Dette skjer i kroppen når du spiser for lite

Når man ønsker å redusere fettprosenten, er det fort gjort å falle i fella med å spise for lite. Man tror at mindre mat betyr bedre resultater, noe som kan gi fatale følger. Nå skal jeg gi en enkel innføring i hva som faktisk skjer når man spiser for lite over lang tid.

Det jeg tenker de fleste er mest bekymret for er FORBRENNINGEN. Hva skjer egentlig med forbrenningen når vi spiser for lite over lengre tid?
Etter en lengre periode med lavt matinntak, skrur kroppen vår automatisk ned forbruket av energi for å spare krefter. Energistasjonene i cellene våre bli mer effektive slik at vi bruker mindre energi enn vanlig på å utføre de samme oppgavene, og kroppens termostat skrus ned slik at du bruker mindre energi på å produsere varme. Denne «sparemodusen» gjør at kroppen bruker mindre energi på vedlikeholde den vekten du er på nå, noe som ofte kan være én av grunnene til at man sliter med å gå ned i vekt selv om de spiser mindre.

HVA SKJER MED FORDØYELSEN?
Så lenge vi får i oss mat, vil fordøyelsen fungere slik den skal i de fleste tilfeller. Men, om du spiser for lite fett, kan det påvirke hvor god evne kroppen din har til å ta opp viktige fettsyrer og de fettløselige vitaminene A, D, E og K. Disse vitaminene er blant annet viktige for kalsiumopptak, og signalene til musklene våre (sammentrekning og avslapning) og for immunforsvaret.

BEINBYGNINGEN vår er også avhengig av nok mat og blir skadelidende dersom matinntaket er for lavt over lengre tid. Redusert beintetthet kan bli et resultat, og det kan igjen gi høyere risiko for beinbrudd. Nok mat og riktig sammensetning av næringsstoffer samt fysisk aktivitet er viktig for å oppretthold høy beintetthet.

IMMUNFORSVARET svekkes hvis matinntaket er lavt over lengre tid. «Stresset» i cellene våre blir forhøyet, og vi blir mindre motstandsdyktige mot bakterier, virus og sykdom generelt.

…Og hva med HORMONBALANSEN?
Når du får i deg for lite energi kan du oppleve en endring i hormonnivåene i kroppen. Hormonene som styrer appetitten din opp og ned blir påvirket slik at du får økt sultfølelse. I tillegg kan du oppleve en nedgang i østrogen og testosteron. Lavere testosteron kan faktisk føre til ustabil eller ikke eksisterende menstruasjon hos jenter, og over lengre tid kan det også påvirke fruktbarheten både hos menn og kvinner.

Ikke bare kroppen blir skadelindende. HODET trives heller ikke med for lite mat. For lite energi fra mat legger demper på overskudd, energi og humør. Dette påvirker vår evne til å fokusere, tenke rasjonelt og takle hverdagen dårligere. Det varierer dog veldig mye fra person til person i hvilke grad dette merkes.

Som du nå sikkert har fått en større forståelse av, så er vi avhengig av nok næring for å fungere optimalt. Senere i uken vil jeg skrive et innlegg med konkrete tips til hvordan du kan sørge for å få i deg nok mat og være god mot kroppen din! 🙂 God søndag <3

2 comments
  1. Hei! Interessant dette med forbrenning og hvordan den adapterer etter å ha gått med et for lavt inntak over tid. Men hvordan ville du rådet folk å gå frem om man ønsker å øke kcal-mengde, men opplever å legge på seg av en minste kcal-økning? Ser det er forskjellige meninger om dette temaet, noen sier man bør gå rett opp på 2500 ++ kcal, mens andre mener man bør øke veldig gradvis uke for uke.

    1. Dette er et kjempe interessant spørsmål som jeg har mye meninger rundt! Jeg vil skrive et eget innlegg om dette ila neste uke, så da får du utdypende svar 😀

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *