RESULTATER UTEN TRENINGSPROGRAM? DEL 2

I del 1 kom det tydelig frem at planlagt og strukturert trening gir raskest og best resultater. Men, i hvilke tilfeller lønner det seg ikke å følge et program?

Slik jeg ser det, er det viktig å stille spørsmål for å få god forståelse for hva man faktisk driver med. Det er slik man tilegner seg kunnskap og ser det store bildet. Når det kommer til trening er nemlig det meste nyansert, og fasitsvar finnes veldig sjeldent. Nettopp det gjør trening så spennende spør du meg!

 – Å trene strukturert gir gode resultater – når man faktisk følger programmet.

La meg være ærlig – livet byr på opp- og nedturer, og i perioder er det andre ting enn treningresultater som er viktig. For min del har jeg til tider kjent på at bevegelse er det viktigste fremfor noe annet. Bevegelse, aktivitet, mental avkobling. Disse tre tingene har ikke nødvendigvis noe med prestasjon eller resultater å gjøre. Hvis jeg er veldig stresset, utslitt fysisk eller mentalt, har perioder med lite søvn eller lignende- da blir presset om å prestere på trening, dråpen som gjør at begeret flyter over.

Er det da riktig å tvinge seg selv til å yte maksimalt på trening? Er det da tid for å gjøre ting man egentlig ikke har overskudd til? Nei.

Det er èn ting som er viktig å huske på – trening skal GI energi, ikke TA energi.

Å oppnå nye rekorder er ikke en livsnødvendighet. Det er heller ikke noe vi må gjøre for å ha det bra. Kjenner du at du ikke har driv eller energi hverken fysisk eller mentalt, da er det faktisk fint å tillate seg selv mer fri trening. For å oppnå helseeffekt (som er det viktigste med trening), er bevegelse til syvende og sist, det aller viktigste.

Selv har jeg opplevd å komme dit at jeg rett og slett må avbryte et program og gå bort ifra et mål. Rett og slett fordi hodet ikke samarbeider med kroppen og jeg ikke har følt meg klar til å yte slik jeg ønsker. Det kan føles som et nederlag, men det er det absolutt ikke. Lytter du til deg selv og kroppen din, vil du prestere mye bedre og til rett tid.

Å være «flink pike» og tyne seg til prestasjoner oppå et allerede alt for stort isfjell av gjøremål og mentale laster, er ikke annet enn ren dumskap.
Dette sier jeg med tyngde av erfaring!

Flere ganger har jeg bedt kundene mine om å ta en periode med fri trening, uten program, eller med et program som gir valgfrihet. Ikke fordi jeg vil gjøre dem «slappe» eller fordi jeg ikke ønsker å motivere dem til å prestere hundre prosent. Det er fordi jeg vet at livet skjer, og når alt kommer til alt så er treningsglede uhyre viktig for å ikke få det hele helt oppi halsen. Presser man seg til å følge noe strikt og prestere maksimalt til feil tid, kan det faktisk gi totalt avsmak.

Når det er sagt, så trenger ikke et treningsprogram å bety nye rekorder og ekstrem prestasjon! Et program kan også fungere som en pekepinn og «grunnbok» i hva man skal prioritere og hva man bør jobbe med. Husk på at vedlikehold og helsefokus kan være vel så bra 😉 Alt til sin tid!

God tirsdag <3

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *