SPØRSMÅL OG SVAR | KUTTING I KOSTHOLD | RETNINGSLINJER FOR REDUSERT FETT%

Jeg hadde en interessant og veldig aktuell dialog med en dame på mail for en stund siden som jeg gjerne vil dele med dere. Jeg er sikker på at mange lurer på det samme som henne og kanskje også er i samme situasjon.

Slik var samtalen:

SAMSUNG CAMERA PICTURES

MARI:
«Jeg har et spørsmål som jeg trenger litt hjelp med og jeg håper så inderlig at du kan hjelpe meg. Jeg skal gifte meg 3 Juni og jobber nå med å bli kvitt litt kroppsfett og samtidig fortsette og bygge muskler. Jeg veier mellom 73 og 70 kg, jeg er 176 høy. Jeg har vært på diett nå i 2 uker og tenker å være på diett frem til bryllupet, jeg har kuttet brød, pasta, sukker, vanlig ost derav jeg har gått over til lett ost, smør, sauser etc. Får jeg sukkersug så spiser jeg en proteinbar, og til helgene lager jeg cottage cheese rundstykker med havregryn og havremel. Jeg trener hard, svetter godt og har høy intensitet i treningsøktene mine som varer mellom 45-60 min. Jeg går inn i min tredje uke nå og har ikke gått ned noe særlig i vekt. Jeg har alltid vært en aktiv person som elsker å trene og spise sunt. Men siden jeg bikket 30 så har kroppen min forandret seg og jeg har bare lagt på meg 8 kilo. Betyr dette at jeg må kutte ned enda mer i kalorier/karb/fett? Jeg er mamma til en flott gutt på nesten 5 år og har gått på p-pillen siden. Jeg vet ikke om dette kan ha noe å si»

MEG:
«Hei! Har du en eksakt oversikt over inntaket ditt pr.nå?»

SAMSUNG CAMERA PICTURES

MARI:
«Jeg skal inrømme at jeg ikke tracker kcal inntaket mitt til punkt og prikke men jeg vet at jeg ligger på ca 1500 – 1700 kcal daglig. På søndag vil jeg ha fullført 3 uker på diett.  Jeg skal innrømme at jeg aldri føler at jeg er sulten, jeg får i meg bra med proteiner, sunne karbs og lite fett hvis ikke bra fett fra fisk, og noe fra lett ost,karbonadedeig etc. Jeg trener hardt og tungt og merker allerede en forskjell på muskelmasse på armer og skuldre. 

For to dager siden så veide jeg 68,7 på morgenen, derav jeg idag veide 71kg. Så det er absolutt ingen stabilitet på denne vekten og det irriterer meg og ikke minst demotiverer meg. Jeg tror at hvis jeg dropper den tunge vekttreningen så vil jeg muligens se en forskjell på vekten, men jeg ønsker ikke å slutte med det da vekttreningen har bidratt med å holde kroppen min fast på alle måter. Jeg skal si at jeg merker at hevelsen i magen er borte, jeg føler meg mye bedre og merker en pitte liten forskjell når jeg ser meg selv i speilet. 

Det jeg lurer på er om jeg kanskje bør kutte alt av matspising etter kl 19.00 f,eks? Problemet med det er at jeg da ikke kommer til å få i meg mat etter en sen treningsøkt (og det er mange av dem gjennom uken) og da ikke kommer til å forbrenne/restituere samt bygge muskler på riktig måte»

IMG_4487

MEG:
«Du bør generelt ikke fokusere på å kutte ut ting totalt fra kostholdet ditt (å ikke spise etter kl.19 har heller ikke noe for seg), for hvor lenge ønsker du å leve slik? Alle endringer du gjør bør være noe du kan se for deg å leve med på sikt, dersom du ønsker å beholde resultatene dine.

Vekta bør også være helt uvesentlig. Bruk heller målebånd èn gang i uka (mål på morgenen før frokost og etter dobesøk) for å se at cm går nedover. Det er den mest stabile og målbare pekepinnen.

Det viktigste redskapet du trenger for å ha kontroll er å vite hvor mange kcal du får i deg. Det er det som gir utfallet til syvende og sist 🙂 »

MARI:
«Tusen takk for veldig ordentlig og ærlig svar. 

Jeg er veldig enig i dette med vekt, det er så ustabilt og jeg kan ikke lenger fokusere på vekten. Men dette med å bruke målebånd – dette har jeg aldri gjort så det er meget nytt for meg. Men jeg skal prøve og gi deg tilbakemelding på hvordan det går. 

Jeg er inne i 4 uke på »diett» – forloveden min mener at vi ikke er på diett da vi spiser bra og alltid er mette. Ja, vi holder oss unna for mye karb, fett, alkohol og sukker men vi skal begynne med å ha en ‘kosedag’ f.o.m februar. Men jeg må som du skriver finne en balanse etter hvert. Jeg ser endringer på kroppen min etter 4 uker så jeg er motivert til å fortsette. Vi skal til London denne uken og da skal jeg prøve å kose meg litt uten å ødelegge for meg selv totalt. 

Har du noen råd på hvordan jeg kan tracke kcal litt mer nøyaktig? Jeg vet ikke om jeg orker å begynne å veie mat etc. Finnes det en nettside du kan anbefale?»

IMG_6147

MEG:
«Så bra 🙂
Diett.no for eksempel er veldig kjekt og nøyaktig å bruke (så lenge du ikke bruker matvarer reigstrer av ande, da vet du ikke om næringsinnholdet oppgitt er nøyaktig). Du må skrive inn vekt, men det er utrolig nyttig i starten for å få en overblikk over hvor mye det er i div.mat. På sikt kan du heller ta ting på øyemål. Veiing kan være stress i starten, men også et veldig nyttig verktøy som gir deg veldig god oversikt og god lærdom for veien videre- uten matvekt 🙂 Lykke til»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *