ROMJULSTANKER OM PT-JOBB ÅRET 2021 OG TIDEN FREMOVER

Nå er det ikke mindre enn over fjorten dager siden sist bloggpost her inne. Mye har skjedd siden sist. Jeg har gjort siste innsats med PT-timer før ferie, klargjort for feriedager (alle selvstendig næringsdrivende vet nok hva jeg mener her, haha) og prøvd å nyte feriedagene så godt jeg kan. Sistnevnte er jeg ikke så veldig god på, men jeg øver stadig. Jeg har også prøvd å logge litt av sosiale medier i julen, noe som er med på å gjøre det lettere å koble av ellers også. Man er så mye «på» hele tiden. En pause uten så mange inntrykk og eksponering kan være sunt for alle og enhver.

Jeg blir alltid veldig tankefull på slutten av året og bruker mye tid på å reflektere over hva som har skjedd, hva jeg har utrettet og hva jeg kan gjøre bedre og håpe på for det nye året som venter. Tross koronasituasjonen har 2021 vært en bra år for meg jobbmessig, og jeg har følt en større tilhørighet og mening med det jeg gjør enn noen gang (!) tidligere. Jeg opplever at den mellommenneskelige relasjonen har vært viktigere, noe som også har gitt meg en opplevelse av at jeg gjør noe langt mer betydningsfullt enn å bare lære bort knebøyteknikk og fortelle folk hva de skal spise.

Jeg elsker jo teorien bak trening og kosthold, men jeg ser mer og mer hvor givende det er å skape trygghet, medvirke til at kunden føler seg sett og betydningsfull, skape tro på at de kan få til det de ønsker, og at det er helt ok å ta ting i sitt eget tempo. Flette gode vaner inn i hverdagen, finne gode varige løsninger og hjelpe dem å finne svar på hva som passer dem best, slik at resultatet blir en livsstil og en hverdag de kan glede seg over og trives med. Ikke alle syns teorien bak metoder og fremgangsmåter er like interessant, så kunsten er å gjøre informasjonen tilgjengelig på en måte som passer kunden.

I 2022 er det tid for videreutdannelse for min del. Jeg skal ta videreutdannelse innen rehab-trening. Noe jeg ser mer og mer behov for i mitt virke som PT. Jeg tenker også å melde meg på et mentaltrenerkurs i løpet av året. Jeg er alltid sulten på ny kunnskap og erfaring, og ser virkelig frem til å kunne møte andre i bransjen og få ny input og verktøy jeg kan bruke for å kunne tilby kundene mine det beste. Det er ingen tvil om at det gir best følelse å gjøre en jobb når man vet man har mye å tilby. Forhåpentligvis vil ikke korona setter videre stopper for kurs, seminarer og utdannelser med fysisk oppmøte.

Jeg tror 2022 blir et bra år. Jeg skal i hvert fall gjøre mitt beste for at det skal bli det. Jeg gleder meg til å hjelpe både gamle og nye kunder, og se flere og flere mestre, lære og få maksimalt utbytte av livsstilen sin. Det er kanskje klisjè å si, men jeg har verdens beste jobb, og jeg er glad for at den gir meg mer og mer for hvert år. Selv om det er mange PT’er på markedet og mange som driver med det samme, minner jeg meg selv på at jeg uansett ikke kan sammenligne meg med andre. For hva enhver PT tilbyr er ulikt, og alle kan gjøre en forskjell på sin måte. Trening, kosthold og livsstil er ikke bare flåsete og overfladisk. Det kan faktisk endre liv og øke menneskers livskvalitet drastisk.

Jeg håper du som følger meg blir med videre inn i det nye året. Jeg håper jeg kan inspirere deg til å jobbe for en god og varig livsstil, med trivsel og helse i fokus.

EFFEKTEN AV FYSISK AKTIVITET (EN PÅMINNER)

Som flere sikkert har fått med seg via min instagram post, er jeg nylig ferdig med karantene og innestengte, passive dager uten trening eller sosialt liv. Om ikke noe annet positivt kom ut av det, så ga det meg inspirasjon til å skrive et innlegg her.

Det er fort gjort å undervurdere effekten av fysisk aktivitet. Man ser kanskje på det som et ork og et tiltak. Av og til føler jeg det sånn også, selv om det er jobben min og hobbyen min på samme tid. Men var det èn ting jeg savnet i karantenen, så var det nettopp det. Muligheten til å gå ut i skogen, i lysløypa eller på treningssenteret. Og jeg merket hvordan det påvirket psyken og kroppen min, selv om det ikke var mange dager det var snakk om, om man ser det i et større perspektiv.

Kroppens produksjon av lykkehormoner er ikke noe jeg kimser av, spesielt ikke etter dagene med isolasjon. Jeg er mer klar over det enn noen gang, jeg er avhengig av kroppens naturlige lykkehormoner. Det er sjelden jeg tenker over det, rett og slett fordi jeg så og si aldri går lang tid uten fysisk aktivitet. Jeg booster produksjonen nesten daglig. Enten med trening, sosialt samvær eller ved å gjøre koselige ting. Da jeg plutselig gikk flere dager uten dette, merket jeg hvor mye det påvirket meg både fysisk og psykisk. Det jeg la aller mest merke til var søvnen. Jeg slet med å sovne og følte meg slapp, men ikke trøtt. Jeg tenkte mange negative tanker, noe jeg veldig sjelden sliter med ellers (heldigvis). Jeg så mørkt på alt, og for hver dag som gikk orket jeg å gjøre mindre og mindre.

Så, mine venner. Jeg har på bakgrunn av dette en vennlig påminner til dere i dag. Vi går en tid i møte hvor det omtrent er forventet at man skal kose seg under pledd foran TV’en med godteskåla på fanget. Noe som er helt ok selvfølgelig! Men husk på hva fysisk aktivitet gjør med deg. Mer kos trenger ikke bety ingen trening eller bevegelse. Om alle andre rutiner utgår til fordel for feriekos, husk på følelsen du får etter en treningsøkt, en tur eller en annen form for fysisk aktivitet. Det er ingen skam å prioritere dette, selv om det er jul. Og enda bedre – om du kan, inviter med deg familie og venner! Om du er blant dem som syns julen er vanskelig og vond, vil påminneren min gjelde like mye for deg, om ikke mer <3

Og en annen ting som er vel så viktig; du trenger ikke å gjøre masse avanserte greier for å oppnå ønsket velværeeffekt. ALL BEVEGELSE TELLER. Du trenger ikke å tenke at «hvis ikke jeg får gjort det og det så er det uansett ikke bra nok». Ikke skap et press og forventninger til deg selv som bare skaper dårlige følelser. Så lenge du beveger kroppen så er det faktisk bra nok!

Jeg oppfordrer alle til å opprettholde aktiviteten gjennom jula. Det gjør godt for kroppen, for hodet, for humøret, for søvnen, fordøyelsen… Alt!

Avslutningsvis vil jeg gjerne dele et sitat fra boken «Endorfin som medisin»:
«Medikamentell behandling av depresjon tar sikte på å øke nivåene av nevrotransmittere som seretonin, dopamin og adrenalin. Mange studier har vist at trening øker alle tre signalstoffer, helt bivirkningsfritt, i tillegg til alle de mer kjente gevinstene. Alt fra daglige gåturer til korte, intensive økter kan være den beste investeringen du gjør. Nå vet du hvorfor akkurat fysisk aktivitet er veien å gå når du føler deg tom, umotivert, nedstemt eller slapp. Det er naturlig lykkemedisin, designet av kroppen selv!»

Ønsker deg en aktiv og fin førjulstid <3