MÅ «TRENING» VÆRE «TRENING»?

Når jeg sier «trening» så tenker du kanskje en planlagt økt på gymmet, en løpeøkt eller en topptur i høyt tempo med høy puls?

Vil du si at de forslagene over her vil kreve mer av deg enn en rusletur til butikken, en times lek med ungene, å gå av bussen to stopp for tidlig eller å sykle til jobben?

Mest sannsynlig. Betyr det da at man ikke kan anse de mer lavterskel alternativene som trening?

Det er nettopp det jeg vil skrive litt om i dag! Jeg tror nemlig at mange av oss har såpass høye tanker om hva trening må innebære for å være en «godkjent økt» at det til tider kan føre til at vi 1) ikke rekker å gjøre det i det hele tatt, eller 2) ikke har overskudd til det. Tankene våre om hva trening må være kan rett og slett hindre oss fra å være aktive.
For de som er kjempe motivert og ikke har noe problem med å prioritere tid til planlagte økter hver eneste uke er ikke dette så mye å tenke over. Det gjelder mer for de som til stadighet dropper trening og heller blir hjemme fordi det de har planlagt virker uoppnåelig på en eller annen måte der og da.

Hva om «trening» kunne være noe så enkelt som en liten tur i skogen for å plukke bær, en gåtur til butikken, rengjøring hjemme eller rydding i garasjen? For min del har jeg endret veldig tankesett rundt dette og ser nå en helt annen verdi i hverdagsaktivitet enn før. Om du ikke får inn de planlagte øktene av en eller annen grunn så kan faktisk BEVEGELSE være mer enn bra nok!

Ikke sett så høye krav. Jeg liker systemet som Pia Seeberg har for seg selv. Hun deler det opp i trening, trim og bevegelse hvor trening vil si en planlagt økt hvor man tar i, for eksempel en styrkeøkt på senteret eller en løpetur. Trim kan være for eksempel en gåtur, og bevegelse er alt man gjør som innebærer bevegelse. Rydding, vasking, tøying – alt som ikke innebærer det å stå eller sitte stille. Om du sørger for å ha litt av alt dette i løpet av uken så tenker jeg du kan være kjempe fornøyd!

La oss gjøre litt om på begrepet «trening». La «trening» være mye forskjellig, og litt ut ifra hva du har lyst til, hva du har anledning til og hva som faller naturlig. Det kan jeg neste garantere deg at også vil hjelpe på både motivasjonen og treningslysten! 😀

FØLELSER VS. REALITET – MÅLSETNING

Føler du at du burde prestere bedre, selv om du allerede yter bra?
Føler du at du burde gjort sånn og sånn selv om du ikke har lyst?
Føler du at du burde higet etter noe bedre, selv om du egentlig er fornøyd?

Av og til kan følelsene våre være et resultat av ytre påvirkning og ikke egentlig bunne i noe vi selv virkelig tenker eller ønsker. Følelsen av å burde/måtte noe kan oppstå helt uten at vi tenker over det også. Man scroller nedover instagram og får plutselig følelsen av at man bør sette seg et mål på trening eller oppnå flere følgere. Ofte fordi vi ser andre som ser suksessfulle og lykkelige ut som kanskje ikke er på samme sted som oss selv. Kanskje kikker du på facebook og ser en bekjent på et nydelig bilde i en blomstereng med sin nyfødte baby og plutselig tenker at du også burde fått barn, selv om du innerst inne ikke har lyst? Dette er perfekte eksempler på hvor følelsene våre spiller oss et puss.

Realiteten er nemlig den at du trenger ikke å verken være, gjøre eller oppnå noe som helst som du ikke ønsker selv. Det er også et faktum at dersom du begynner å jobbe mot et mål du egentlig ikke ønsker å oppnå, vil veien dit bli unødvendig krevende. Rett og slett fordi det du egentlig gjør er å jobbe i mot deg selv.

Vi er forskjellige. Noen trigges av å sette seg mål og kjeder seg uten noe å jobbe mot. Noen er tilfreds med slik ting er og blir heller stresset av å ha et mål som legger press på en. Noen motiveres av små mål mens andre helst vil ha hårete mål.

Hvis du skal sette deg mål og jobbe mot noe så bør det være fordi du selv ønsker det. Du bør ha et «hvorfor» som er viktig for deg. Ikke fordi det ser fint ut på en annens instagramkonto eller fordi venninna di virker så lykkelig med det hun driver med. Har du ikke en indre driv til å gjøre eller oppnå noe, hvorfor bruke tid på det? Gjør noe du får noe ut av istedet!

Jeg har satt meg mange mål opp igjennom årene. Noen har vært underbevisst påvirket av andre, og andre mål har jeg satt for meg selv. Kan du tippe hvilke av målene jeg har klart å oppnå og ikke? De målene jeg har satt meg halvhjertet har enten rent ut i sanden eller blitt nedprioritert. Noe som er helt naturlig! Selvsagt gidder man ikke bruke masse tid og krefter på noe man egentlig ikke er interessert i å oppnå!?

Avslutningsvis vil jeg si deg noe viktig.
Du MÅ ikke ha noe spesifikt mål.
Du MÅ ikke alltid hige etter å bli bedre, prestere bedre eller se bedre ut.
Du MÅ ingenting, med mindre DU har lyst!

You do you! Det som er viktig for deg vil jeg anbefale deg å bruke tid på. Det du ikke egentlig bryr deg så mye om, ville jeg ikke brukt noe tid og krefter på. Sitter du nå å tenker på om du har satt deg et mål du er i tvil om du egentlig vil jobbe for? Da tenker jeg du har svaret ditt. Er du i tvil så er det kanskje ikke noe vits å bruke noe mer tid på. Om du derimot ikke klarer tanken på å gi det opp – da har du noe som vil være givende å jobbe for 🙂

FISKEBURGER MED BLOMKÅL- OG BROKKOLIGRATENG

Helsedirektoratet anbefaler at vi har minst to fiskemiddager per uke. Det kan høres mye ut, men det trenger slettes ikke være verken vanskelig eller komplisert!

I datovaredisken finner jeg ofte mye spennende, deriblant fiskeburgere i forskjellige varianter. Det er en vare som ofte går igjen. Fiskeburgere er geniale og passer til mye og dessuten er det også mindre skremmende for de som ikke er like begeistret for fiskesmaken. I tillegg til fiskeburgere fant jeg også en pakke med ferdig blomkål- og brokkoligrateng i datovaredisken, fra rema1000s eget merke. Den passet perfekt til fiskeburgerne. For ekstra smak la jeg til litt gressløk fra potta på verandaen.

Litt tid i ovnen med gratengen og noen minutter på grillen med burgerne (og nei, grillsesongen er ikke over :P) så er retten fiks ferdig. Perfekt i en hektisk hverdag! Sunn middag for store og små 🙂

PYRAMIDEINTERVALL FOR NYBEGYNNERE

4×4, fartslek, sprintintervall, bakkeløp, pyramideintervall… Alt dette kan høres fryktinngytende ut for en som ikke er vant med løping og som kanskje ikke helt er der at en ser for seg at det kan være noe man faktisk kan mestre. Det vil jeg prøve å gjøre om på ved å gi forslag til hvordan intervalltrening kan gjøres på en enkel og overkommelig måte! Intervall kan nemlig gjøres av alle på alle mulige nivåer. Det handler bare om hvordan man legger det opp.

Jeg har vært den som føler seg som en tung tømmerstokk på mølla og som nistirrer på tidtakeren i håp om at et mølleminutt er kortere enn et klokkeminutt. Jeg vet med andre ord hvordan det kan føles, spesielt om man har høye forventninger til seg selv og kanskje legger lista litt for høyt i starten.

Denne pyramideøkta lagde jeg forrige uke med dette innlegget i bakhodet og på torsdag testet jeg den på mølle selv. Jeg håper og tror den kan gi en god løpeopplevelse for deg som er ny i dette med løping.

PS: Jeg har laget et eksempel på fart. Dette kan du selvsagt regulere selv. Still ned eller opp farten alt etter hvilke form du er i og hvordan det føles for deg. Poenget med økta er ikke at du skal være døden nær men at du skal hele tiden kjenne at du klarer å gjennomføre. Har du mer å gi på siste drag så økt gjerne farten da med 0,5 – 1 km/t.

Stigning (om mulig): 2%
Oppvarming: 6 km/t i 10 min
Første drag: 10 km/t i 1 min etterfulgt av 6 km/t i 1 min
Andre drag: 10km/t i 2 min etterfulgt av 6 km/t i 1 min
Tredje drag: 10 km/t i 3 min etterfulgt av 6 km/t i 1 min
Fjerde drag: 10 km/t i 2 min etterfulgt av 6 km/t i 1 min
Femte drag: 10 km/t i 1 min etterfulgt av 6 km/t i 3 min

Her har du en pyramideintervall som introduserer deg for litt fart samtidig som du får tid i hvert drag til å innhente nye krefter og pust.

Løping er ikke ensbetydende med blodsmak i munnen, pustebesvær og vondt i hele kroppen. Ja, det er sunt å få opp pulsen for å trene hjertet og øke løpskapasiteten, men husk også at det å skape løpeglede er først og fremst det viktigste for å få motivasjon til å fortsette løpetreningen.

Ha en god økt og en fin lørdag 🙂

KUTT NED PÅ DE RIKTIGE TINGENE

Det er mye snakk om alt man ikke bør spise i media, såkalt «nei mat». I flere sammenhenger har mye forskjellig vært nevnt. Blant annet brød, pasta, frukt, frokostblandinger og yoghurt for å nevne noe. Jeg mener dette gir et feil inntrykk av hva man bør ha fokus på når målet er vektnedgang.

Det første man bør tenke på når man skal legge om kostholdet med mål om vektnedgang, er hva kan man trives med å spise og hva man kan klare å holde seg til og samtidig trives med maten man spiser. Alle ønsker fremgang, men det er desto viktigere å huske på at man bør skape vaner man kan klare å leve med over tid og samtidig ha det bra. Store restriksjoner og begrensninger vil mest sannsynlig ikke holde i lengden.

Så hva bør man egentlig kutte ut?
Jeg sier INGENTING! Det er fordi et måteholdig kosthold alltid vil være mest bærekraftig. Du vil få lyst på kake, du vil få lyst på pasta og du vil mest sannsynlig få lyst på en øl – det er ikke til å unngå. Livet skjer! Å stålsette seg for å unngå alt man syns er godt for alltid er et håpløst prosjekt. Å spise riktig mengde av ting er dog absolutt noe man bør lære seg dersom man ønsker å bli bukt med overvekt.

Jeg liker derfor å legge det frem slik;
Spis MER grønnsaker
Spis MER frukt
Spis PROTEINER til hvert måltid
Spis deg METT, aldri stappmett
Spis MINDRE godteri, kaker, brus og snacks
Drikk MINDRE alkohol og sukkerholdige drikker

Litt godteri på lørdag, litt kake i selskap, en øl eller to i sola – alt dette kan fint forenes med et sunt kosthold. Et daglig inntak av godteri, store mengder kake, flere alkoholenheter i uken og en chipspose i slengen- totalen av dette kan fort bli i såpass store mengder at det ikke bare påvirker kaloriinntaket ditt i stor grad. Det tar også plassen til næringsrike matvarer som kroppen din har mer nytte av.

Ta en titt på kostholdet ditt. Hva tenker du selv det blir for mye av? Brød til frokost og pasta til middag kan være helt supert! Godteri i helgen kan gå helt fint det også! Det kommer alltid an på mengdene. Du må ikke knaske på salat til alle måltider og kutte alt som er godt for å oppnå resultater. Kanskje du kan kutte ned mengden snop i helgen til en mer moderat mengde? Kanskje du kan kutte småspising mellom måltider eller bytte ut juice med vann? Kanskje bytte ut den ekstra chipsen med oppkuttede grønnsaker med litt dipp? Slike små endringer kan gjøre stor forskjell.

Ikke kutt ut matvarer eller næringsemner totalt. Kroppen din har nytte av både proteiner, karbohydrater og fett, og du har godt av å nyte det du spiser! Det viktige er å tenke over hva du spiser mest av, hva som er grunnpilarene i kostholdet ditt kontra hva som er «kremen», og hvor store mengder du får i deg. Grunnpilarene i kostholdet ditt bør bestå av næringsrik mat som kroppen har nytte av og som fremmer helse og funksjon. Mat som godteri, kaker og alkohol kan også nytes, men i mer moderate mengder. Dessuten har porsjonsstørrelse alt å si. Spiser du sunt men i alt for store mengder vil du ikke oppnå vektnedgang. Kutter du helt ut enkelte matvarer men likevel spiser for mye utenom vil du heller ikke oppnå vektnedgang. Et moderat kaloriunderskudd er det mest optimale slik at du slipper å gå sulten samtidig som du gir kroppen det den trenger og opprettholder kroppens evne til å prestere, restituere og fungere optimalt.

Å spise mat du liker i riktig mengde vil gi deg størst sjanse til å lykkes, ikke bare akutt men også over tid. Det er av den enkle grunn at vi mennesker liker best å ha det greit og trives. Uten trivsel vil du på ett eller annet tidspunkt bli lei og gi opp.
Du kan fortsette å spise det du liker og likevel oppnå det du ønsker. Alt handler om mengde og balanse!

Ønsker du hjelp med kosthold og trening? Send meg en mail på din.pt@live.no så kan vi sammen se på hvordan jeg kan hjelpe deg!

PODCAST ANBEFALINGER I SEPTEMBER

Nå er det gått en stund siden sist podcastanbefaling og jeg kan med glede meddele at jeg har noe nytt å dele! 😀 I sommer hadde jeg rett og slett litt «pause» fra podlytting da jeg generelt brukte mindre tid med headsetet på hodet eller annlegget på i bilen. Men nå er jeg inne i rutinen igjen og det er utrolig gøy å høre hva både nye og gamle favorittpodder kommer ut med nå på sommeren. Her er mine anbefalinger for september;

Evolution med Halvor Lauvstad, Andreas Skjetne og Lars Mæland
Denne har jeg nevnt før men jeg må nevne dem igjen. Etter sommeren har de virkelig sparket i gang og kommet med flere gode episoder. Stemmene er behagelige og formidlingsevnen er enkel og bra. Man må ikke være supernerd for å høre på dem og jeg tror denne podden kan falle i smak hos de aller fleste som interesserer seg for trening og kosthold.

Løpetid med Finn Kollstad og Ana Margarita Milan
Jeg ble tipset om denne podcasten av ei på snapchat og det er jeg veldig takknemlig for! Dette er en forseggjort og informativ podd om løping og alt det innebærer. Episodene er grundig laget og med masse interessant innhold fremlagt på en praktisk, jordnær og enkel måte. Det er litt morsom å høre dialekten (Finn Kollstad) fra bygda der jeg vokste opp- på headsetet, men utrolig nok så fungerer det utmerket! Varm anbefaling.

I det lange løp med Jahn Post og Kristian Ulriksen
Denne er helt ny for meg og jeg har ikke hørt mer enn fire episoder enda men forløbig er interessen min vekket! Disse tar for seg både diverse utholdenhetsidretter, idrettsutøvere, treningsmetoder og mye annet innen utholdenhetstrening. (Om du er følsom for skarpe lyder så vil jeg dog anbefale å ha på et litt lavere volum enn du pleier da en av lederne av podcasten har nooooe skarp stemme 😛 )

Håper du finner noe du liker! Kom gjerne med tips om du har en favoritt eller flere 😀

FØRSTE UKA MED LØPING OG NYTT STUDIE

Jeg er i gang med første uka med løping på vei mot å fullføre 10 mil i september. Forløbig har jeg hatt en økt på 3 km, en på 5 km og en på 3 km igjen i dag. I morgen reiser jeg og kjæresten på helgetur til Hovden og da er planen å få fullført 10 km i frisk fjelluft på lørdag. Da er jeg også påmeldt KK-mila som en ekstra motivasjonsfaktor. Jeg ser lyst på dette så langt og håper på god driv og motivasjon måneden ut! For min del hjelper det ekstremt mye for motivasjonen at det kun er snakk om et mål for èn måned. Det er mye enklere å holde fokus når det er såpass avgrenset.

Styrketreningen i denne perioden blir veldig annerledes enn jeg pleier. Planen er å ha hip thrust, utfall, roing og skulderpress kun èn gang i uken for å vedlikeholde styrke samtidig som det ikke påvirker løpeprestasjonen. Jeg har lagt det opp slik fordi mengden løpetrening er såpass mye opptrappet på kort tid og jeg vil unngå å overbelaste. Ved å holde styrketreningen på et minimumsnivå er det også større sjanse for at jeg skal ha godt med overskudd til løpingen gjennom hele måneden. Forhåpentligvis skal jeg sitte igjen med en skikkelig god mestringsfølelse når disse fire ukene er gjennomført – det er målet! 😀

Så over til noe helt annet –
Jeg har kommet inn på idrettsernæringsstudie på Uia som starter opp 5 oktober! Jeg gleder meg vilt til å lære noe nytt og få oppdatert kunnskap. Utdanningen tar for seg i hovedsak kostholdsanbefalinger for idrettsutøvere og ernæringsmessige behov innenfor innen ulike idrettsgrener. Det blir SÅ spennende! Jeg håper og tror det kan bli et friskt pust denne høsten. Selv om jeg har skikkelig eksamenskrekk så har jeg veldig godt av å bli utfordret på det også. Nå er det en stund siden sist 🙂

Nå går vi mot en mørkere årstid som kan virke fryktelig kjedelig og lang for de fleste av oss. Da tror jeg det er veldig positivt og planlegge ting man kan ha fokus på og som man kan se frem til. Noen lyspunkt rett og slett. Anbefaler deg å gjøre nettopp det! Planlegg noe spennende, nytt og/ eller hyggelig som du kan glede deg over!

GOD TORSDAG 🙂

PLANLEGG FOR SUKSESS- TO ENKLE PUNKTER

Ny uke er allerede godt i gang. Kanskje har du planen klar for uken allerede og kanskje du ikke har det helt klart for deg hva som skal skje? Isåfall har jeg noen gode råd til deg 🙂

Om du ønsker å ha en sunn livsstil er det, som vi allerede vet, viktig å prioritere fysisk aktivitet og næringsrik mat. Hvordan implementere dette i ukeplanen uten at det svinner ut i ingenting?

Skap muligheter for fysisk aktivitet
Se etter luker i kalenderen hvor du har tid til å prioritere aktivitet. Det kan være trappegåing eller en liten spasertur rundt om der du jobber i pausen. Det kan være en gåtur eller hjemmeøkt når du har sendt ungene avsted på trening. Det kan være at du beregner tid til å gå eller sykle til jobb, eller å gå av et stopp eller to for tidlig av bussen. Det kan være en styrkeøkt på senteret når ungene er lagt. Se etter muligheter og tilpass hva du skal gjøre ut ifra hvor mye tid du har og hvor d er når du får tid. Om du får til å ha en luke hver dag til en eller annen form for fysisk aktivitet så er det prima! Og tenk enkelt. All bevegelse er bra.

Lag en middagsmeny og planlegg lunsj
Mindre gode valg skjer som regel fordi man ikke har en plan og fordi tiden ikke strekker til. Om du er føre var og lager en plan er det også mye lettere å forholde seg til den. Jeg pleier å ukeshandle og lage middagsmeny, samt at jeg handler inn det jeg trenger til ukens lunsjer som jeg tar med meg på jobb. Maten er verken avansert eller tidkrevende, men den er planlagt på forhånd og krever derfor ikke at jeg tar noe valg når tiden er inne for mat


…Og to bonustips;
Ikke handle inn det du ikke skal spise (eks: godteri, snacks, kjeks og lignende). Har du det ikke tilgjengelig er det også mindre sjanse for at du hele tiden må kjempe mot «skal- skal ikke» når godisen ligger i skapet. Og en annen viktig ting; Ikke dropp avtalen du har laget med deg selv om å være aktiv. Hold avtalen like strikt som du ville gjort med hvilken som helst annen avtale med noen andre. Fysisk aktivitet er en investering i deg selv og helsen din og det er en fin og viktig prioritet som vil fremme velvære! <3