HOLD HJERTET SUNT

Hjertet sørger for å sende livsviktig oksygen rundt til alle organene og cellene. Det er den aller viktigste komponenten i ditt indre maskineri. Hvordan kan vi mest effektivt sørge for god hjertehelse?

Trening og bevegelse
Hjertet er en muskel, og en svært aktiv en! Den slår ca 100 000 ganger i døgnet. Dersom du får opp pulsen i 30 min eller mer i løpet av dagen, styrker du hjertet og senker blodtrykket. Trening øker også forbrenningen og minsker risikoen for overvekt.

Unngå stress
Stress fører til mer hjertebank, som igjen øker risikoen for blodpropp. Sørg for å roe ned når du kan, gjør ting og vær med mennesker som får deg til å slappe av og smile. Minimer antall stressede minutter i løpet av en dag, og sørg for å få nok søvn og ro rundt leggetid. En rolig start på dagen kan også være lurt å prioritere, så er det lettere å stresse mindre generelt utover dagen.

Stump røyken
Nesten en tredel av alle tilfeller av blodpropp, hjertekrampe og hjertesvikt skyldes røyking. Ta en valg for egen helse og stopp en gang for alle. Prøv å bytte det ut med noe som kan distrahere deg fra røyksuget. Finn en spennende bok, serie eller aktivitet som får tankene dine over på noe annet.

Begrens inntaket av transfett
Kjeks, kaker, muffins… for å nevne noe. Matvarer med mye transfett er ikke heldig for hjertet. Spis sunt og variert med frukt, grønt, fisk og fett fra blant annet avocado, nøtter, frø og vegetabisk olje.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *