Nyttige mentale verktøy

Jeg elsker søndager- da er det som regel rolig rundt meg og jeg har god tid til å få unna gjøremål både med jobb og hjemme, samt å planlegge en ny uke. Sistnevnte har vist seg å være svært avgjørende for hvor mye jeg faktisk får gjennomført, både med tanke på hverdagslige ting, jobb og trening.

For å planlegge effektivt og godt benytter jeg meg av noen gode mentale verktøy. Det høres kanskje avansert ut, men det kan faktisk gjøres veldig enkelt, og jeg skal forklare hvordan jeg tenker.

Det første jeg tenker over er hva jeg ønsker å få ut av den kommende uken med tiden jeg har tilgjengelig. Hva slags treningsperson vil jeg være? Jeg ønsker å være en aktiv person som prioriterer fysisk aktivitet når sjansen byr seg og som også tilpasser treningsemengden utifra hvor mye tid og energi jeg har tilgjengelig. Dette spørsmålet holder jeg fast på gjennom uken slik at jeg kan spørre meg selv på nytt hvis jeg plutselig kommer i en situasjon hvor jeg for eksempel får lyst til å droppe trening. Jeg går inn for å være bevisst på hva jeg ønsker i det store og hele, og ikke nødvendigvis hva som frister mest der og da.

Når lyst, motivasjon eller driv til å ta gode valg ser ut til å dabbe av i løpet av uken, spør jeg meg selv følgende;

– Hva ønsker jeg å oppnå og hvorfor?

– Om jeg går bort ifra planen min om hva jeg skal utføre, vil det ta meg nærmere målet mitt?

– Hva slags følelse vil jeg sitte igjen med om jeg utfører det jeg har planlagt, og hva slags følelse vil jeg sitte igjen med om jeg går bort ifra planen?

– Om jeg velger å gå bort ifra planen min, vil det stemme overens med hva slags treningsperson jeg vil være?

Dette er bevisstgjørende spørsmål som er utrolig nyttige. I de fleste tilfellene hjelper de meg til å holde løftene jeg har gitt meg selv. Andre ganger blir det riktig å bevisst gå bort ifra den opprinnelige planen fordi omstendighetene har endret seg. Det å nå mål handler ikke bare om å «gønne på» og trosse lyster og behov til en hver tid for å oppnå det man ønsker. Det handler i mye større grad om å hele tiden opprettholde god indre dialog og bygge opp seg selv til å prestere bra og samtidig lytte til kroppen.

Å bli god på mental trening kan fort forveksles med å være råtøff og stå i det, bite tenna sammen og prestere hele tiden. Jeg mener det er en stor misforståelse. Det handler mer om å nå sitt fulle potensiale gjennom å bygge opp seg selv og troen på at man kan oppnå det man ønsker. Å tilpasse kravene til seg selv utifra hvor mye man har å gi til en hver tid. Det handler om å kunne evaluere seg selv og egen innsats og gjøre nødvendige justeringer ved behov. Det er en treningssak, og jeg tror at det å være bevisst på hva slags valg man tar og hva man sier til seg selv i forskjellige situasjoner er det aller viktigste. Om man ikke bare flyter rundt på autopilot og lar følelser styre alt vi gjør, så kan vi ta en helt ny kontroll over livet vårt og hva vi evner å utføre.

Jeg håper dette var til inspirasjon og at du er klar for en ny GOD uke!

God søndag 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *