DETOX – kropp som en utedo?

I dag skal jeg snakke om noe som VIRKELIG engasjerer meg når det kommer til ernæring og helse. DETOX – et ord som gir meg frysninger (i negativ forstand).

Forslag til hvordan man kan «rense kroppen» blir delt over alt, alt for mye. Det virker som mange tror at kroppen fungerer som en utedo, og at den ikke klarer noe som helst selv. Det er trist!

Du skjønner det, at det maskineriet du har av en kropp- det er en overlevelsesmaskin i aller høyeste grad. Den fikser en hel haug av ting, uten at du trenger å gjøre noe som helst!

Og jada, jeg skjønner at du tenker at du vil hjelpe den litt…
Men da er ikke detox løsningen.

Kroppen kvitter seg automatisk med stoffer den ikke trenger, og kapasiteten til å løse denne oppgaven er enorm. Hvis du får i deg stoffer som du ikke har behov for eller som er farlige, forsvinner de automatisk ut av kroppen gjennom avføring, urin, (oppkast dersom du har spist noe som er giftig/dårlig) eller luften du puster ut.

Leveren din tar opp fettløselige vitaminer, produserer galle, regulerer sukkerstoffskiftet og kvitter seg med avfalls- og giftstoffer. Leveren renser blodet hele tiden.

Nyrene dine, sammen med leveren, filtrerer og renser blodet for avfallsstoffer. Det renner ca èn liter blod gjennom nyrene hvert minutt (hos friske individer), og når rensingen er unnagjort, sendes det rene blodet tilbake til kretsløpet. De filtrerte avfallsstoffene blir ført sammen med overskytende vann og gjennom urinrøret.

Galleblæra er kroppens avfallssjakt. Giftstoffene filtreres gjennom her når de har passert leveren. Her blir avfallet tømt ut som galle og sendt til tolvfingertarmen, videre gjennom tarmsystemet og ut i doen.

Tarmene besitter et avansert økosystem som består av mer enn 50 milliarder bakterier – tarmfloraen. Her omsetter og utnytter bakteriene de delene av maten som kroppen ikke kan fordøye selv.


Kroppen klarer med andre ord mye selv! Så hva kan DU gjøre?
Stump røyken, reduser mengden tilsetningsstoffer, drikk vann, spis godt med grønnsaker, mager fisk og kylling. Hold deg til «alt med måte» regelen, og ha et lavt inntak av alkohol. Sørg for å være aktiv i hverdagen og få nok søvn. Om du kan huke av disse punktene, har du en nokså «detoxed lifestyle», og det er ingen grunn til panikk! 😉

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *