STOFFSKIFTE – en liten innføring

Hva er egentlig stoffskifte, og hvordan vet du om det fungerer som det skal?

Stoffskiftet sørger for at kroppen kan forbrenne maten du spiser og gjør den om til energi. Det påvirker hvor fort/ sakte du forbrenner kalorier, den styrer omtrent alle cellene i kroppen og regulerer alt fra vekst og utvikling av knokler, sammentrekning av hjertemuskelen og effektiviteten til fordøyelsessystemet.

Hva er stoffskiftet og hva er forbrenning?
Forbrenningen er den samlede mengden energi kroppen bruker på å holde seg i gang (ikke bare ved aktivitet, men til alle prosesser i kroppen). Det er ikke bare stoffskiftet som bestemmer hvor mye du forbrenner, men også aktivitetsnivået ditt.

Stoffskiftet er en samlebetegnelse for ulike prosesser i kroppen, hvor forbrenningen er en av dem.

Hva er forskjellen på høyt og lavt stoffskifte?
Høyt stoffskifte:
Når skjoldbukskjertelen produserer for mange stoffskiftehormoner, jobber alle cellene konstant på høygir og kroppen blir overarbeidet. Symptomer på dette er søvnvansker, hetetokter, konsentrasjonsvansker, muskelsmerter, hjertebank, uregelmessig menstruasjon og vekttap til tross for god apetitt.

Lavt stoffskifte:
Når skjoldbruskkjertelen produserer for få stoffskiftehormoner, går prosessen med å omdanne proteiner, karbohydrater, fett og vitaminer til energi, saktere. Symptomer på dette er trøtthet, frossenhet, ømme muskler, overvekt, dårlig apetitt, forstoppelse, tørr hud og lav puls.
3% av befolkningen rammes av dette.

Er det mulig å bedre stoffskiftet?
Sunn og variert mat og trening er generelt bra for helsa. For å forhindre stoffskiftesykdommer, er det også spesielt viktig med inntak av nok jod. Hvis du mangler jod, kan det føre til forstørret skjoldbruskkjertel (struma). Anbefalt daglig inntak av jod er 150 mikrogram, og maks 600 mikrogram. Gode kilder til jod er egg, sild, blåskjell, hummer og brunost. Har du fått påvist høyt eller lavt stoffskifte, er det dog nødvendig med medisiner.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *