SPØRSMÅL OM ØKNING AV MATINNTAK FOR MER OPTIMALE RESULTATER

Her svarer jeg på et spørsmål jeg fikk fra ei jente som har gått ned i vekt og vet hun spiser for lite. Nå ønsker hun å spise mer optimalt men unngå å legge på seg unødig fett. Her er spørsmålet hennes, og svaret mitt under:

IMG_3388

«Trener for øyeblikket med 100 kg x 8 reps i hip-thrust og klarer 4 chins eller 2 chins med 2.5 kg ekstra vekt. Så her har det skjedd mye bra. Men jeg har nok også blitt litt obsessed og kutta ut nesten alt av godteri etc. i helgene og har gått ned en del i vekt. Koser meg helt oppriktig på trening, men ser at jeg har en jobb å gjøre i forhold til kostholdet. Ønsker hvertfall ikke å miste de musklene jeg har bygget. Tenkte i første omgang å starte med et rett-etter treningsmåltid, det har jeg slurva veldig med og glemt bort. Husker jeg drakk proteinshake og spiste riskaker/banan etter trening før – er det å anbefale? Vil jo helst ikke gå opp alt jeg har mistet, men ønsker ikke å gå ned noe mer eller miste muskler. Vet sånn reversible diett anbefales, men jeg har ikke oversikt over hvor mange kcal jeg har ligget på. Nå er det jo også sommer, og vil bli mer alkohol, snacks og kos generelt. Hva anbefaler du?»

IMG_2769

Svar. Kroppen trenger nok mat for at du skal ha 100% utbytte av treningen din. Siden du nå går ned i vekt vil jeg anbefale deg å først øke inntaket med 500 kcal i første omgang for å se om vekten stabiliserer seg. Disse 500 kcal bør være smamensatt av karbohydrater, fett og proteiner, med mindre du er sikker på at du allerede får i deg nok protein. 1,8 g pr.kg kroppsvekt er det jeg anbefaler. Om du da fortsetter ned i vekt kan du øke med 250 kcal av gangen frem til du stagnerer, og deretter holde deg der. Velg sunn mat med næring, så vil du også merke overskuddet, humør og søvn blir utrolig mye bedre enn når du spiser for lite. I tillegg vil du nok merke enda bedre fremgang på trening.

Når sommeren kommer med mer snacks, alkohol og kos så kan du tenke deg at du kan ha det som «utskeielse» og ekstra kos en dag i uken for eksempel, slik at du har en dag hvor du ligger litt høyere på kcal. Om du da går uønsket opp i vekt kan du enkelt kutte ned 250 kcal blant de du har økt inntaket med i forkant. Som du ser så er det lurt å holde styr på inntaket i og med at du er sikker på at du spiser for lite. Da er det gull å få en real oversikt, slik at du vet du gir kroppen det den trenger. Du trenger ikke tracke inntaket ditt resten av livet, men gjør det en periode for å få oversikt slik at du har en pekepinn på hvor mye mat du faktisk bør ha. Lykke til !:)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *