RESULTATER UTEN TRENINGSPROGRAM? DEL 1

GÅR DET AN Å FÅ RESULTATER UTEN Å FØLGE ET TRENINGSPROGRAM?

Et veldig godt spørsmål og spesielt interessant for meg personlig. Jeg har nemlig studert nettopp dette nøye det siste året.

Jeg har prøvd å følge program helt slavisk ved flere anledninger, og med forskjellige formål.  Fysikkforming, styrkeløft, sprint og bodyfitness – alle disse «grenene» har jeg i forskjellige perioder trent med spesifikke treningsprogram, både som jeg har satt opp selv og fått satt opp av profesjonelle coacher. Utenom disse forskjellige periodene med spesifikke mål, har jeg trent delvis fritt (på ren lyst). Med tiden ha jeg gjort meg mange tanker og erfaringer.

Så hva mener jeg er mest effektivt?

Èn ting sikkert. Skal man bli god på noe, må man trene på nettopp det. Skal man bli god, så man man trene smart!

Svaret på spørsmålet er derfor nyansert –

Et treningsprogram er, etter min kunnskap og erfaring, genialt å ha når man har et helt spesifikt mål. Å jobbe målrettet er helt nødvendig for å oppnå det man ønsker. For min del har jeg hatt enormt bra utbytte av treningsprogram i de forskjellige grenene jeg har ønsket å prestere i. Strukturert og planlagt trening har vært avgjørende for resultatene mine.

Hvordan vet jeg at jeg ikke hadde kunnet oppnå det samme uten program? Dette har jeg spurt meg selv i ren nysgjerrighet, og har brukt god tid på å finne ut nettopp dette. For hvorfor bruke tid og energi på «tvungen» trening dersom fri trening kun på lyst, gir samme resultat?

I en lang periode har jeg nå trent på lyst, samtidig som jeg har beholdt basen i øvelsesbanken min. Jeg har ikke hatt noe plan for belastningsøkning eller periodisering. Jeg har kun logget øktene mine med antall reps, sett og kg / fart og km fra uke til uke. Min konklusjon er klokkeklar.

I de øvelsene jeg har trent kontinuerlig fra uke til uke, har jeg enten stått på stedet hvil, eller gradvis økt i styrke de siste tre månedene. I de øvelsene jeg har variert mye på og trent sporadisk, har jeg stått på stedet hvil og i enkelte tilfeller, blitt svakere. Når jeg da ser tilbake i loggbøkene mine fra tidligere perioder hvor jeg har fulgt program enten satt opp av meg selv eller andre, ser jeg en helt annen progresjon og fremdrift.

En tanke som slår meg, er det faktum at jeg er en person som trigges av resultater. Min personlighetstype er derfor godt egnet til å følge en plan, og presterer derfor bedre med struktur. Den mentale delen er også en viktig faktor – for uten en indre driv, presterer vi ikke bra. En person som trigges av frihet og fint kan presse seg med mindre struktur, vil derfor ha større sjanse til å få resultater uten et program. I perioder hvor treningen har vært mindre viktig enn andre ting i livet, har jeg hatt best utbytte av å trene fritt og gått for vedlikehold fremfor nye prestasjoner.

Likevel ser jeg en tydelig gjenganger både hos meg selv og mine PT-kunder – planlagt og strukturert trening, gir raskest og best resultater.
Kan resultater oppnåes uten en spesifikk plan? Ja, men det vil likevel kreve at man trener på det man vil bli god på, med riktig mengde og belastning.
Er det alltid tid for å følge et program? – Mer om dette i del 2!

God mandag 😀

1 comment
  1. […] del 1 kom det tydelig frem at planlagt og strukturert trening gir raskest og best resultater. Men, i […]

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *