HVORFOR ØKER JEG IKKE I STYRKE ELLER MUSKELMASSE?

Styrketrening bidrar til blant annet redusert risiko for beinskjørhet, senker langtids blodsukkeret, senker blodtrykket og forebygger overvekt. I tillegg vil styrke i kroppen gjøre at hverdagslige fysiske utfordringer blir lettere å håndtere og du vil være mer beskyttet for skader. For ikke å snakke om den estetiske fordelen – styrketrening bidrar til en strammere og mer atletisk fremtoning.

Er du en av dem som trener styrke jevnlig, men som opplever at det ønskede resultatet uteblir? Da er du ikke alene. Det kan skyldes noe så enkelt som at du ikke øker vekten ofte nok.

1 (1)

Musklene våre tilpasser seg den belastningen de blir utsatt for. Dersom du trener med samme vekter over lengre tid vil ikke musklene ha noen grunn til å utvikle seg med tanke på styrke eller størrelse – utviklingen vil rett og slett stagnere. 

– Så man bør øke vekt en gang i blant? 

Ja, med mindre du ønsker å kun vedlikeholde styrke og muskulatur, og ikke øke. (Det er absolutt ikke noe galt i å ønske og kun vedlikeholde formen sin også!)

Hvis du ønsker å ØKE i styrke/volum bør du bestemme deg for en viss treningsmengde og antall repetisjoner, og starte med en vekt og øke vekt gradvis.

1 (2)

– For eksempel slik: Jeg bestemmer meg for å ha 4 serier med 5 til 7 repetisjoner med 50 kilo i knebøy. Når jeg klarer 7 repetisjoner med 50 kilo øker jeg vekt til 52,5 kilo neste økt. Da klarer jeg kanskje 5 repetisjoner. Da fortsetter jeg med 52,5 kg frem til jeg klarer 7 reps. Da øker jeg til 55 kg. Gradvis, rolig og jevn økning gir resultater!

– Det er viktig å ikke gå til «failure», altså slik at du ikke klarer å fullføre den siste repetisjonen, men heller holder igjen slik at du alltid har èn repetisjon i reserve.

God trening! 😉

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *