TRE GRUNNER TIL Å IKKE TRENE I DAG

Det finnes mange unnskyldninger til hvorfor man ikke skal trene og de fleste av oss er veldig gode til å finne dem. I perioder, meg selv inkludert. De fleste grunner er egentlig ikke gode nok hvis man sammenligner dem med alle de gode grunnene til hvorfor man bør trene.

Her er tre grunner til at du ikke bør trene. To av dem eller reelt gode grunner 😉

  1. Du har trent hardt flere dager på rad, sov dårlig i natt og kjenner at det brenner i muskulaturen uansett hva du gjør.
    Dette er tegn på at en hviledag vil gjøre deg og kroppen din godt. Når det sagt så kan det likevel være veldig fint med en liten rolig gåtur for å øke blodsirkulasjonen, fremme restitusjon og få frisk luft.

  2. Du har feber
    Trening er generelt bra for immunforsvaret. Men dersom du har feber har kroppen allerede nok å tenke på. Når man er syk har immunforsvaret allerede en jobb å gjøre, og legger man da til ekstra belastning i form av trening, vil det ta lengre tid før kroppen klarer å bli frisk. Restitusjonen fra treningen vil også bli mer krevende for kroppen.

  3. Du ønsker ikke å prioritere egen helse
    Denne vet jeg kan provosere. Men det er virkelig noe sant med det. Ved å bevisst velge bort trening og bevegelse velger du samtidig å ikke prioritere din egen helse og velvære. Trening trenger ikke å bety en svettefest med titusen reps og tunge vekter. Husk at trening kan være en gåtur i nærområde eller noen øvelser på stuegulvet. ALL bevegelse er GULL VERDT og det skal så lite til! Gjør litt og du har gjort mye mer enn ingenting 🙂

GOD TIRSDAG <3

TIL DEG SOM TENKER AT DET Å SØKE HJELP HOS EN PT VIRKER SKUMMELT

Mange forbinder personlig trener med heftige heseblesende treningsøkter, heftige målsetninger og nye rekorder på løpende bånd. Og for noen passer det perfekt og er nettopp det de ønsker. Jeg har forskjellig fokus med hver kunde, avhengig av hva som er viktig for dem og hva de ønsker å få ut av pt-timene vi har sammen. Jeg tror mange nøler med å skaffe seg PT fordi de kanskje er redd for at de er i for dårlig form, de er kanskje redd for å skuffe eller ikke prestere så godt som PT’en forventer. Det syns jeg er trist! Jeg tror jeg snakker for de fleste PT’er når jeg sier at vi brenner for å hjelpe deg ut ifra det utgangspunktet DU har og hjelpe deg med å oppnå det du ønsker, i ditt tempo. Vi skal ikke dømme deg eller sammenligne deg med andre. Du skal bli sett og hjulpet på den måten som passer for deg. Jeg håper med dette innlegget at du som sitter på gjerdet og ikke helt tør å søke hjelp, kanskje får en oppmuntring og ser på det som litt mindre skummelt 🙂

I dag vil jeg dele en fin tilbakemelding fra Miranda, ei flott, sprek og positiv dame som startet med PT-timer hos meg da Trimeriet åpnet i 2016. Vi har hatt mange timer sammen siden dette og hatt og har et kjempe fint samarbeid.

Jeg vil dele dette for å vise hva mye av arbeidsdagen min går ut på; å skape en relasjon og en god og tilpasset treningsopplevelse for kundene mine.

Dette skriver Miranda;

«Jeg har trent til og fra gjennom hele livet. Er glad i å gå på tur. Før jeg begynte på Trimeriet og med Julie som PT, trente jeg på et annet senter. Der prøvde jeg også PT timer.

Jeg har trent med Julie i ca 4 -4,5 år. Det er mange fordeler med PT. Det gir meg et spark bak til holde meg i aktivitet. Jeg vil jo ikke miste formen, så det gir driv til å fortsette. Jeg får mye motivasjon av en dyktig PT. Julie tilpasser øvelsene til hvordan kroppen er. Har du vondt en plass får du øvelser som kan være til hjelp. Hun korrigerer meg gjennom øvelsene. Passer på at jeg ikke gjør øvelsene feil.

Jeg har god utbytte av trening med PT. Jeg kommer i form, blir sterk i kroppen. Trening gir også psyken et løft. Jeg jobber i helsevesenet, så da er det godt og viktig å være frisk i kroppen!

Jeg anbefaler å prøve det fordi det gir deg mulighet til å få tilpasset trening og øvelser. Du får mulighet til å lære øvelsene i ditt tempo. Du blir oppmuntret, og heiet på!»


Har du spørsmål rundt hva et samarbeid med meg som PT vil innebære, send meg gjerne en mail så kan vi ta en uforpliktende prat (din.pt@live.no). Det er viktig for meg at samarbeidet med kundene mine gir dem en genuin opplevelse av at jeg jobber for at de skal føle seg bra, føle seg sett og føle mestring og ikke for at jeg skal virke beintøff og autoritær 🙂

SOSIALE MEDIER, DELING OG SEKSUALITET

I dag vil jeg snakke om noe som ikke direkte handler om kosthold og trening, men likevel er noe som opptar oss treningsprofiler i hverdagen. Nemlig sosiale medier og bruk av det.

Når man er aktiv på instagram og andre sosiale medier er det fort gjort å bli «revet med» av alt som foregår der, og vips! Så blir man påvirket av et press om å få likes, kommentarer og følgere. Man legger merke til hva man legger ut som skaper mest engasjement og hva folk interesserer seg for. Noe som er helt naturlig! De fleste av oss trigges av å engasjere. Dessverre kan dette ende med at man poster ting som folk «vil ha» fremfor hva man egentlig syns er viktig og brenner for. Der mener jeg det blir galt.

Jeg hørte på ukens episode av Treningspodden og det fikk meg til å tenke over nettopp dette. Bruken av sosiale medier syns jeg mister hensikt hvis det skal gå ut på å please følgerne fremfor å dele ting man faktisk trives med, brenner for og ønsker å dele selv. Man «mister seg selv» litt på veien da mener jeg, og hvorfor skal man drive en SoMe-konto som ikke egentlig reflekterer hvem du er og hva du står for?

Jeg vet at hud og nakenhet er populært og sanker likes som veldig lite annet. Og nå den siste tiden har det blomstret frem at seksualitet skal eies av en selv, og man skal kunne vise så mye hud man bare vil. Ikke bare blant «vanlige» influensere, men også treningsprofiler. Da blir jeg fristet til å tenke; deler man da lettkledde bilder fordi det gir mest likes og at man derfor vil dele det, eller deler man lettkledde bilder fordi det oppriktig er det man har glede av og at det fremstiller en selv på en hensiktsmessig måte? Sistnevnte klarer jeg ikke å sette meg inn i at kan stemme. Det er kanskje drøyt å si, men jeg forstår det virkelig ikke. Ja, jeg kan fint legge ut et bilde eller en video av meg selv i bikini hvis jeg er på stranda eller et varmt sted. Men i undertøyet på badet hjemme? Nei. Hadde det sanket likes og profilbesøk? Sikkert! «Brenner» jeg for at andre enn kjæresten min skal se meg i undertøy uten noen spesiell kontekst? Nei. Har jeg behov for at andre skal vite hvordan jeg ser ut uten klær? Nei! Er det noen sammenheng mellom det jeg ønsker å formidle og det jeg står for? Hva er hensikten med å kle av seg for et bilde for å «eie sin egen seksualitet» når man kan eie den like godt med klærne på? Og hvordan kan lettkledde bilder gi noe form for inntrykk av hvem jeg er og hva jeg står for, annet enn et visuelt bilde av hvordan jeg fysisk ser ut? Jeg forstår det virkelig ikke.

Èn ting er å flekse frem en biceps man har jobbet for eller for å vise med et smil at man har fullført en treningsøkt, et bilde fra en konkurranse som du har brukt månedsvis på å forberede deg til eller før- og etterbilder av en vektnedgang man har stått på for å oppnå. Det syns jeg er helt fair og det har jeg ingen problem med å heie på. Det er også i en kontekst hvor utseende ikke er hovedfokuset, men heller noe man har oppnådd og er stolt av.

Jeg er veldig bevisst på hva jeg trykker «like» på på instagram og hvem jeg følger. Undertøysbilder og seksualiserte bilder er ikke noe jeg ønsker å støtte, med mindre konteksten er fornuftig. Vi er alle ansvarlige for hva som blir populært og dersom vi tenker over hva vi trykker «like» på, kan vi også være med å styre hva vi har mest av i feeden. For sånn har det blitt. Jo mer likertrykk de lettkledde bildene får, jo flere blir det av dem. Og gjør det noe bra for oss å se folk uten klær hver gang vi åpner instagram? Gjør det noe bra med selvbildet vårt og selvfølelsen vår? Jeg tror ikke det. Betyr det at jeg har dårlig selvbilde, at jeg ikke er for kvinners rettigheter til å gjøre som de vil og ikke «takler» å se andres hud? Aldeles ikke. Folk må se så bra ut de bare vil, det plager meg ikke. Jeg vil bare ikke være med i heiagjengen som applauderer for seksualisering i sosiale medier. Mye bra kan bli formidlet og sagt samtidig som man er påkledd og man kan være en sterk, selvstendig kvinne uten å posere i trusa.

Jeg digger at folk er tryggere på å vise ekte, uretusjerte kropper og at ting ikke alltid er perfekt. Jeg mener likevel at det ikke trenger å bety lettkledde bilder i unaturlige posisjoner og vinkler.

Jeg deler det jeg gjør og tenker på i hverdagen, og stort sett er det veldig lite oppsiktsvekkende og provoserende over det. Ikke sanker det følgere i titusentalls. Jeg ville ikke sluttet med min måte å gjøre det på for å nå x-antall tusen følgere heller. Jeg vil ikke at mine nakne kropp skal være det folk forbinder meg med eller følger meg for. For meg gir det ingen mening at kroppen min i undertøy skal formidle det jeg brenner for – fysisk og mental helse. Jeg orker ikke tanken på å skulle legge ut masse greier som ikke er meg bare for å tiltrekke meg følgere som åpenbart liker bedre den jeg prøver å være enn den jeg faktisk er. De som følger meg håper jeg liker det jeg deler, og de som lar være regner jeg med interesserer seg for noe annet. Og sånn må det nesten være. Jeg har ingen interesse av å tilfredsstille andres forventinger til meg på sosiale medier. Ja, jeg har cellulitter og strekkmerker og jeg ser ikke ut som et glansbilde fra alle vinkler til enhver tid. Jeg tror og håper følgerne mine ikke trenger en påminnelse på det hver andre dag. Jeg håper de vet at jeg ikke er perfekt, rett og slett fordi jeg ikke prøver å overbevise om det ene eller det andre. Ikke minst så håper jeg de forstår at jeg ikke ønsker å ha fokus på nettopp det, og derfor ikke minner dem på det hele tiden.

Jeg vil dele det jeg føler er riktig og det jeg syns det er gøy å få frem. Å flashe kroppen min uten klær ser jeg ikke hvordan skal gagne noen på noen som helst positiv måte, ei heller sier det noe om hva jeg driver med og brenner for.

Så får de følge de som liker det, og de som ikke liker det er velkommen til å la være. Og viktigst av alt – jeg har ingen behov for å vise til noen at jeg «eier min egen seksualitet» ved å blotte meg på bilder for alles åsyn. Jeg står veldig støtt i min egen selvrespekt og seksualitet, uten å kle av meg et eneste plagg offentlig.

Jeg velger å bevisst stå i mot dette «presset» som fort kan snike seg på når man er aktiv i sosiale medier. Jeg vil upåvirket fortsette å dele det jeg kan stå inne for om trening, kosthold og livsstil – det jeg faktisk brenner for. Så håper jeg at jeg kan inspirere og glede følgerne mine med det jeg velger å dele, på min genuine måte. Noe annet ville gått helt i mot alt jeg står for og den jeg er, og da er det virkelig ikke verdt det.

FIRE GRUNNER TIL AT VI SMÅSPISER (OG LØSNINGER PÅ HVORDAN VI KAN UNNGÅ DET)

Småspising, snacking, alt man putter i munnen mellom måltider.
Ting man bevisst eller ubevisst får i seg som både kan hindre vektnedgang, forstyrre sult- og metthetshormonene og også føre til uønsket vektoppgang.

Hvis man googler søtsug og løsninger på det, får man gjerne opp forslag til sunnere ting man kan spise på. Det er i og for seg greit, for det kan være lurt å innta noe som gir kroppen fornuftig næring når man først skal småspise. Når det er sagt vil jeg poengtere at problemet med dette «suget» slettes ikke forsvinner dersom man bytter det ene ut med det andre. Under her har jeg derfor gitt forslag til løsninger som baseres mer på en varig endring hvor målet er på sikt å ikke innta noe mellom måltider. Dette vil på sikt hjelpe deg å unngå uønsket vektoppgang og også få en bedre balanse gjennom dagen hvor sult og søtsug ikke står sentralt.

Så – småpising og snacking –
Hvorfor gjør vi det og hvordan kan vi kutte ned eller unngå det helt?

1. Ekstrem sult mellom lunsj og middag

Eksempelvis sitter du i bilen på vei hjem fra jobb og magen skriker etter middag, eller det er flere timer siden lunsj og du står å lager middag. Da er det veldig fort gjort å småspise på ett eller annet du har tilgjengelig eller å stoppe innom en butikk å kjøpe noe «raskt».

Løsning; Først ville jeg sett på hva lunsjen din inneholder og hvordan den er satt sammen. Har du en balansert lunsj med proteiner, fett og karbohydrater, samt mye grønnsaker, er sjansen større for at du holder deg mett lenge. Har du en lunsj med to knekkebrød med syltetøy er sjansen stor for at du blir uutholdelig sulten kort tid etter du har spist.
Om lunsjen din er smart og balansert, kan det være det kan hjelpe å justere på hvilke tidspunkt du spiser. Har du 3-4 timer mellom hvert måltid og ikke mer, bør du unngå den verste sulten. Dersom du ikke kan justere på måltidstidene tidligere på dagen slik at det blir kortere tid mellom lunsj og middag, kan løsningen være å ha noe sunt og kalorifattig tilgengelig som fyller magen mens du venter. Eksempel på det kan være en pose med gulrøtter eller 1 eple som du har i bilen eller på kjøkkenbenken. Jeg vil også anbefale å ha en vannflaske tilgjengelig slik at du kan fylle magen med vann i stor grad, frem til neste måltid. Det kan også hjelpe deg å unngå overspising til middag.

2. TILGJENGELIGHET – Snopet ligger (å roper på deg) i skapet

Tilgjengelighet er en av hovedgrunnene til at vi småspiser og snacker på ting. Snopet ligger å roper på oss fra skapene. Når vi da setter oss i sofaen etter en lang dag føles det som en selvfølge å skulle kose seg med ett eller annet.

Løsning; Det mest bærekraftige her er uten tvil å bryte vanen. Rett og slett prøve å bryte sammenhengen mellom sofa og snop. Det bør strengt tatt ikke være noen regel som sier at sofakos betyr inntak av kalorier. Følelsen av at man «må ha noe» kommer fra en vane vi har skapt og den kan brytes. Selv kjente jeg at denne trangen til å kose seg med noe godt hang litt igjen etter jul. Måten jeg løste det på var å begynne å strikke. Da hadde jeg fingrene opptatt med noe og fokuset på noe annet enn hvor digg det hadde vært med noe i munnen, samtidig som jeg slappet av på sofaen etter jobb. Strikking er ikke nødvendigvis fristende for alle, men å finne noe som avleder deg fra tanken på godis kan være lurt. Å lese en bok eller høre på podcast for eksempel.
En annen løsning (som krever litt mindre fokus og viljestyrke) er å ikke ha noe tilgjengelig i skapene. Enkelt og greit. Kjøp kun det snopet du skal spise i helgen og ikke noe mer. På den måten unngår du å ha fristelsen i nærheten når lørdagen er forbi.
Jeg har dog mest troa på å endre handlingsmønster ved å jobbe med fokuset. Lære seg å forbinde sofakos med noe annet enn snacking. Da vil du også lettere kunne avstå fra fristelsen dersom du en gang skulle ende opp med å ha noe i skapene etter helgen likevel.

3. Kjesken etter måltid

Søtsug kan gjerne oppstå etter middag eller andre måltider. Dette er ofte også vanebasert, men det kan også oppstå hvis man rett og slett spiser for mye. På jobben får man kanskje twist etter lunsj eller noe søtt til kaffen etter middag hos venner.

Løsning; Den beste løsningen her er først og fremst å sørge for å ikke spise seg overstadig mett. Men også her er det lurt å bryte vanen. I stedet for å spise noe søtt etter et måltid, gi deg selv femten minutter etter endt måltid og kjenn så etter om behovet fortsatt er der. I de aller fleste tilfeller vil søtsuget gi seg hvis du gir det litt tid.

4. Humørstyrt søtsug

Selv har jeg kjent på at når jeg stresser så begynner jeg fort å tenke på Haribo smågodt og kan nesten kjenne på en utstyrlig driv til å gå å plukke med meg en pose fra godterihylla i butikken. Ofte kan søtsug være humørstyrt, og er vi ikke bevisst på dette kan vi fort ende opp med å spise alt mulig for å få fokuset bort fra det vi føler eller tenker på. Noen stress-spiser, noen trøstespiser og noen gledesspiser, alt etter hva følelsene våre styrer oss til.

Løsning; Denne er den vanskeligste å få bukt med, ofte fordi dette foregår i stor grad i underbevisstheten. Vi kan dog øve oss på å bli det bevisst og velge å handle annerledes. Når jeg kjenner trangen etter å stress-spise kommer, prøver jeg å kartlegge hva jeg stresser med og hva jeg kan gjøre med det. Å skrive lister er min beste venn. Da får jeg oversikt over alt jeg tenker på og det som stresser meg. Derfra kan jeg ta for meg en oppgave om gangen og redusere listen. Dermed innhenter jeg mer ro i hodet og søtsuget slipper opp. Det samme kan fungere bra hvis man trøstespiser også. Sett ord på det du tenker og føler i stedet for å avlede deg fra det med spising.

Det er ikke gøy å høre at man bør bryte vaner og handlingsmønstere. Likevel er det min jobb å gi bærekraftige råd og veiledning. Jeg håper dette kan være til hjelp og inspirasjon til hvordan du kan unngå at småspising blir en sentral del av matinntaket ditt og fokuset gjennom dagen 🙂

EN LIVGIVENDE MÅLSETNING

Jeg har reflektert mye over dette den siste tiden. Hva er egentlig en livgivende målsetning?

Hva definerer et mål som gir oss livsglede, motivasjon, driv og mestring?

For å kunne sette seg et mål som er livgivende (og ikke en energityv) er det viktig å tenke over hva slags verdier som er viktig for oss. Det kan være for eksempel mestring, ny kunnskap, trygghet, stabilitet, fremdrift, tid med familien, god helse, en sterk kropp eller å føle seg vel. Målene vi setter oss bør harmonere med verdiene som er viktigst for oss. Dersom din viktigste verdi er tid med familien, samtidig som du har lyst til å løpe Berlin maraton og vet at det krever timesvis med trening hver uke utenom jobb og hverdagssyssler, så kan det være at målet ditt faktisk ikke er forenlig med det som er viktig for deg. På et eller annet tidspunkt vil du da kjenne på at du må ofre tid med familien for å få inn nok treningstimer.

Dersom din viktigste verdi er stabilitet og du har satt deg et mål om å bli selvstendig næringsdrivende, er det viktig å huske på at den måte å jobbe på innebærer høy risiko og trolig lite stabilitet.

Poenget mitt med å forklare dette er for å sette det i perspektiv hvordan målene våre rett og slett kan sette oss opp mot fiasko dersom vi ikke tilpasser etter våre egne verdier.

For min del er mestring og god helse to verdier som er svært viktig. Da setter jeg meg mål ut ifra det. Jeg ønsker å mestre noe jeg ikke har klart før, og om jeg da setter meg et konkret mål om noe jeg vil mestre, klarer jeg å sette av både tilstrekkelig tid og krefter for å oppnå nettopp det uten at det går på bekostning av andre verdier. Hadde jeg ikke hatt god helse som en av mine andre topp-verdier hadde jeg kanskje satt meg mer ekstreme mål som kanskje satte helsen min på prøve, for å gi et eksempel.

Tenk over dette; hva er viktig for deg?

Tilpass målene dine etter det! Ikke etter hva som «hadde vært kult å gjort», uavhengig av hva som egentlig inspirerer og motiverer deg eller hva som betyr noe på slutten av dagen. Verdiene dine vil alltid ligge i bunnen å påvirke evnen din til å ta avgjørelser. Og vi vet alle at det å jobbe mot et mål krever at vi tar avgjørelser konstant, rettet mot målet.

Jeg ga meg med styrkeløfttreningen som jeg var kommet veldig godt i gang med og som jeg mestret bra for noen år siden. Hvorfor? Fordi jeg plutselig kjente at det ikke var viktig for meg lengre å bli så sterk som over hodet mulig. Det var ikke så kult lenger å sette av 2,5 timer til en treningsøkt som krevde utrolig mye mentalt fokus. Det ble viktigere for meg å bevege meg mer variert, og å ha det gøy. Hvorfor skulle jeg da fortsette å pine meg gjennom timesvis med trening hver uke, rettet mot noe som ikke lenger ga meg ekte glede eller motivasjon, bare fordi jeg hadde satt meg et mål? Hvorfor skulle jeg mate videre på et mål som ikke lenger ga meg driv, inspirasjon og en god grunn til å gi alt?

I dag er det mine to viktigste verdier som driver meg til å trene nesten daglig: Mestring og god helse. Den drivkraften drar meg opp på slappe dager, den får frem smilet mitt når regnet pisker i fjeset på joggetur og det får meg til å gripe om vektstanga på dager jeg kunne valgt å bli på sofaen. Jeg ser for meg en hverdag hvor kroppen fungerer til det jeg vil og jeg trigges enormt av følelsen av å mestre den daglige aktiviteten, som kan være alt fra en gåtur, tøying, en tøff intervalløkt eller en styrkeøkt. Det har blitt viktig for meg, og da er det også en grunnleggende motivasjon som hele tiden ligger der. Et «hvorfor» som trumfer over alle unnskyldninger som dukker opp og grunnen til at jeg tar bevisste valg. Drivkraften bak lysten til å ha god helse og å mestre gir meg utrolig mye glede i hverdagen. Sånn vet jeg at målet mitt er livgivende!

Har du satt deg et livgivende mål?

HVILKE TANKE FÒRER DU?

Vi er i konstant samtale med oss selv. Vi tar avgjørelser, trekker konklusjoner, vurderer, lurer og planlegger. Humøret og bevisstheten vår er veldig avhengig av den indre dialogen. Har du tenkt på hva slags sannheter du serverer deg selv, og hvilke av dem du gir mest oppmerksomhet?

Eksempelvis kan man bli veldig irritert hvis man forsover seg og starter dagen med dårlig tid til å tenke på noe annet enn å komme seg av gårde. Tanken som gjerne sitter igjen etterpå er «fillern, nå rakk jeg ikke å få den gode starten som jeg hadde tenkt». Så er spørsmålet; maler du da videre på hvor galt det gikk på morgenen, eller tenker du hakket videre og tenker løsninger for resten av dagen?

Mindre smarte avgjørelser gjør vi alle med jevne mellomrom. Hva slags utfall det får er dog avhengig av avgjørelsene vi tar i etterkant. Hvilke tanke vi gir mest fòr. «Jeg ødela den gode starten», eller «Nå skal jeg gjøre det beste ut av resten av dagen». Hva du velger å fokusere på legger klar veivalgene du tar resten av dagen og hva slags følelse du til slutt sitter igjen med. Blir du en «slave» for dine mindre gode valg, er du i dårligere stand til å velge bedre. Om du legger det dårlige valget bak deg og fokuserer fremover, er det mye lettere å avslutte det negative og gripe mot det positive.

Den tanken du velger å fòre, den blir størst og tar mest plass. Se for deg positive tanker og negative tanker som to hunder. Den ene gir du mat og den andre ikke. Hvilke tror du blir stor og sterk og hvilke blir svekket?

Mitt liv er for kort til at jeg gidder å dvele over alt som ikke gikk som jeg ville. Av og til gjør jeg det likevel.

Hva får jeg ut av det? Absolutt ingenting. Jeg har med årene blitt bedre på å analysere hva jeg tenker og føler når jeg går inn i en negativ spiral. «Ingenting går som jeg vil», tenker jeg kanskje. Da skriver jeg ned alt som går dårlig og forslag til hvorfor. Så skriver jeg deretter ned hva jeg kan gjøre bedre og hvilke utfall det vil få. Jeg flytter fokuset mitt bort fra problemet og inn i løsning og konkrete grep mot forandring. Ikke bare ser jeg det svart på hvitt hva som kan endre situasjonen min. Jeg hjelper også meg selv til å se på det hele litt utenfra, hvor jeg tydeligere ser hvorfor ting ikke gikk som jeg ville og hvordan jeg kan være proaktiv til at det skal gå bedre fra nå av. Om jeg feiler igjen, da gjentar jeg prosessen. Og merk mine ord- aldri, aldri, ALDRI forteller jeg meg selv at jeg ikke får til noe. Feiler jeg for en’te gang, da ser jeg om jeg bør endre strategi og gir meg ikke før jeg får et resultat jeg er fornøyd med og en følelse som gjør meg godt. På denne måten har jeg bygd opp en tillit til meg selv om at jeg aldri vil bli stående til knærne i en sump av dårlige valg. Ja, jeg kan synke litt og sette meg litt fast i blant. Men løsningene ligger der alltid. Av og til ser jeg dem med en gang. Andre ganger må jeg trø litt feil og sette meg enda mer fast noen ganger til før jeg finner den.

Du trenger ikke skrive noe ned, sånn som jeg gjør, om du ikke liker det. Det handler mest om å skape bevissthet og lære seg å fòre de riktige tankene. Å gå fra en passiv og destruktiv holdning hvor en ikke ser noen åpne dører og kun alt man ikke får til, til å få blikket opp, se realiteten og ta aktive grep. Det er aldri noe galt med deg. Det kan bare være at du har noe å gå på når det kommer til å være bevisst i valgene du tar. Og det krever øvelse. Det handler ikke om hvem du er, men hva du gjør. Du kan skape en endring for deg selv, og mye er gjort i tankene dine. Få huet opp av sanda. Løsningene ligger foran og er åpne for alle som evner å se dem.

OFTE STILTE SPØRSMÅL MED (USEXY) SVAR

Det florerer av treningstips og mattips på sosiale medier og det ser ut til å være en evig runddans med nye, fancy metoder, svar og varianter av alle mulige slags vidunderløsninger både innen kosthold og trening. Treningsprofiler vil gjøre seg synlige og interessante og er derfor på hugget etter å skape noe nytt som fenger og selger. Og midt oppi alt dette står vi PT’er som prøver å formidle fornuft og evidensbasert kunnskap. Faktum er at det ikke finnes noen snarvei til Rom og at gode valg og kontinuitet er det som gir best og varige resultater. Dette blir fort kjedelig og usexy for mange, og satt i skyggen av metoder som lover «ny kropp på 8 uker», «slank mage på fem minutter med fem øvelser» også videre, kan det fort virke så kjedelig at det ikke en gang vurderes som aktuelt å ta på alvor. For å oppsummere litt enkelt har jeg samlet noen ofte stilte spørsmål, med mine fornuftige men usexy og lite fancy svar…

«Hva skal til for å bli kvitt magefettet?»
For å redusere mettmasse på kroppen må man være i negativ kaloribalanse. Man må innta færre kalorier enn man forbrenner. Et moderat kaloriunderskudd er å anbefale for å opprettholde god hormonbalanse og et fettforbrennende miljø i kroppen. Ja, du kan merke relativt raskt fremgang i fettreduksjon dersom du er nøye med matinntaket ditt. Det er likevel kroppen selv som bestemmer hvor fettet forsvinner først og i hvilke rekkefølge. Å være tålmodig og konsistent er derfor viktig. «Toned abs» videoer på instagram kan ikke brenne bort magefettet ditt.

«Jeg har hørt at karbohydrater gjør at fettet lagrer seg lenger på kroppen»
Det stemmer ikke. Det som gjør at fettet forblir lagret i fettcellene, er som oftest fordi man inntar like mye (eller flere) kalorier som man forbrenner. Du kan jo spørre deg selv; hva tror du hadde skjedd hvis du spiste fem bananer hver dag og kun det. Det er så og si bare karbohydrater og du ville garantert gått ned i vekt (dog også tapt muskelmasse).

«Jeg føler jeg har så mye fett på ryggen så jeg har begynt med 5 ekstra øvelser for rygg to dager i uka. Tror du ikke det fungerer bra?»
Ingen styrkeøvelse i verden kan brenne bort fettet ditt. Ryggøvelser vil stimulere ryggmuskulaturen som igjen kan gi økt styrke eller økt muskelstørrelse, men fettet forblir der det er med mindre du gjør noe med kostholdet. Et godt sammensatt styrkeprogram kan dog fremme reduksjon i fettprosent (andel fett i forhold til muskelmasse) fordi styrketrening hindrer muskeltap når man er i kaloriunderskudd. Det smarteste du gjør for å redusere ryggfett er derfor å ligge i kaloriunderskudd og samtidig trene styrke for hele kroppen.

«Jeg hørte at nøtter er veldig bra, så jeg har begynt å spise det hver gang jeg blir søtsugen»
Nøtter er kjempe bra og en god næringskilde. Men, det kan bli for mye av det også, på lik linje med alt annet vi spiser. Om du ønsker å redusere fettprosenten er det ikke lurt å småspise utenom måltider, spesielt ikke matvarer som har høy energitetthet. Da risikerer du å utligne kaloriunderskuddet som du i utgangspunktet har. Om du skal opp i vekt kan det være lurt å bruke nøtter som mellommåltid om du sliter med å få i deg nok.

«Jeg vil heller begynne med sirkeltrening, for det har jeg hørt at bygger muskler og brenner fett samtidig»
Om målet er å bygge muskler så får man en mer effektiv prosess om man har fokus på å ha gode kvalitetsøkter hvor man presser seg for å stimulere til vekst for musklene, samtidig som man ligger i et kalorioverskudd. Å kombinere vektnedgang og bygging av muskler er en motstridende prosess og fungerer stort sett bare for nybegynnere som ikke har trent noe særlig før. Sirkeltrening gir ingen magisk effekt som både fører til muskelvekst og fettforbrenning. Det det gjør er å stimulere musklene og gi høyere forbrenning i selve økta. Dette er dog ikke nok for å brenne fett i det store bildet med mindre du ligger i et kaloriunderskudd.

«Jeg har både brød og pasta i kostholdsplanen min. Jeg trodde ikke det var sunt? Jeg trodde jeg måtte spise mer ren mat?»
Det finnes ikke en eneste usunn matvare. Det finnes bare usunne mengder og dårlige kombinasjoner. Eksempelvis vil jeg ikke anbefale pasta med ostesaus toppet med smelta ost som et godt sammensatt måltid. Hvis man har pasta sammen med kylling, avocado og grønnsaker er historien en helt annen. Det er ingenting «urent» med brød og pasta eller andre matvarer. Det handler om mengde og kombinasjon! Man kan fint spise både pasta og brød å oppnå redusert fettprosent. Det er ingenting magisk med kylling, ris og brokkoli (selv om den myten aldri ser ut til å dø ut…). MENGDE og sammensetning er den avgjørende faktoren for utfallet.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

«Jeg har hørt at fruktsukker bremser fettforbrenningen. Er det da så lurt at jeg spiser frukt?»
Her kunne jeg gjerne svart mye forskjellig for å virke nytenkende og fancy. Det reelle svaret er dog at frukt ikke bremser noe som helst, med mindre du spiser mer kalorier enn du forbrenner. Og da har det ikke noe å si om det er en banan du spiser for mye, eller om det er en stripe sjokolade. Frukt og fruktsukker er ikke et hinder i seg selv og du trenger absolutt ikke å unngå det selv om du ønsker å redusere fettprosenten. MENGDE er den avgjørende faktoren.

Håper det var oppklarende!
Jeg vil fortsette kampen for fornuft, måtehold og den gyldne middelvei i håp om at det en dag blir interessant nok til å ta på alvor 🙂