TILBAKE TIL HVERDAGEN – 5 TIPS

August er rett rundt hjørne og for mange av oss betyr det at hverdagen kaller. Kanskje kjenner du på at du har slappet av litt for mye, eller kanskje du har holdt aktiviteten oppe med alternativ trening? Har det blitt litt flere is og litt mer kos enn du hadde planlagt? Uansett hvordan sommeren din har vært så håper jeg du har klart å NYTE hvert sekund! Også har jeg 6 tips når vi nå går inn for landing og rigger oss klare til å møte hverdagen med åpne armer igjen 😀


  1. Ikke tenk at du skal ta igjen alt det tapte
    Kroppen fungerer akkurat som før ferien. Den responderer best på gradvis økning av belastning og påkjenning. Å kjøre på med syv treningsøkter i uken vil ikke gagne noen. Start rolig. Skap lyst til gjentakelse. Hold litt igjen på vektene og øk heller gradvis. Det tar gjerne litt tid før man er fysisk og mental klar for den samme belastningen man hadde før ferien (dersom man har hatt et opphold fra sine ordinære økter). Ta det med ro, kos deg med treningen og ikke stress med hvor mye forfall du kjenner på. Vi har noe som heter muskelminne, og om du starter riktig, vil det ikke ta alt for lang tid før du er tilbake der du var!

  2. Bestem deg for hva som er din hovedprioritet
    Siden du ikke skal ta igjen alt det tapte på èn gang, passer det bra å tenke over hva du vil prioritere og lage en plan ut ifra det. Vil du bli sterkere? Bygg opp treningsuka di ut ifra det. Vil du bli bedre på løping? Prioriter mest av det. Det er lurt å lage seg en ukeplan for hver uke slik at du vet hva du skal gjøre og når. På den måten får du bedre oversikt over hvor du skal plassere kreftene dine, og du gjør da noe som er hensiktsmessig i forhold til hva målet ditt er.

3. Ikke vær redd for å justere tidligere mål
Kjenner du på at du ikke lenger er like gira på mål som du satt deg før sommeren? Ikke fortvil. Ingen andre enn deg selv bestemmer hva du skal investere krefter i. Det er ingen skam å gjøre om på mål og skifte mening. Du trener for din egen del, og du presterer best hvis du brenner for det du gjør! Da blir også treningen mer gøy og givende.

4. Ikke hiv deg på en streng diett full av restriksjoner
Det slår aldri feil. Etter hver ferie bombanderes vi med diverse dietter og spisemønstre som skal fjerne feriekiloene. Her må vi holde tunga rett i munnen. På lik linje som med trening, så er det alltid best med gradvis endring. Om gode matrutiner har skeiet litt ut for deg i ferien, start med små og overkommelige endringer til det bedre. For eksempel kan det være å ha faste tider på måltidene. Det vil også hjelpe på å regulere sult- og metthetsfølelsen. Innfør mer frukt og grønt, bytt ut brus og søt drikke med vann, sørg for protein i hvert måltid. Å hive seg rundt med drastiske endringer vil bare gjøre jobben tyngre og veien lengre. Gjør små endringer, litt om gangen, som du klarer å holde tritt med. Er du utålmodig?- Husk at alt er lettere å ha rutine på når resten av dagen også går mer på rutine. Ta deg den tiden du trenger.

5. Ikke gjør hverdagen mer grusom enn den trenger å være
Nå har vi kost oss godt i ferien, tatt livet med ro og ikke tenkt så mye på hverdagens kjas og mas. Overgangen til vanlige rutiner trenger likevel ikke å bli et jag og et mas. Gjør hverdagen hyggelig med gode måltider og gøye, lystbetonte treningsøkter. Kos deg med reker i sola på verandaen, ta deg en kald øl når fredagen kommer. Unn deg dessert på lørdag. Hverdagen blir innmari fin hvis vi ikke tar helt avgårde med å gjøre enormt forskjell på hverdag og fri. Bare fordi du har spist dessert hver dag i ferien, betyr ikke at du må avstå helt fra alt søtt frem til jul for å «fikse opp i» feriekosen. Trapp ned på søtsaker, men unn deg likevel litt.

Dette kommer til å gå fint!
Keep calm – og ta gode valg, litt og litt 🙂

FERIEPÅFYLL OG USUNT «ROT» I TOPPLOKKET

Hei dere!
Nå er det en liten ferie siden forrige oppdatering her. Jeg har hatt min årlige tur til nord Norge. Litt i overkant av to uker med teltliv, gode venner, fjellturer, fiske, frisk fjelluft, krabbe på loffeskive, midnattsol, multeplukking, stille magiske stunder og bekymringsløse dager. Jeg kobler av på en helt egen måte når jeg er på Kjerringøy. Alt hjemme settes til side og jeg bare nyter tilværelsen og nuet. Å tilbakelegge 150 mil hjelper godt for å finne roen og glemme bort hverdagslige plikter og gjøremål. Jeg har kost meg så innmari, og det er like hjerteskjærende å dra derfra hver gang. Jeg kan egentlig ikke beskrive det med ord.

Teltlivet byr ikke på luksus som TV før leggetid, youtubeklipp til kaffen, Ipad- titting mellom slagene og andre stimulanter som man fort blir fristet til å kaste seg over hjemme. Man får mer tid til å tenke, observere, nyte og leve litt mer, i tillegg til at søvnen er en helt annen enn hjemme. Jeg sovner fort, sover tungt og våkner uthvilt. Dette har jeg tenkt mye over på tur. Jeg fikk tenkt ekstra mye på det da jeg klarte å knuse telefonen min på dag 2 av turen, og gikk tre dager uten. Jeg ble klar over hvor ofte jeg strekker meg etter telefonen, hvor mye jeg bruker den til og hvor mye inntrykk jeg vanligvis får fra apper som instagram, snapchat og facebook. Informasjon som stort sett er totalt unyttig, men som jeg likevel fyller hodet med hjemme. Jeg kjenner ofte på at det føles som om hodet «koker», spesielt på dager hvor jeg i tillegg har mye å gjøre både på jobb og hjemme. Jeg mistenker at denne «kokingen» i stor grad skyldes alle inntrykkene hodet må hanskes med og fordøye, blant annet fra telefonen.

Ikke sjelden i hverdagen opplever jeg at jeg føler meg mentalt sliten, i stor kontrast til hvordan jeg har det på teltferie. Såpass mentalt sliten at jeg føler på at jeg går på reservetanken av energi for å gjennomføre alt jeg skal i løpet av en dag. Dette er en tankevekker, og jeg tror faktisk at det er på tide å ta grep. Jeg skulle gjerne levd teltlivet hver dag, men det er ikke gjennomførbart. Så derfor tenker jeg å gjøre noe med det jeg faktisk kan gjøre noe med. Roe ned på skjermbruk utover det aller mest nødvendige. Jeg har innarbeidet dyptsittende vaner her, så det kommer til å være krevende. Men jeg tror likevel det kan være veldig bra både for hodet, overskudd og søvn. I og med at jeg har den jobben jeg har, er sosiale medier en stor del av det jeg driver med. Det er likevel mulig å begrense bruken. Fra nå av skal jeg følge med på statistikken over skjermbruk og redusere gradvis ned til det aller mest nødvendige. Jeg håper og tror det kan gjøre hverdagen min bedre hjemme. Det er så mye annet fint å rette fokuset på når arbeidsdagen er slutt, enn alle inntrykkene sosiale medier byr på.

Det er ikke bare negativt, slettes ikke. Jeg blir veldig inspirert av de jeg følger på instagram og får masse bra input derfra. Jeg liker også å dele hverdagen min og trening med følgerne mine. Men jeg kan likevel fortsette å følge med på de jeg liker best og dele det jeg ønsker, og samtidig luke vekk mye unødvendig mobilbruk. Jeg håper også å få mer tid til skriving her på hjemmesiden, noe jeg egentlig er veldig glad i men som jeg sjelden har overskudd til. Det håper jeg også vil endre seg til det bedre.

Jeg håper du som leser har hatt en fantastisk sommer så langt. Den er ikke over enda, og jeg tenker å nyte den siste tiden til det fulle. Blåbærlyngen står fullsmekket med bær, multene venter på myrene i høyden og flere toppturer skal gjennomføres før høsten kommer. I tillegg er det oppstart med nye oppfølgingskunder og pt-kunder på senter fra august av, noe jeg gleder meg veldig over <3