FORVENTER DU FOR MYE?

En muskel er et dumt stykke kjøtt.
Det tilpasser seg nøyaktig etter hva du utsetter den for.

Om du er skuffet over fremgangen du har hatt på styrkeøkning eller muskelvolum er det nok lurt å tenke nøye gjennom hva du har gjort den siste tiden. For eksempel det siste halvåret. Har du hatt kontinuitet? Har du hatt struktur på det du har gjort? Sørget for at musklene har fått nok stimuli, at du har presset deg hardt nok? Spist som du burde?

img_7520-001

Det er som regel en veldig logisk forklaring på hvorfor du ikke har fått de resultatene du ønsker deg. Det kan være du har hatt for lav treningsfrekvens, spist for lite, at du har trent for mye, fått for lite eller for mye hvile, benyttet deg av feil vektbelastning. Lista er endeløs. Uansett, det kan ikke nytte å bli skuffet over egne resultater dersom du ikke har hatt en konkret slagplan for å oppnå nøyaktig det du vil. Musklene responderer på det du gjør, ikke det du drømmer om.

img_7423

Det siste halvåret har jeg hatt lite krav og mål til meg selv. Jeg har trent uten noe konkret plan og fokusert mest på å vedlikeholde kroppen. Det eneste jeg har gått konkret inn for er å bygge større rumpemuskulatur. Styrken i chins, militærpress og hip thrust har jeg tenkt på at jeg vil øke, men ikke hatt noe konkret plan på. Kan jeg da bli skuffet fordi styrken i disse øvelsene ikke har økt noe særlig? Nei, jeg kan ikke det. Jeg kan rett og slett ikke forvente resultater av noe jeg har jobbet halvveis for, spesielt ikke når jeg har trent så lenge som jeg har. Rumpemuskulaturen derimot, den har jeg fått resultater på og det er grunnet kontinuerlig planlagt innsats.

img_7475

Har du noe helt konkret du vil oppnå så må du jobbe mot nettopp det. Du kan ikke drive halvveis med fem forskjellige ting og forvente en forskjell.

4 comments
 1. Hei og takk for en super blogg 🙂

  Jeg har trent styrke i ca. 2 og et halvt år. Trente etter et fullkroppsprogram tre ganger i uken de første 18 månedene og hadde gode resultater. Så begynte jeg med 2-splitt (over- og underkropp) 4 ganger i uken, før jeg de siste åtte månedene har trent 3-splitt (bein, bryst, rygg). Hovedsakelig fordi jeg ønsker å trene ofte. Gjerne 6 økter i uken.

  Nå har det seg slik at jeg rett og slett er drittlei brystøkta 😛 Synes benk er gøy og er jo viktig å ikke bare trene rygg/bak kroppen, men ellers tenker jeg å sløyfe resten av brysttreningen (kjæresten skjønner ikke hvorfor, men vi har nok litt forskjellige mål!) og heller legge opp en overkroppsøkt hvor hovedfokus er rygg/skuldre men inkludere benk. Treningsuken vil da se slik ut: bein-overkropp-bein-overkropp-bein-‘litt av hvert jeg føler for økt’. For meg er bryst en ettertanke og ikke et spesielt fokusområde med tanke på at eventuelle muskler allikevel er godt skjult under naturlig fettvev 😉 Bein, rumpe og rygg derimot – det vil jeg ha på stell!

  Hva tenker du om det? Er det så viktig å trene hele kroppen like mye, slik typen hevder, eller kan jeg avspise brystmuskulaturen med litt benk?

  1. Hei!
   Å kjøre en tosplitt med en alternativ økt er helt topp.
   Å ha en hel økt med fokus på bryst for oss jenter er ikke nødvendig med mindre vi vil ha mer muskler der. Man kan fint kjøre gjennom hele kroppen og heller ha 1-2 fokusområder som man har mer treningsvolum på.
   Kjør på som du har tenkt, så får typen din ta seg av brystpumpinga 😉

 2. Siden du skrev at du har fått resultater på rumpemuskulaturen, kunne du skrevet den ultimate guiden for å få nettopp sterkere rumpemuskulatur? Gjerne tips til øvelser, kombinasjoner av øvelser, og varianter av typer sett og antall reps!

  1. jeg har skrevet mye om det fra før av, sjekk ut kategorien «bootymandag» på siden her 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *