PLANLEGG UKA FOR EN GOD LIVSSTIL

Jeg er en av dem som elsker å planlegge, og jeg har erfart hvor nyttig det er for å få oversikt og kontroll over egen tidsbruk. En god plan er et supert utgangspunkt for å komme i mål med det man ønsker og for å lykkes med tidsstyring. I dag vil jeg dele noen enkle tips som kan hjelpe deg å lage en god plan for uken som kommer. En perfekt søndagssyssel 🙂

  1. Sett av tid til treningsøkter / aktivitet
    Se gjennom ukens satte planer som du ikke får flyttet eller endret, og tilpass tid for trening ut ifra dette. Jeg pleier, så langt det rekker, å legge øktene mine til tider hvor jeg vet jeg har litt tid å gå på, slik at det ikke blir stress. Man kan også bestemme seg på forhånd for hva slags type økt man skal ha, eller man kan legge opp til at man skal ta på sparket. Tiden bør uansett være satt av. Jeg pleier også å se an værmeldingen, og legger opp til løpeøkter på morgener hvor det er meldt fint vær. Da slipper jeg å krangle med meg selv å komme med dårlige unnskyldninger på dager hvor det er dårlig vær.

  2. Planlegg mathandel og middager
    Har man sunn mat tilgjengelig og en plan for hva man skal spise, er sjansen betraktelig større for at man tar gode matvalg. Sjekk hva du har i kjøleskap, skap og frys, og lag en middagsplan for uka. Gjerne også en plan for de andre måltidene også. Sørg for å skaffe det du trenger, slik at du ikke plutselig står uten noe tilgjengelig og øker sjansen for å spise noe du ellers ikke ville spist. Kan du lage for eksempel lunsj for flere dager, er søndag en fin dag å gjøre det på 🙂 Jeg lager ofte grove rundstykker eller proteinrundstykker, slik at jeg har det for flere dager og enkelt kan lage raske matpakker.

  3. Legg inn tid til hvile
    En fullpakket ukesplan er ikke nødvendigvis en god ukesplan. Det har jeg erfart! Legg inn tid til pauser – eller «hvimetid» som jeg kaller det. Tid du kan bruke til ingenting- eller hva enn du føler for der og da. En vel så viktig prioritering i en hektisk hverdag og når livet ellers bare flyr forbi. Kanskje du har en bok du gjerne skulle lest, eller kanskje du bare vil sitte i bilen litt å stirre ut av vinduet? Sett av tid til det. Mental avkobling er godt for både kropp og hode.

  4. Planlegg husarbeid / andre ting som må gjøres
    – Dette er typiske ting som gjør oss stresset og ukomfortable. Listene over alt som burde vært gjort og som ofte blir utsatt. Lag en plan på når du skal vaske klær, støvsuge, rydde og lignende. Personlig liker jeg å gjøre det litt underveis i uken, slik at ikke alt havner på samme dag. I tillegg liker jeg å ha rutine på at kjøkkenbenken alltid skal være ren når jeg legger meg, og sengen res hver morgen. Da blir det aldri overveldende mye å ta tak i, og det tar dessuten mindre tid totalt enn det ville gjort om jeg lot det gå flere dager mellom hver gang. En god plan = mindre fysisk og mentalt stress, og ting du «burde» gjort holdes under kontroll.

    PS! Prøving og feiling må til!
    Å lage en god og gjennomførbar plan krever litt øvelse, prøving og feiling. Det er helt ok. Øvelse gjør mester 🙂

SOMMERTRENING – HVORDAN LEGGE DET OPP FOR MAKSIMAL GLEDE OG STRESSFRIHET


Det har rukket å bli høytid for spørsmål rundt sommer, trening og rutiner. Nok til at det fortjener et eget innlegg. Jeg deler gladelig mine tanker om temaet slik at flere kan senke skuldrene og gå inn i feriemodus med et smil om munnen – vel vitende om at de har god koll og slipper stress og bekymring rundt dette teamet.

Jeg mener at det ikke finnes èn fasit, men en haug med måter å komme seg i mål. Hver enkelt av oss sitter med vår egen fasit. Vår egne måte som fungerer best for oss. Denne kan også variere gjennom livets faser, så det gjelder å tilpasse hele veien.

Sommer og ferie er nok en fase – her må man også tilpasse. Min største visjon i min jobb som PT er at du skal ha en livsstil som gir deg masse glede, helsemessige gode resultater mentalt og fysisk, og så lite mentalt stress som over hodet mulig. Og ja- det er mulig – hele året!

Trening – timing og mengde
Varmere dager, fint vær, kanskje mer sosialt som skjer – generelt et større «press» utenfor gymmet, som man gjerne trekkes mot. Det frister ikke nødvendigvis å henge rundt på gymmet når sola steiker og man helst vil ligge på verandaen med en is. Jeg har tre punkter jeg anser som lurt å tenke på når man skal legge opp sommertreningen:

1. Timing. Å legge treningsøktene til tidspunkter hvor det koster minst å utføre en økt, både fysisk og mentalt, er derfor lurt. Eksempler er på morgenen før sola steiker og før andre mer fristende ting skal skje, eller når sola er på vei til å gå ned og man har gjort alt det andre man har lyst til. Et enkelt grep- men likevel avgjørende.

2. Frekvens. En annen ting man kan tilpasse, er treningsfrekvensen. Man må ikke legge opp til like mye trening som man vanligvis har ellers på året. Å gå over på færre økter, gjerne med litt høyere intensitet er ingen dum løsning. Da bruker du totalt sett mindre tid på treningen og får mer tid til alt annet.

3. Fleksibilitet. Legg bort regide opplegg som krever ditt og datt. Du får mye mer frihet hvis du heller legger opp til at alt teller og alt er bedre enn ingenting. Bestem deg for eksempel for at du skal ha to-tre økter i uken hvor du anstrenger deg på en eller annen måte. Om det blir styrkeøkter på gymmet, topptur, klatring eller svømming i sjøen eller noe helt annet, kan bli litt opp til tilfeldighetene og hva du har lyst til. Om du klarer å finne roen rundt den tanken, kan jeg love deg at du vil klare å holde på både kontinuitet og lavt stressnivå rundt treningen – samtidig som du kjenner på at du bruker kroppen!

Husk på èn ting – hverdagen kommer fort nok. Høsten kommer fort nok. NYT sommeren når du kan, samtidig som du holder på gode vaner. Og da tenker jeg ikke på vaner som i akkurat det du gjør ellers på året. Da tenker jeg på vanen med å være fysisk aktiv. Det er og blir det aller viktigste 🙂