MATVANER RUNDT BARN | DEL 2

HER kan du lese del 1.

Dette med å kombinere «diett»/målrettet kosthold med å være foreldre kan være vanskelig. Man er redd for å påvirke barna negativt og bidra til at de får et anstrengt forhold til mat.

…Men må det være slik?

Absolutt ikke!

Bildet er lånt på pampers.no

Å lære barna å spise næringsrik mat er kjempe bra! Å lære barna og spise tørr kylling, ris uten krydder eller saus og brokkoli til alle måltider derimot… Det er noe helt annet. Et sunt kosthold (gjerne også et kosthold rettet mot en spesiell målsetning) kan og bør være variert og smakfull og det kan fint være mat hele familien kan spise.

Matglede bør være sentralt. Det gjelder både for deg som har et mål og for familien din. Mat er en av livets gleder og det skal det fortsette å være. Det er klart at om man skal ned i vekt krever det at man har litt restriksjoner på matvalg og matmengde, men det betyr ikke at kostholdet må være dødskjedelig og uspiselig for alle utenom de ekstremt dedikerte.


Bildet er lånt på dissolve.com

Og apropos matmengde – om du er i en situasjon hvor du må spise mindre enn før fordi du er overvektig, så gjør du en endring som er bra for deg. Barna dine har også godt av å se og lære seg måtehold. Det er ikke alle som lærer å stoppe og spise når de er mette, og dette kan få følger senere i livet. Kunnskap og forståelse rundt porsjonsstørrelse og metthet er ekstremt nyttig lærdom å ta med seg.

Lag mat sammen! Etter min mening bør du ha matvarer i kostplanen din som er normale og enkle. Vanlig sunn mat. Har du det, kan du fint lage mat sammen med barna å lære dem tilberedning tidlig. På den måten kan du lære dem å lage gode sauser av naturlige råvarer, moderat bruk av olje og smør ved steking, tilberedning av grønnsaker og generelt sunne og gode retter. Barn må ikke nødvendigvis lære seg at smør, seterrømme og sukker gjør alt bedre.

Bildet er lånt fra goyforbarn.no

…Og kos dere sammen. Det er klart at godteri er lov i blant! Samme med kake, chips og andre herligheter. Men, en fin ting du kan overføre til barna dine gjennom ditt eget kosthold, er måtehold på denne fronten også. Litt kos en gang i uka er helt topp! Det smaker heller ikke like godt om det inntas hver dag, og dette vil barna også vende seg til og sette pris på. Det kan være stor stas å kjøpe smågodt på lørdag, eller å bake kake eller boller sammen på søndag. Gjør det til noe hyggelig og gjør det med måte.

Nå håper jeg du er inspirert og klar for å være et godt forbilde for barna dine, selv på diett! 🙂 Har du noen tanker om dette? Del gjerne <3

God fredag!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *