VALG AV ØVELSER #2

I del 1 av denne serien skrev jeg om generelle krav til valg av øvelser, uten å ta hensyn til andre faktorer enn at man ønsker et så fornuftig øvelsesvalg som mulig. I dag skal jeg skrive om litt andre ting vi må tenke på når vi setter opp treningsøktene våre.

Her er flere ting som bør være med i din vurdering når du velger øvelser;

IMG_9157

Har du begrensinger med tanke på teknisk utførelse?
Jeg er fan av å øve på det man ikke klarer til man klarer det, men så er det også flere ting som spiller inn. Motivasjon, viljestyrke og et genuint ønske om å lykkes. La oss være ærlig – å øve på noe man ikke klarer er sjeldent moro. Er du villig til å bruke til på og øve inn en øvelse så er det bra. Hvis ikke bør du heller velge et alternativ som du mestrer rent teknisk. En øvelse blir aldri bedre enn den som utfører den. Det er med andre ord bedre å ta gode teknisk utførte bulgarsk utfall enn en dårlig utført knebøy.

Har du skader eller vondter som påvirker innsatsen/utførelsesevnen din?
Om det gjør vondt å gjøre en bevegelse så bør du unngå det, med mindre vondten kommer av melkesyre eller utmattelse. Du kjenner forskjell på det. Militærpress er bra om det ikke er vondt, men om det gir deg smerter så er det ikke lenger et bra valg. Prøv å jobbe rundt smerten. Enarmspress kan være et alternativ, eller facepulls og sidehev for en periode, for eksempel.

IMG_9231

Er du sterk nok?
Det er ingen poeng i å dingle i ti strikk for å klare noen chins halvveis. Da er det bedre å trene nedtrekk frem til du er sterk nok til å ta chins med strikk eller negative reps. Det er heller ingen poeng i å utføre en pushup hvor du ser mer ut som et sykkelstativ enn en planke. Da er det bedre å gjøre pushups til smith (så du kommer høyere opp fra bakken) og «trene seg nedover» til du når bakken.

Klarer du av en eller flere grunner ikke å øke vektmotstand eller antall reps?
Dersom det av en eller annen grunn ikke er mulig for deg å øke belastning eller repantall over tid så bør du enten endre oppsettet av sett og reps, dobbelsjekke teknikken din eller rett og slett se etter en alternativ øvelse. Progresjon er noe vi alltid bør trakte etter dersom vi ønsker fremgang. Ikke hold fast på noe som ikke gir deg dette.

I neste uke kommer del 3! 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *