FORSKJELLEN PÅ MAGE OG KJERNE

Visste du at magemuskler og kjernemuskulatur  er to forskjellige ting og har to forskjellige funksjoner?

Det de fleste forbinder med magemuskler, er de vi ser i form av en såkalt «six pack». Rectus abdominis har som oppgave å bøye kroppen frem og dreie bekkenet opp. Eksempelvis i en crunsh-bevegelse hvor overkroppen kryper seg  sammen mot underkroppen. Til denne bevegelsen bruker vi de ytre magemusklene, de som synes i et «vaskebrett».

De inre magemsuklene, internal abdominal oblique, har som oppgave å opprettholde buktrykket og motvirke rotasjon i overkroppen. Den hjelper å holde overkroppen stabil. Eksempelvis i sammenheng med øvelser som knebøy og markløft, hvor målet er å opprettholde en stabil midtre del, eller i øvelsen pallof press og landmines, hvor man jobber for å holde overkroppen stabil mens armene presses fremover eller oppover.

Oppgaven til transverse abdominis (se bildet over) er å holde bukhulen, indre organer og ribbekassen på plass og å holde bekkenet nøytralt.

En sterk kjerne er veldig funksjonelt og nyttig i mange bevegelser både i hverdagen og på trening, i motsetning til nyttigheten av store mageruter. Jeg siterer Erik Sandvik: «Det hjelper deg lite om du kan utføre 200 sit-ups, men IKKE klarer å holde ryggraden stabil når du utfører EKSPLOSIVE bevegelser». Skal du bruke tid på en av delene, så oppfordrer jeg med andre ord til å prioritere indre magemuskler fremfor de ytre.

God onsdag!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *