IKKE I GANG ENDA? DET ER IKKE FOR SENT!

Januar ble kanskje ikke helt som du hadde sett for deg eller håpt på. «Nytt år og nye muligheter» er gjerne ikke noe vi tenker at henger sammen med stengte treningssentere og mye restriksjoner over alt. Det er ikke den mest motiverende og inspirerende sitasjonen vi er i, med så mye usikkerhet rundt oss.

MEN! Jeg vil likevel minne deg på at man ALLTID kan gjøre det beste ut av situasjonen man er i. Det finnes alltid løsninger. Det som jeg tror er viktig er at vi øver på å bli flinke til å tenke alternativt og kanskje justere målene våre ut ifra hva vi har å jobbe med.

2021 er kanskje ikke året du får ny personlig rekord i benkpress, men kanskje det kan bli året hvor du tar ny rekord i pushups? 2021 blir kanskje ikke det året du slår ny møllerekord på 10 km, men kanskje det kan bli året hvor du begynner å like å løpe ute, uansett vær?

Mulighetene for å bli bedre på noe, forbedre formen, presse kroppen eller oppnå noe nytt er der fortsatt.

Jeg fikk faktisk en åpenbaring om dette i går da jeg holdt på å spille inn treningsvideoer til «Julies treningsgeng februar 2021«. Økta besto av øvelser uten utstyr, noe jeg veldig sjelden gjør til vanlig. Jeg ble sliten på en helt ny måte! Det minnet meg på at jeg faktisk har mulighet til å bli bedre på nettopp dette- hjemme i min egen stue. Jeg kan bli svett og sliten, helt uavhengig av treningssenteret. Jeg kan fort bli litt låst fast og avhengig av tanken på å ha et treningssenter tilgjengelig. Såpass at jeg glemmer litt bort hvor mye man faktisk kan gjøre utenom det og likevel få god treningseffekt. Kanskje også utfordre kroppen på en helt ny måte.

Poenget mitt er at alt håp for deg som ønsker å opprettholde eller forbedre formen i 2021 er absolutt ikke ute. Kanskje ikke det blir helt som du hadde håpet på, men mulighetene ligger der. Det vil kreve at du tenker litt utenfor boksen, kanskje styrer målene dine i en litt annen retning. Men mulighetene ER der! Nå har du muligheten til å utfordre deg selv på helt nye måter. 2021 kan fortsatt bli et bra treningsår og jeg har troa på at kroppen har veldig godt av alternativ trening, bevegelse og utfordringer.

Jeg utfordrer deg til å tenke ut noe du har lyst til å gjøre eller oppnå – utenfor gymmets fire vegger. Vi vet ikke enda når den normale hverdagen vår er tilbake, og mens vi venter kan vi benytte sjansen til å gripe an det vi har her og nå 😀

FANATISK ELLER DEDIKERT?

Det er fort gjort å oppfattes som fanatisk med en gang man er dedikert med trening og kosthold og prioriterer mye tid til det. Det er også fort gjort å bli fanatisk når man går inn for nettopp det. Hvor går grensen og hva bør man være obs på?

For det første – ingen andre kan fortelle deg om du er fanatisk eller ikke. Det må du kjenne på selv. Jeg forbinder det med å være fanatisk at man ikke gjør noe fordi man har lyst, men fordi man føler man . At man føler seg dårlig hvis man ikke får gjort alt man burde. At man må spise sånn og sånn, hvis ikke skeier man ut fra egne regler man har satt seg. At alt må gjøres på en spesiell måte og til en spesiell tid, hvis ikke går det betydelig ut over humør og livskvalitet. En usunn og jagende fremtoning som er mer stressende enn givende.

Noen ser på det å være fanatisk som at man drar på trening flere dager i uken, velger sunne matvarer, begrenser mindre sunne matvarer og ikke overdriver matinntak og at man velger å være aktiv fremfor å daffe på sofaen. Dette mener jeg blir feil. Man kan fint ta gode og bevisste valg i hverdagen uten å være fanatisk på noen måte. Jeg mener det handler mer om hva slags følelser man drives av til å ta disse valgene.

Selv er jeg skrudd sammen slik at jeg alltid lager meg en plan oppi hodet på hva jeg skal gjøre fra uke til uke med trening og aktivitet, og trives veldig godt med det. Jeg foretrekker alltid sunne matvarer, spiser godt med grønnsaker, overdriver stort sett ikke inntak av godis og holder meg aktiv gjennom uka. Jeg føler meg vel når jeg tar bevisste og gode valg, men om noe ikke går helt etter planen kommer jeg veldig fort over det og lever livet mitt videre. Går alt av planer helt i dass i noen dager, tenker jeg ikke noe videre på det og henter meg heller inn igjen. Jeg har vært der tidligere at trening og mat har styrt hele livet mitt og at jeg har blitt direkte sur og ufordragelig om ting ikke gikk etter planen eller jeg ikke presterte etter egne forventinger. Det ser jeg på nå som en uheldig periode i livet hvor jeg ikke fikk særlig godt utbytte av min «sunne» livsstil.

Som nevnt så bør det være du selv som er dommer for om du er «fanatisk» eller ikke. Hva slags følelser dominerer i hverdagen din? Hva får du ut av livsstil din? Har du glede av det du gjør og hvor fleksibel er du dersom ting ikke går helt etter planen? Om du er i tvil om livsstilen din har gått over til å bli noe negativt kan du stille deg disse spørsmålene. (Om du er i tvil så er egentlig svaret ja!). Om du kjenner at ting har gått over til å bli en negativ spiral bør du ta noen skritt tilbake og spørre deg selv hvorfor du gjør det du gjør. Er det for å oppnå noe spesifikt? Isåfall, finnes det andre måter du kan jobbe mot målet på som er mer positivt ladet? Og må kanskje målet ditt justeres slik at det blir lystbetont i større grad enn en haug med tvangshandlinger?

En sunn livsstil skal være positivt for både kropp og hode. Velger du å trene syv dager i uka så bør det være fordi du har glede av det og ikke fordi du føler du må. Vi har forskjellige utgangspunkt, preferanser og hverdag, så det er kun deg selv som kan finne ut hva som passer deg best og gir deg mest glede. Er du ikke fornøyd med hvordan livsstilen din påvirker deg i hverdagen per nå så bør du stikke en finger i jorda og være ærlig med deg selv. Livet er for kort til å drives til vannvidd av handlinger og valg du ikke trives med!

SPENNENDE FEBRUAR I VENTE…

Nå er det ikke mindre enn over 14 dager siden sist oppdatering her, og det har sin grunn! Jeg er nemlig i full gang både med vikar-gymtimer på musikkgymnaset og planlegging og forberedelse til facebookgruppen min «Julies treningsgjeng februar 2021» i tillegg til vanlige arbeidsdager. Jeg har følt på at dagene går alt for fort de siste ukene og tiden bare flyr mellom fingrene på meg. Det er mye på gang – men det er mye GØY!

Julies treningsgjeng februar 2021 er en lukket facebookgruppe hvor jeg i februar skal legge ut tre hjemmeøkter i uken, tre oppskrifter samt ukesutfordringer og svar på spørsmål fra deltakerne. Øktene filmes på forhånd og settes opp slik medlemmene av gruppa enkelt kan følge øktene hjemme på sitt eget stuegulv. Formålet med gruppa er å inspirere til en aktiv hverdag i en mørk tid og jeg håper det kan gi litt ny inspirasjon på hjemmetreningsfronten og også gi inspirasjon til god og sunn mat 🙂 Jeg er veldig spent da jeg aldri har gjort noe lignende før! Håper og tror det blir en stor suksess 🙂 Prisen for hele måneden er 299 kr.

Har du lyst til å bli med? Send meg en mail / snap (pt_julie) / DM på insta (pt_julie), så får du betalingsinfo 🙂

Etter innspillingen av de tre første øktene på søndagen som var, var jeg helt mørbanket, haha. Ingen tvil om at øktene er effektive, samtidig som de enkelt kan tilpasses til hver enkelts nivå og form. Å kjøre tre økter på en og samme dag er dog nok ikke noe jeg anbefaler nødvendigvis… 😛 De to neste søndagene skal jeg ferdigstille alle øktene så de er ferdig til å publiseres i gruppa underveis i februar.

Jeg hadde jo som nyttårsforsett å komme meg ut av komfortsona. En gang i måneden faktisk. Det har jeg startet brått med nå! Gymlærervikar i januar og treningsgruppe i februar. Gøy (og krevende) med nye utfordringer! Jeg føler meg heldig som kan leve av det jeg elsker og også utvikle meg og lære underveis 🙂

PERSONLIGE MÅL FOR 2021

Jeg syns ett helt år er lang tid å sette seg mål for, helt ærlig. Jeg elsker kortsiktige mål og holder meg stort sett til det. Da klarer jeg å motivere meg og gi 100% innsats fra måned til måned. Nyttårsforsetter og slike ting har jo en tendens til å renne ut i sanden enten fordi man får andre interesser underveis eller fordi man glemmer det litt bort. Ingen av delene er jo ønskelig dersom man ønsker å oppnå noe…

En måte jeg liker å gjøre det på er å sette meg mål for året, men med delmål. På den måten jobber jeg meg mot hovedmålet men hjelper meg selv å holde fokus ved hjelp av delmål mot hovedmålet.

Mine mål for 2021 er som følger;


Å si ja til flere ukomfortable ting og utfordringer
Jeg er ingen gambler av natur og trives litt for godt med det jeg kan, det jeg trives med og det jeg vet jeg får til. I 2021 skal jeg prøve å gjøre noe hver eneste måned som jeg er litt eller veldig ukomfortabel med. Jeg starter hardt ut med å være gymlærervikar for musikkgymnaset i Vennesla allerede denne uka. Jeg vet at grunnen til at jeg ikke er så begeistret for nye utfordringer er fordi jeg har veldig høye krav til meg selv og egen prestasjon. Det skal jeg trene på å legge litt bort og heller tenke at det er kult at jeg prøver nye ting, uansett hvordan det går!

Forbedre utholdenhet og fart
Dette skal jeg jobbe helt konkret mot og jobber nå med å utbedre et konkret løpeprogram til meg selv som jeg skal teste i første omgang i februar for å se hvordan det fungerer. Målet for februar blir å øke farten på 3000 meter. Målet på sikt blir en god tid på kk-mila på Bislett stadion 4 september, 10 kilometer. «God tid» vil da si bedre enn min siste mil på bane, 56 min og 57 sek. Her kommer jeg til å sette meg mål hver eneste måned for å opprettholde innsats og interesse (jeg kjenner meg selv godt :P)

Prioritere bevegelighet- og mobilitetstrening
…Det er nemlig slik at jeg merker at kroppen har stivnet litt det siste året. Jeg er langt i fra så bevegelig som jeg var da jeg trente kampsport! Målet er ikke å stå i bru i alle vinkler. Jeg skal bare ha en bevegelig kropp som fungerer til det jeg bruker den til uten å bli hindret av for dårlig bevegelighet. Etter noen runder hos kiropraktor har jeg funnet ut at jeg har veldig godt av å få opp mobiliteten i skuldre og brystrygg, samt venstre hofte. Dette skal jeg ha en plan på ukentlig.

Vedlikeholde styrke
Nå gjesper du kanskje? Hehe, det gjør ikke jeg! I alle år har jeg pushet på og trent som en gal for å øke i styrke – og også blitt nokså sterk. Nå kjenner jeg at det er godt å ha et litt annet fokus som i overnevnte punkter. Styrketrening er gøy, men nå blir målet mitt for 2021 kun å vedlikeholde styrken jeg har opparbeidet. Det krever en innsats det også, samtidig som jeg har mer krefter til overs til det andre jeg trener på.

Lese flere bøker
Også her skal jeg ha månedsmål! Nå holder jeg på med Knut Hamsuns «Sult» som jeg skal fullføre i løpet av måneden. Deretter skal jeg lese en ny bok hver måned. Jeg elsker egentlig å lese og det er den perfekte avkobling (og sovemedisin)! Jeg liker både fagbøker og skjønnlitteratur, så det blir en blanding av begge deler. Jeg har stor tro på det å få nye impulser, idèer og lærdom gjennom lesing.

Har du satt deg noen mål for 2021?

FØRSTE ØKTA I 2021 – 5 / 100 KM

Godt nyttår!
Jeg håper alle hadde en super feiring i går. Jeg hadde besøk av søsken med partnere og småbarn på rådyrmiddag, så stemninga sto i taket her og det gikk i ett fra morgen til kveld. Kl.00.45 var alle gryter og tallerker ryddet bort og jeg kunne sette meg i sofaen med kattene og et glass rødvin og sovnet omtrent innen glasset var trekvart tomt, hehe. Våknet ikke suuuperklar for hverdag og et nytt år må jeg helt ærlig si. Følelsen at «nytt år, nye muligheter» var liksom ikke helt slående. Men, takket være noen kopper kaffe og et glimt ut av vinduet var jeg brått mer våken. Bakken var hvitkledd og det gikk opp for meg at 1 januar betyr dag 1 av Dirty girls 100 km challenge er i gang!

…Og for meg som er over gjennomsnittet glad i å være forberedt, så var nettopp forberedelse en selvfølge. Allerede for fem dager siden lagde jeg en plan på hvordan jeg skal fordele ut disse 100 km i løpet av måneden, og excelskjemaet ligger klart til å krysses ut for hver økt. Jeg kjørte jo gjennom samme utfordring i september hvor jeg erfarte hvor utrolig nyttig det var å ha en helt konkret plan for hvor mange kilometer som skulle tilbakelegges på hvilke dato, så jeg gjentar suksessen.

Planen er dog ikke skrevet i stein og underveis har jeg muligheter til å gjøre om dersom det skulle oppstå noe som gjør at tiden eller overskuddet ikke strekker til. I dag var min opprinnelig plan å starte rolig med en 3 km kosetur. I stedet ble det 5 deilige kilometer med relativt høy puls i vinterkledd landskap. Beina var ikke helt «friske» etter en del tung styrketrening den siste uka, men det fungerte helt fint. Det var nydelig med frisk luft og alenetid etter en jul og romjul med mye sosialt input.

10 mil på en måned er ikke særlig mye for en erfaren løper, det skal sies, men jeg kan ikke kalle meg selv en erfaren løper helt enda. Kombinert med lange arbeidsdager, styrketrening og hverdagslige gjøremål så krever det likevel planlegging og en viss selvdisiplin å få det til. Og gode sko. Jeg har erfart at jeg klarer det helt fint hvis jeg planlegger godt, så jeg gleder meg til en ny måned med mange joggeturer og økter på mølla. Jeg elsker kortsiktige mål og motiveres lett når jeg tenker på mestringsfølelsen det gir!

Treningsåret 2021 er i gang! 😀