OM JEG MÅTTE VELGE MELLOM RIS, PASTA, BRØD OG POTET

Jeg er veldig glad i karbohydrater i de aller fleste former. Spørsmålet om hva man bør velge er dog et spørsmål som ofte dukker opp i sammenheng med vektnedgang og også et optimalt kosthold.

Hva er et optimalt kosthold for deg?
For meg betyr det at jeg er mett, at jeg nyter maten, at jeg har god energi til alt jeg skal gjøre og at jeg slipper unna søtsug. For min del har valg av karbohydrater mye å si for at jeg skal oppnå nettopp det.

IMG_3389

Jeg elsker pasta, men samtidig merker jeg at det ikke gjør meg tilfreds nok til at jeg slipper unna lysten på mer, eller søtsug i etterkant når jeg har spist det. Det hender derfor at jeg velger pasta på grunn av nytelsesaspektet. Jeg er også glad i brød, men på lik linje som pasta så gjør det meg ikke tilfreds nok og jeg får ofte lyst til å spise mer enn jeg skal.  Om jeg ønsker å innfri alle kravene jeg nevnte over, så velger jeg…. POTET !

Hvorfor?
Potet metter veldig mye og det kan tilberedes i mange former. Båtpoteter er uten tvil en stor favoritt for meg. Jeg kutter dem opp, kryder og legger dem på bakepapir. Stekes i ca 15 min på 200 grader og 7-10 min på varmluft. De er også gode kokt, stekt i panne eller som mos. Det kan også brukes til alt av kjøtt og fisk.

IMG_3678

Om vi ser bort ifra brød, ris, pasta og potet så er grønnsaker, frukt og bær mine to favoritt karbohydratkilder og det er disse jeg benytter meg aller mest av. Grønnsaker metter, tilfredsstiller, gir deg vitaminer, mineraler og fiber. Frukt er også en lite energitett og kjempe god kilde til karb som også kan stilne søtsug om man får det.

Hva foretrekker du ?

6 comments
 1. Min favoritt er absolutt søtpotet! Det kunne jeg spist til alle døgnets måltider 🙂

  1. ja, det er utrolig godt 😀

 2. Elsker potet – både såkalt vanlige, søtpotet og lilla poteter. Mos, kokt, stekt, bakt…. Nam nam!!!

  Er ikke veldig glad i verken pasta eller ris, sannsynlegvis grunnet konsistens og at det ikke egentlig smaker så mye. Helt ferskt og varmt brød medsmør er nydelig, men utenom ert er ikke brød noe jeg egentlig savner etter å ha kutta det mer eller mindre ut. Spiser en sjelden gang skikkelig grovt dansk rugbrød med ost og skinke, og en sjelden gang speltlomper. Men d er såpass sjeldent at jeg kan telle antall slike måltider per år på en hånd. Vanlegvis får eg karbs frå potet, grønnsaker, frukt og også frå bønner og quinoa. Trur mange ville blitt overraska over kor mykje linser og bønner OL kan brukast til og kor godt det faktisk er både smaksmessig og ernæringsvis

  1. Det er sant! Det finnes mange veldig mye mer smakfulle alternativer enn pasta og ris.
   For deg som spiser brød og speltlomper på sjeldent så tenker jeg det smaker himmelsk når du først gjør det 😀

 3. Spiser også mye potet og søtpotet. Koker altid i ovn, smaker best slik 🙂

  Din stekemetode:
  ca 15 min på 200 grader og 7-10 min på varmluft. Du kjører først over/undervarme 15min FØR du slår over til varmluft?

  Selv kjører jeg 220 grader 15-20min uten varmluft.

  1. jepp, det stemmer 🙂
   Ovnen er da varm før jeg setter dem inn.
   Jeg syns varmluft gir litt mer crispy overflate men dette vil nok variere fra ovn til ovn 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *