjorde før det stengte. Start med en belastning du vet går fint, og bruk heller en uke på å få kroppen i gang igjen. (Da slipper du også å få det «slengt i trynet» hvor tungt alt føles etter et langt opphold;))

Tenk som før- prioriter mest tid til det som er viktigst for deg
I lengsel etter gymmet vet jeg mange har bygd opp lyst til å bli god i veldig mye forskjellig i denne perioden. Husk da at det er lurt å fokusere på 1-2 ting av gangen om du har spesifikke ting du vil oppnå. Hold hodet kaldt og bestem deg for hva du vil gå for, og legg opp en plan.

Ikke sammenligne deg med andre
VIKTIG! Plutselig ser vi andre mennesker når vi trener og man er omringet av speil. Husk på at du ikke har noe grunnlag for å sammenligne deg selv med de andre som er på senteret. Om noen har holdt formen bedre eller er sterkere enn deg – glem det. Du er der for deg selv og du må gjøre det du kan med det utgangspunktet du har. Hva andre får til og ikke har ikke noe å si for hva du får til.

Selv om det er åpent så trenger du ikke være der hver dag…;)
Styrketrening er kjempe bra og jeg anbefaler alle å trene styrke minimum to dager i uken. Men husk nå på at senteret er ikke den eneste plassen du kan bevege deg på. Utnytt naturen og ha variasjon i hva slags aktivitet du utsetter kroppen for! 😀

Dette blir GØY! Jeg gleder meg 😀 5 dager igjen!

NÅR DU VET BEDRE – GJØR BEDRE!

Først og fremst vil jeg si at tittelen ikke bare kan knyttes til det jeg skal skrive om kosthold lengre nede, men også til det syke vi opplever i verden i dag. Det er VILT at noen mener at de har retten på å fastslå andre menneskers verdi og enda sykere er det at det fastslås ut ifra hudfarge. Hvordan er det mulig? Hvem har gitt disse menneskene denne makten? Problemet er at vi har fri vilje og vi kan hate hvem vi vil. Jeg håper dette som har skjedd kan være en oppvekker for alle som noen sinne har vært i tvil – ALLE liv er like mye verdt, uansett farge. Når vi vet dette så godt så må vi begynne å utøve det. Verdsette de rundt oss, gi slipp på hat og trakassering. Uansett om rasisme angår deg eller ikke så kan du fortsatt gjøre en forskjell og være god mot andre, uansett farge. Ikke misbruk muligheten du har til å hate, for det er en rett vi aldri skulle hatt og som vi aldri skal trenge å benytte oss av!

Når det viktigste er sagt så vil jeg gjerne snakke litt om dette med å gjøre bedre når vi vet bedre, i sammenheng med kosthold.

Det å komme inn i gode rutiner med kosthold krever kunnskap som man gjerne tilegner seg over tid. Å tilpasse kostholdet sitt både i hverdagen og i unntakstilstander krever øvelse, prøving og feiling. Livet skjer og vi kan ha perioder hvor det er enkelt og perioder som krever mer viljestyrke, mer planlegging, flere bevisste valg og mer disiplin. Det er hele tiden variasjoner i livene våre som utgjør hvorvidt det er enkelt eller krevende å ha gode matrutiner. Slik er det for alle.

At alt skal gå på skinner er liksom ikke mulig i praksis. Uansett om du har den mest perfekte kostplanen, en coach du har god kjemi med, god selvdisiplin, er god på kjøkkenet eller er en mester på planlegging. Det vil gå skeis av og til uansett og alle har mindre gode perioder.

Men – det er noe fint vi må huske på! Det ER naturlig å feile, føle at man aldri får ting til feilfritt og gå på trynet i blant. Det hører med. Det som likevel er så fint, er at man kan lære underveis. Og når du vet bedre kan du gjøre det bedre!

Jeg vet at om jeg er invitert i bursdagsselskap med et bugnende bord av mat og kaker og en utsultet mage, så er viljestyrken min svak. At jeg ender opp med å spise for tre mann og å triple kakeporsjonen er nokså sikkert. Dette er en erfaring jeg har gjort meg (både seks og syv ganger) og som jeg omsider har lært. Når jeg vet dette kan jeg «skadeforebygge» ved å sørge for at jeg har litt i magen før jeg drar. Da vet jeg at jeg er bedre rustet for å spise måteholdig både av maten og kakene.

Jeg erfart gjennom en årrekke at uken før menstruasjon får jeg ofte ulvehunger og søtsug som fort kan gå helt over styr. På et nivå hvor jeg mauler frokostblanding og mumser frem godteri i skapet som jeg egentlig ikke liker og gomler til det er tomt. Det jeg da har lært er at det er bedre å spise litt mer mat slik at behovene blir mindre, og heller ha frukt klart i kjøleskapet som kan stilne et eventuelt søtsug. Valg jeg tar basert på erfaring.

Poenget mitt er at det å tro at man skal ta riktig valg hele tiden og aldri gå på en «smell» er helt usannsynlig. Det viktige er at man prøver å observere ens eget handlingsmønster og se sammenhengene i hva som gjør at ting går over stokk og stein. Slik kan man bli bedre på å unngå å havne i situasjoner hvor man føler seg ute av stand til å ta avgjørelser og hvor mat og søtsaker bare tømmes inn i brødhullet uten å en gang vurderes først.

Det er ikke feil å «feile», men det er fryktelig dumt å ikke (til slutt) lære!

Man blir ikke klokere eller bedre av å hate seg selv for den posen med boller du åt når du satt i sultetranse i bilen på vei hjem fra jobb. Det er klokt å tenke at neste gang tar jeg med meg frukt og en porsjonspose med nøtter i bilen, i tilfelle jeg blir like sulten igjen!

Er du med på tanken?
Isåfall håper jeg du er inspirert og klar for å ta videre fatt på din reise mot gode matrutiner, uten selvforakt og anger, men med mer bevissthet og kunnskap om hvordan du kan legge opp til flere seire enn nederlag.

God lørdag! 😉

Å være god kan bli kjedelig. Å bli utfordret er utviklende!

Jeg tror vi mennesker fort kan begynne å kjede oss når ting går for bra eller er for enkelt.

Du har kanskje merket det selv – når du har gjort det samme på jobb i lang tid og du mestrer det bra, så blir du plutselig rastløs og lei. Eller du har jogga den samme runda i lang tid og kommet til et punkt for det ikke gir deg noe lenger.

Jeg tror vi trenger å være litt ukomfortable!
Ikke bare for å mestre nye ting, men også for å kjenne på ubehag og motgang for så å kunne sette mer pris på velvære igjen.

Det gir en piff til livet når vi sliter litt og må jobbe for noe. Når vi kjenner at det «røkker» litt og når vi blir utfordret. Vi kan ergre oss over det der og da, men ofte er det disse humpene i veien som på sikt viser seg å være banebrytende og det som gir livet potens. Når du tenker deg om så husker du kanskje ikke aller best de periodene i livet hvor alt bare var plankekjøring og rutine, eller hva? Du husker kanskje best episoder hvor du hadde lyst til å rive av deg håret, også kom du deg gjennom? Der har du poenget mitt!

For å gi et litt jordnært eksempel;
Øvelsene jeg gjør til vanlig er øvelser jeg mestrer godt og som nå har blitt til en slags rutine som kroppen min liker og responderer bra på. Det i seg selv er vel og bra, men jeg har på en måte kommet dit at jeg ikke lenger blir særlig utfordret (foruten om at det enkelte dager er blytungt). Den siste tiden har jeg kjent på at jeg rett og slett kjeder meg litt og kom derfor frem til at jeg ville gjøre noe helt nytt. Jeg har prøvd mye rart opp igjennom årene, men det er èn ting jeg aldri har tatt ordentlig tak i å prøve; Monkey bars. Jeg har nevnt det på snapchat til dere som følger meg der, men dette er altså en helt reell frykt for meg. Denne øvelsen utfordrer meg mer enn noen annen har gjort til nå. Det er egentlig helt absurd, for rent fysisk burde den ikke være noe problem siden jeg mestrer pullups og det å henge etter armene generelt. Likevel er jeg rett og slett livredd for denne øvelsen!

Det går ut på at man henger etter armene og skal «gå bortover» ved hjelp av stativet på bildet som man tar tak i og forflytter seg bortover. En oppgave man skulle tro var nokså grei for en person med mine forutsetninger. Men vet du hva det er for meg? En mental krig!

Å henge er ok, men når jeg skal slippe en arm og ta nytt grep er jeg livredd for at skulderen skal ryke. Tvert av. Jeg aner ikke hvor frykten kommer fra for jeg har aldri opplevd det eller noe lignende. Men svetten renner og jeg må ta meg kraftig sammen for å klare å slippe taket.

Nå har jeg trent meg på dette i noen uker, og jeg merker to ting;
1. Jeg kjenner at utfordringen gir meg en ny giv og en ny god grunn til å trene. Jeg føler jeg starter helt på scratch.
2. Å være så ukomfortabel minner meg på hvordan det er å være usikker nybegynner, noe som gjør meg mer ydmyk og også mer motivert til å bli bedre på akkurat dette for å oppleve en helt ny mestring.

…og det folkens, det tror jeg er så SUNT!
Det er kult å være god og få ting til, men det er UTVIKLENDE å bli utfordret, og det er enda kulere!

Dette vil jeg gjøre i juni

1 juni er her! Sommeren har offisielt startet. Hvor deilig er ikke det? Jeg føler vi har hatt sommer en stund allerede her på Sørlandet, og i helgen fikk vi tyvstartet med årets første telttur i deilig temperatur. Jeg håper på en sommer som blir akkurat slik som pinsehelga 🙂

I juni vil jeg…

Gå til Ørnenapen i Setesdal
Dette er en av toppene som står på min fjelltur-Bucketliste for i år. Det ser utrolig fint ut og er ikke så alt for langt å kjøre. Dette gleder jeg meg så til!

Arrangere mitt eget sommerløp
Siden jeg hadde en avtale med noen pt-kunder om å delta på sommerløpet og det ble utsatt, skal jeg arrangere mitt eget. Mest sannsynlig vil jeg gjøre det i slutten av måneden på en idrettsbane i Vennesla. Det blir bra! 😀

Gå til Gaustatoppen
En annen fjelltopp jeg har på Bucketlista mi for sommeren. Jeg har aldri vært her før og håper på fint vær!

Lage salat av egendyrkede grønnsaker
Salat og reddiker er ferdig til høsting i drivhuset nå, så jeg håper på noen tomater også. Drømmen er jo å alt man trenger til en god salat til enhver tid 😀

Teste ut hengekøye
Jeg og kjæresten har kjøpt oss hengekøyer som vi ikke har fått prøvd ut enda. Det håper jeg vi får til i løpet av måneden, enten på overnatting eller dagstur 😀

Dra på fisketur
Endelig!! Pappa har en liten båt som bare skal sjøsettes, så er alt klart til å dra ut på fisketur. Om vi får laget fiskesuppe eller stekt i panna helt fersk å er lykken komplett 😀

Pils på brygga
NÅ er det tida for årets første utepils. Restaurantene er åpne igjen og det betyr at det snart er tid for en kald øl på brygga i Kristiansand i godt lag 😀

Har du noen planer for juni? 😀