FITBIT – FORDELER OG ULEMPER

Aktivitetsklokke er blitt kjempe populært, og det er ikke sjelden man ser dem rundt håndleddet til folk. Den får deg blant annet opp av stolen, teller kaloriforbruket ditt, hvor mange skritt du går og hvor mye du sover.

Selv hadde jeg en Polarklokke da jeg gikk på PT-skolen. Den var langt ifra så avansert som de som lages nå, og målte puls, skritt og kalorier. Jeg brukte den hovedsaklig til å måle hvilepuls i forbindelse med et treningsprosjekt jeg holdt på med. Likevel merket jeg at jeg ble veldig opptatt av den og hvilke tall den viste både på skrittelleren og kalorimåleren.

Når jeg nå skal snakke om fordeler og ulemper med Fitbit, tar jeg utgangspunkt i min egen erfaring (dog med Polar), og erfaringer fra PT-kunder. Jeg mener nemlig at en aktivitetsklokke ikke er for alle.

FORDELER
En aktivitetsklokke gjør deg bevisst. Den gir deg oversikt over (registrert) aktivitet, enkelte modeller minner deg på når du bør bevege deg og den motiverer til å sove mer. Generelt sett så kan den brukes som et genialt verktøy for å ta gode valg i hverdagen i form av å få godt med aktivitet og nok søvn. Har du mål om å ha så og så mange skritt per dag, er den også veldig kjekk og anvendelig. Det er også veldig motiverende å se svart på hvitt hva man har utrettet (ifølge klokkens måleverktøy), noe som kan inspirere til å fortsette og være aktiv.


ULEMPER
Kaloritelling. Kaloritelleren er, etter min mening, et misvisende verktøy her. Om klokka sier at du har forbrent 1000 kcal på en saltime, så kan det fort oppfattes som at man kan spise 1000 kcal etter trening, og dette kan fort bli feil. Å estimere eksakt kaloriforbruk er såpass innviklet at jeg ikke anbefaler noen å stole på en aktivitetsklokke når det kommer til det. Det er mange prosesser i gang i kroppen, og det er flere ting enn puls, vekt og alder som avgjør hvor mye vi forbrenner. Jeg anbefaler derfor å ta dette med en klype salt, og heller fokusere på å gjøre en god innsats på trening, uavhengig av hva klokken sier (I tillegg mener jeg at trening bør handle om alt annet enn hvor mye kcal du forbruker).

Overdrivelse. Jeg vet det er flere som er som meg- typen som skal sprenge grenser og doble alt, og som fort kan gjøre alt om til en konkurranse…
Om da klokka sier 100% godkjent aktivitet, så skal vi klare 200%, også videre. Hvis det oppstår et slikt jag, så kan det være helt ok for en dag eller to. Men å ha en trigger rundt håndleddet hele tiden som pusher en til å gjøre langt mer enn det man har satt seg mål om (eller det som er sunt, for den saks skyld), så kan det bli en negativ greie.

Mistolkning. Fitbiten din vet ikke alt om deg og alt kroppen din går gjennom. Det er ikke slik at 100% aktivitet på klokka er det rette for deg hver eneste dag. Alt varierer, og ting som stress mentalt og fysisk, sykdom og andre livshendelser kan være godkjente årsaker til at man bør ta det mer med ro enn det klokka anbefaler.

Uregistrert/ underkjent aktivitet.  Dersom du for eksempel arrangerer et selskap og du står mye på kjøkkenet og beveger deg kun over korte strekninger en hel dag, vil ikke dette nødvendigvis bli registrert som tilstrekkelig aktivitet. Dette blir misvisende OG demotiverende.

Oppsummering: Om du investerer i en aktivitetsklokke, vær klar over feilmarginen og bruk skjønn. Ta den for det den er – en enkel pekepinn og motivator, ikke som en fasit! 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *