MÅL + TILTAK = HANDLINGSPLAN!

Vi er ferdige med jul og klare for å gripe an hverdagen. Jeg vet mange har panikk for nyttårsforsetter og kvier seg for å både innrømme at de ønsker endring, og også for å lage store planer i den mest klisjefylte måneden av alle – januar. Jeg skal likevel dele noen råd når det gjelder å sette seg mål, finne tilpassede tiltak og dermed lage seg en handlingsplan. For jeg vet mange der ute har ting de ønsker å oppnå, vaner de vil endre og drømmer de vil oppnå. Man må ikke vente til mars for at det skal være akseptabelt. Du kan starte i dag :)

Sett konkrete mål
Det er flere viktige ting å tenke på når man skal sette seg et mål. Det bør være noe du virkelig har lyst til, og du bør ha en god grunn. Dette kan du begrunne for deg selv. Gjerne skriftlig, slik at du kan se tilbake på det i dårlige / demotiverte perioder (de kommer). Målet kan gjerne være helt konkret. Jo mer konkret, jo enklere er det å følge med på fremgang. For eksempel: «Bedre helse» er et diffust mål. «Lavere blodtrykk» er et konkret mål. «Bedre kondis» er et diffust mål. «3 min kortere tidsbruk på 5 km» er et konkret mål.

Handlingsplan
Hvordan skal du nå målet du har satt deg? Uten en handlingsplan surrer man litt rundt i blinde uten mål og mening. Skal du få et resultat du ikke har fått før, må du gjøre noe du ikke har gjort før. Et godt tips her er å finne ut hva du kan gjøre målrettet som du har mulighet til å tilpasse inn i hverdagen din. Det du skal jobbe mot, det må prioriteres. Kanskje du også må nedprioritere noe annet for å få tid og overskudd til det du har bestemt deg for. En god handlingsplan er også til en viss grad fleksibel. Det vil si at om ikke det går helt etter plan A, har du en god plan B (og gjerne også C). Slik unngår du å dette av lasset med en gang livet ikke går helt slik du tenkte.

En god handlingsplan bør bestå av;
– Hvilke tiltak du skal gjøre, helt konkret
– Tidspunkt (og eventuelt varighet) for det målrettede tiltaket
– Alternativ til opprinnelig planlagt tiltak

Et eksempel: Målet er redusert tidsbruk på 5 km. Jeg legger opp til 3 løpeøkter per uke, hvor hver økt har varighet på 20-40 min. Jeg skriver disse øktene inn i kalenderen. Jeg lager også en plan B med 1-2 alternative tidsrom hvor jeg alternativt kan utføre en økt. Enten en løpeøkt som planlagt, eller for eksempel en kortintervall som tar kortere tid. Dersom èn eller flere av øktene av en eller annen grunn blir umulig å få utført grunnet noe uforutsett, kan jeg altså ty til plan B. Uavhengig om plan A eller B utføres, har jeg uansett jobbet meg nærmere målet mitt.

Tidsramme – delmål
Det er ikke alle mål det er like enkelt å tidsbegrense. Et eksempel på det er vektnedgang. Det er likevel mulig å lage en tidsramme på handlingsplanen ved å dele den opp. Selv liker jeg å lage meg månedsmål som består av delmål mot et større mål. Hovedmålet mitt kan være å bestige Romsdalseggen i august. Delmål i januar kan da være å utføre fire motbakkeøkter med sekk på mølle og fire intervalløkter, for å gi et eksempel. For hver måned setter jeg meg nye mål som i det store bildet tar meg nærmere hovedmålet.

Delmål med tidsramme er en fin måte å holde fokus på hovedmålet, uten at det blir for overveldende og for langt unna. Delmålene bør være lagt opp slik at de tar deg nærmere hovedmålet ditt.

Til slutt;

Å jobbe mot et konkret mål og oppnå det, gir en helt egen mestringsfølelse. Å følge egen plan skaper selvtillit og mestringstro. Det unner jeg virkelig alle å oppleve. Om du ikke føler at du er i stand til å få til noe, ei heller holde løftene du gir til deg selv- kanskje du må rette fokuset mot noe annet enn strenge regler og høye krav. Husk at mål ikke må være store og ambisiøse for å ha betydning i livet ditt. Kanskje det å holde kjøkkenbenken ren eller å re opp senga hver morgen er et fint mål i seg selv. Du kan starte der. Mestring kan komme i mange former. Start der du er og ikke sammenligne deg med andre.

Lykke til! <3

SYKEPLEIESTUDIET OG MÅL FOR 2024

Godt nyttår!
Etter et intenst år i 2023 med mange lange dager, dype magedrag og mye ny læring, bretter jeg opp ermene og er klar for 2024. Litt mer rustet, litt mer erfaren og veldig motivert. Jeg har enda ikke gått ut med det i sosiale medier eller her på nettsiden, men jeg er nå halvveis i sykepleiestudiet og har fullført to praksisperioder på 8 uker hver på sykehjem og i hjemmesykepleien, fem skriftlige eksamener og to praktiske eksamener, sammen med 100% jobb som PT. Det har vært intenst og tidkrevende (anbefaler faktisk ingen å gjøre det samme), og jeg kan vel oppriktig si at jeg aldri har makset ut mitt eget potensiale og våkne timer på denne måten noen gang før. Kun de som har vært gjennom denne typen studie kan sette seg inn i hva jeg mener. Men – jeg har klart det! Og jeg elsker det. Jeg føler virkelig jeg er på rett vei – noe jeg var veldig usikker på før jeg startet denne sinnssyke reisen.Dette er også forklaringen på hvorfor jeg har vært mer stille på sosiale medier og skrevet mindre enn jeg pleier her inne. Tiden har rett og slett ikke strukket til. De dagene jeg er fraværende på snapchat halve dagen så er jeg enten i forelesning eller i praksis – noe jeg da har forsøkt å holde borte fra SoMe. Både for å kunne fokusere uten forstyrrelser, og også for å skape mindre press for min egen del. Jeg visste ikke hvordan studiet kom til å gå da jeg søkte, om jeg i det hele tatt ville klare å fullføre det samtidig som jeg jobbet. Nå kan jeg si at det har gått. Jeg har klart det, og jeg vet at jeg kommer til å fullføre det siste 1,5 året også. Nå er det altså Julie – PT og fulltids sykepleiestudent som skriver her, og endelig kan jeg si det høyt!

Så – over til 2024- Nytt år og nye muligheter!Jeg er litt tilbakeholden med å sette meg store mål for 2024 utover det å fullføre skolen på best mulig måte. Men jeg liker likevel å ha noe småtteri som driver meg på flere plan. Trening er fortsatt en svært viktig del av hverdagen min, og også en viktig del av det å jobbe som PT. Jeg har derfor satt meg noen små treningsmål for 2024:

⭐ 10 km på Sommerløpet 15 juni i Kristiansand. Tidligere har jeg «koseløpt» med sosialt følge. I år vil jeg gi alt jeg kan og trene målrettet for ny rekord.

⭐ Ukentlig intervalltrening
Samme mål hadde jeg for 2023, og det ga meg så mye velvære og treningsglede. Å holde kondisjonen oppe og få svettet godt ut er virkelig en nydelig adspredelse.

⭐ Styrkemål måned for måned
Jeg liker kortsiktige mål. Det hjelper meg å holde fokus. Hver måned skal jeg sette meg et spesifikt styrkemål. Målet for januar er 4 reps med 20 kg i beltet på pullups! Hva månedens mål blir kommer jeg til å legge ut på instagram (pt_julie). Hyppige oppdateringer kommer på snapchat (pt_julie).

⭐Mandals maraton 24 august
I 2022 gjennomførte jeg mitt første halvmaraton på dette løpet. Det hadde vært moro å prøvd igjen – med forbehold om at jeg får til en god og solid oppkjøring. Om jeg ikke får til å prioritere det, kommer jeg nok til å gå for en 10 km. Å delta på løp gir en skikkelig boost til løpegleden!

⭐ Bestige Romsdalseggen
Dette har vært et mål i tre år nå, og det har enda ikke skjedd!! Jeg har satt av helger til å reise, men dårlig føre og vær har satt en stopper for det. I år håper jeg virkelig at jeg kan få til en drømmehelg i Åndalsnes og få gått turen som jeg har drømt om så lenge. Jeg håper selvsagt på å bestige flere andre fjell også, og det skal jeg gjøre mitt ytterste for å få til. Det gir meg SÅ mye!

⭐ Andre ikke-treningsrelaterte mål:
– Kvitte meg med ting jeg ikke trenger
(dette gjorde jeg mye av i 2023, og det ga virkelig mersmak. Ja til er mer minimalistisk livsstil!)
– Kjøpe brukt når jeg kan (billigere, mer miljøvennlig)
– Bruke opp det jeg har før jeg kjøper nytt
– Dra på flere dags- og helgeturer med primus og SUP-brett = skape mer hverdagsmagi


Nøkkelord for 2024 skal være TRENINGSGLEDE ⭐ MESTRING ⭐ OVERSKUDD !
Jeg ønsker deg en god start på 2024!