Finn en måltidsrytme som passer DEG!

Man kan lese seg gal når man søker på hvilke tidspunkter man bør spise på og ikke. Hvor mange timer det skal gå mellom hvert måltid og når første og siste måltid bør være. En viktig ting man sjelden leser er det jeg skal dele nå!

For å ha et AVSLAPPET forhold til mat, bør man ha matvaner som er
– Enkle og gjennomførbare
(Det bør være lystbetont og hyggelig fremfor en byrde)

– Det bør passe inn i hverdagen

(Om det blir et stress og et jag er det fort gjort å gå bort ifra planen)

– Det bør passe deg og din kropp

(du bør kunne unngå lengre perioder med sult/søtsug, samt overdreven metthetsfølelse. Dette for å ha det så komfortabelt som mulig. Mer komfort = større sjanse for at man klarer å gjøre det til en vane!)

Vi er forskjellige og hver enkelt kan ha forskjellige behov når det kommer til mat. Ingen er like og vi har forskjellige preferanser.
Dersom du leser på nett at frokost bør være klokka 8 og kveldsmat senest kl 21, så er det fint og flott for veldig mange. MEN – dersom det ikke passer deg eller din hverdag, så sier det seg selv at det ikke går for DEG!

Når og hvor ofte du bør spise avhenger derfor av deg og din hverdag.
Dersom du er sulten når du våkner, så mener jeg du bør spise når du våkner. Om du ikke blir sulten før klokka 12, så bør du spise klokka 12. Utover det så anbefaler jeg å ha 3-4 timer mellom måltidene. Erfaringsmessig så er dette passe for de aller fleste, og også gjennomførbart med tanke på tid.

Det er ikke slik at forbrenningen din stopper dersom du ikke spiser kl 07 på morgenen, og det er heller ikke slik at du slutter å forbrenne mat etter kl.20. Det som dog noen ting det er lurt å tenke på;

– Faste tider på måltidene er noe kroppen trives med.
Har du faste tider du spiser på vil du unngå mye søstug, overdreven sult og å følge deg uopplagt. Kroppen vil da forvente mat til samme tider hver dag, noe som også gjør det lettere å holde en jevn måltidsrytme. Unngå småspising mellom måltider – hold deg til de faste måltidene.
– Spis mest mat til de måltidene du er mest sulten.
Er du mer sulten på dagtid, så spiser du en større lunsj. Er du veldig sulten på kvelden så spiser du en større kveldsmat, også videre. Vær observant og kjenn etter når du har mest behov, og regulere måltidsstørrelsen der etter.
– Sørg for å få i deg mat etter en treningsøkt
Dette er for å støtte opp om restitusjon. Oppbygging etter nedbrytning. Dette er viktig for å få godt utbytte av treningen.

Lytt til kroppen DIN! Lykke til 😀

1 comment
  1. […] næring. Når er du mest sulten? Jeg skrev et eget innlegg om måltidsrytme, så det kan du lese HER. Planlegg slik at du har så faste tider på måltidene som mulig. Kroppen trives med rutiner, og […]

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *