6 TING JEG HAR LÆRT OM KOSTHOLD OG DIETT

Jeg har vært interessert i mat og trening omtrent så lenge jeg kan huske (før det tenkte jeg kun på hester 😀 ), og jeg har plukket med meg en del lærdom gjennom årevis med egen prøving og feiling, og også utdanning. Her kommer seks viktige ting jeg har tatt med meg;

Man må være fleksibel
Uansett hvor strikt man ønsker å være med et kostholdsregime, fungerer det aldri i lengden så lenge vi lever et normalt liv. En dag glemmer man kanskje nistepakka. En annen dag må man plutselig på verksted med bilen når man skulle laget mat… Slike hendelser skjer, uavhengig av hvor flink man er til å planlegge. Skal man lykkes med et sunt kosthold må man derfor være fleksibel. Finne gode løsninger når plan A ikke gikk an å gjennomføre. Låser man seg fast i èn ting, vil man bli helt satt ut når «livet skjer» – noe det har en tendens til å gjøre 😉

Det finnes ikke èn fasit
Det er ikke kun en spisemåte som fungerer. Man kan spise sunt på mange måter å likevel få gode resultater. Om noe funka for naboen, så betyr det ikke at det er fasiten for deg. Ikke lås deg fast i regler og regimer. Finn ut noe som fungerer for deg, og igjen – vær fleksibel!

I perioder fungerer «ingenting»
Livet byr på mye mer enn bare vanlige hverdager hvor alt går som det skal . I perioder har de fleste av oss ting som tar både fokus, tid og krefter. Da er det ikke like enkelt å være strikt med maten. Om man kan finne en flyt som gjør at man faller tilbake på gode matvalg selv når livet butter i mot, da er man på god vei. Men, det er viktig å huske på at perioder hvor ting er mer krevende, det er helt normalt. Mindre gode perioder er helt ok, vi må bare være flinke på å hente oss inn igjen og ikke la periodene vare evig.

Smakssans og lyst kan endre seg
Jeg spiste kesam og cottage cheese daglig i mange år, og trives godt med det. Det beste jeg kunne få var en stor bolle med cc, bær og peanøttsmør. Nå orker jeg ikke tanken på det og foretrekker heller masse knekkebrød med makrell i tomat. Hvis du går lei av noe eller mister smaken på noe, finn andre sunne alternativer. Tenk utenfor boksen. Bare fordi noe ikke lenger frister, betyr det ikke at du må velge noe usunt. Tvert i mot.

Ikke undervurder sult- og metthetsfølelse
Akkurat dette vet jeg kan være krevende for veldig mange. Hvis man er vant med å spise x-antall knekkebrød og plutselig en dag fortsatt er sulten etterpå, så blir man redd for å spise f.eks en frukt i tillegg. Ikke vær det! Er du mer sulten en dag, så kan det bety at kroppen faktisk trenger mer mat. Blir du fortere mett en vanlig en dag, så kan det også være at kroppen ikke har behov for mer.

Kroppen trenger drivstoff – mer enn du trenger å bli «fit»
Det er helt topp at du vil føle deg bra, det er ingenting i veien med det. Det er likevel viktig å huske at kroppen er et kraftig maskineri som trenger drivstoff. Om du vil gå på selleridiett i 3 uker, så er nok ikke kroppen helt enig i at det er så lurt. Når du bestemmer deg for hva du skal spise, ha i bakhodet at kroppen din har behov. Den trenger både proteiner, fett, vitaminer og mineraler for å fungere optimalt (karbohydratbehover varierer fra person til person). Styr derfor unna dietter som går på tross av kroppens behov! Og ja, man kan fint ligge i kaloriunderskudd og redusere fettprosenten og samtidig gi kroppen det den trenger av næringsstoffer – hvis man velger riktig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *