Relevansfilteret – Hvor skal man hente info om trening og kosthold fra?

Mange av oss lar oss overbevise relativt lett.
Vi hører det vennene våre sier, vi ser på reklamer, vi ser på debatter på TV, vi ser på Netflix dokumentarer og yotubefilmer… Listen over kilder til informasjon er omtrent endeløs. Det er viktig å holde tungen rett i munnen om man skal unngå å bli med på hver eneste bølge som kommer vår vei. Ønsker du å ta til deg mest mulig relevant informasjon (og sile ut resten), så bør du ta i bruk det jeg kaller «Relevansfilteret».

Dette gjelder ikke bare innen trening og kosthold, men de aller fleste temaer! I dette innlegget skal jeg dog kun ta for meg dette med trening og kosthold på generell basis.

Bruk dette relevanse/ sannhetsfilteret av spørsmål når du ser/hører/leser noe:
Hvem kommer med denne påstanden og hva slags grunnlag har de for å mene noe?
I dag kan alle mene noe og alle kan kalle seg ekspert. Har du mange følgere så blir du fort ansett som noen man kan stole på. Har du profilbilde med legefrakk så blir du fort ansett som en som har noe å si. De som vil selge oss helseartikler har gjerne også mye «fakta» de vil overbevise oss om at stemmer. Om en person kommer med en påstand som du er oppriktig nysgjerrig på, vil jeg anbefale deg tenke deg litt ekstra om. Er det de påstår logisk og har det blitt skrevet/snakket om før? Er det for godt til å være sant? Stemmer det overens med andre ting som er bevist? Er påstanden basert på noe helhetlig eller er det tatt ut av kontekst? (Et eksempel på en påstand som er tatt ut av kontekst er det Helle Bornstein sa om at banan er usunt fordi det inneholder sukker).

Er det en ren påstand, eller er det evidensbasert?
Om det er evidensbasert – hva slags «evidens» er det basert på?

Her kommer den forvirrende delen. Det er slettes ikke all forskning som er god. Man kan omtrent forske seg frem til det man ønsker. Derfor, hvis noen linker til en forskningsrapport, sjekk den ut. Da kan du se hvor mange testpersoner det er, hvor lang tid studien gikk over, om de hadde samme utgangspunkt og andre ting som er relevant for utfallet.


Om det er en påstand – hva er påstanden basert på?
Jeg har forståelse for at «det funket for meg!» kan være både sant og overbevisende. Men ha i bakhodet at ikke alt funker for alle, utgangspunktene våre er forskjellige og at det ikke er en god begrunnelse for å velge det samme som noen andre.
«Jeg bare føler dette er best!» – en emosjonelt styrt påstand. Hvis du føler noe er bra, så får du mest sannsynlig god effekt fordi du går all inn for det. La folk føle og mene og vis respekt, men ikke adoptere andres følelsestyrte meninger. En følelse kan uansett komme av en haug med ting, ikke nødvendigvis det ene valget du har tatt.

Se på helheten –
Dette med plantebasert kosthold er for eksempel veldig i vinden nå, og flere toppidrettsutøvere står frem og forteller at de er veganere. Da er det viktig at vi ser helheten og husker på det ikke er èn ting som har gjort at disse menneskene lykkes. Det samme gjelder når en isolert treningsmetode eller diett fremstilles som det beste og det rette. Husk på alle de andre som også har lykkes UTEN disse metodene! Husk at ALT er nyansert og det er ikke èn ting som er best for alle!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *