BLI KVITT ENERGITYVENE

Energityver – 
elementer i livet som gir misforhold mellom livet du lever og livet du ønsker å leve

Typiske energityver:
– Psykisk stress
Vonde relasjoner, bekymring, dårlig stemning hjemme, for mye press på jobb, uvennskap o.l. 
– For lite søvn
– Dårlig samvittighet
– Gale forventninger
– Dårlig kosthold
– Inaktivitet
– Underliggende sykdom

Et eller flere av disse punktene kan i seg selv føre til nedsatt overskudd og livsgnist. Det er ting som tar plass i hverdagen, og det er en plass som egentlig burde vært fylt med noe positivt. Ta for deg punkt for punkt. Om det er noen av dem som du vet er i sentrum for deg, hva kan du gjøre for å forbedre situasjonen?

Psykisk stress –
Erfaringsmessig så er det største og viktigste steget for dette punktet, å være ærlig med seg selv. Hva blir for mye for meg, hvorfor blir det for mye og hvordan kan jeg redusere dette stresset. Dersom det er andre mennesker involvert, er det også et viktig skritt å ta, og være ærlig med dem også. Ta den konfrontasjonen som, uavhengig av utfall, er avgjørende for deg. Kanskje samboeren din må få vite at du savner mer alenetid. Kanskje sjefen må få vite at du har for mange oppgaver. Kanskje venninnen din må høre at du ikke har overskudd til timeslange telefonsamtaler etter en lang arbeidsdag. Ukomfortabelt å ta tak i? Ja, mest sannsynlig. Men alternativet med å la det ligge, bør være enda mer ukomfortabelt.

For lite søvn, dårlig kosthold og inaktivitet –
Alt føles tyngre og mer tungvint når man har fått for lite søvn, ikke er i bevegelse og/eller spiser dårlig. Alle oppgaver vil koste deg enormt mye mer. Et næringrikt kosthold hvor du får i deg det kroppen din trenger, daglig fysisk aktivitet (noe så lavterskel som å gjøre husarbeid eller gå til postkassa) og jevnt over god søvn, vil gjøre en drastisk forskjell på hvordan du føler deg og hvordan du opplever hverdagslige oppgaver og hendelser.

Gale forventninger –
Å forvente for mye eller å forvente utover fornuft. Det vil føre til en konstant følelse av skuffelse. Er forventningene dine realistiske, eller håper du på noe som er så forbi virkeligheten at noe som faktisk er bra nok, skuffer deg?
For høye forventninger til seg selv og gjerne også til partneren sin, tror jeg er et godt eksempel på dette. Jeg kan ta meg selv i forvente at kjæresten min skal forstå ditt og datt inni hodet mitt, også tenker han på en helt annen måte. Min skuffelse blir enorm, med mindre jeg tenker over at jeg heller må prate med han, fremfor å forvente noe han ikke er klar over at han burde visst. Jeg kan også forvente enormt mye av meg selv, selv om jeg vet at jeg aldri ville satt samme krav til en annen person. Ta tak i disse forventningene og still dem til veggs. Kanskje du kan bruke mer tid på å legge merke til det som er bra?

Dårlig samvittighet –
«Jeg burde, må, skulle…» 
Dårlig samvittighet henger ofte sammen med forventningene våre, så her kan mye lettes på dersom vi setter mer realistiske krav til oss selv. Om den vonde følelsen knyttes til noe vi føler vi burde gjort, løses det ved å enten senke kravene, eller oppfylle dem. Her er det dog viktig å være selektiv. Om du har dårlig samvittighet fordi du skrev 90 sider på skoleoppgaven istedet for 100, så vet du innerst inne at det du gjorde var mer enn bra nok. Om du har dårlig samvittighet fordi du ikke har ringt bestefar på lenge, så vet du at det vil lettes på med en gang du tar opp telefonen og ringer.

Underliggende sykdom –
Har du plager og vondter i kroppen tross at du lever en sunn livsstil, er det lurt å få sjekket seg hos legen. Plager man ikke har fått adressert kan være store energityver. Det er både lettere å leve med og jobbe rundt dersom du vet hva det er og hvordan det påvirker kroppen.

 

Uansett hvilke av disse punktene som treffer deg – Ta tak!
DU sitter i førersetet i livet ditt. 

Ha en fin tirsdag <3

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *