LUKE 20 – VITAMINGUIDE!

Visste du at du med en variert kost enkelt kan få i deg tilstrekkelig med vitaminer? Og at julemat ikke trenger å være ensbetydende med fett, salt og «usunnhet»?

I dagens luke vil jeg vise deg eksempler på hva slags vitaminer du kan få av diverse matvarer, med ekstra fokus på det vi gjerne spiser i julen. Kanskje det kan motivere deg til å forsyne deg litt ekstra av grønnsakene og fruktfatet og generelt spise variert i mens du har i bakhodet hva slags gode effekt det har på kroppen? 😉 Julemat gir nemlig kroppen vår mye bra! Og dette jeg nevner her er bare noe av det!!

Vitamin C
Vitamin C er bra for immunforsvaret og bidrar til oppbygging og vedlikehold av bindevevet i kroppen og øker opptaket av ikke-hemjern i tarmen. Anbefalt dose er 75 mg pr.dag, noe som enkelt dekkes dersom du får i deg eksempelvis 100 g brokkoli og 1 appelsin.
Eksempler på kilder til vitamin C fra frukt og grønt; Brokkoli, rosenkål, multebær, appelsin og klementin.

Vitamin A
Vitamin A er en samling stoffer som er viktig for synet, vekst, beindannelse, vedlikehold av huden og utvikling av visse hormoner. Vi finner Vitamin A i eksempelvis fet fisk, tran, lever, egg og melkeprodukter. Anbefalt inntak er 700 g mikrogram for kvinner og 900 mikrogram for menn. Med andre ord; ha gjerne røyklaks og eggerøre til julefrokosten!

Vitamin E
Vitamin E er et fettløselig vitamin og et kraftig antioksidant som hindrer skade på cellemembraner. Det øker effekten av vitamin A og bidrar til dannelse av kjønnshormoner. Anbefalt inntak er 10 mg for menn og 8 mg for kvinner. Vi finner det i vegetabilske oljer, nøtter, egg og helkornsprodukter som for eksempel havregryn eller grovbrød. Det er relativt enkelt å dekke behovet for vitamin E så lenge du får i deg overnevnte matvarer. Med grove brødskiver med egg og en håndfull med nøtter kommer du langt, i tillegg kan du tenke på det når du knekker hasselnøtter og spiller fillipine! 🙂

Vitamin B
Vitamin B er et vannløselig vitamin som er viktig for nedbrytning og omsetning av karbohydrater, proteiner og fett i cellene. Vi finner vitamin B i kjøtt, fisk, grønnsaker og egg. Anbefalt daglig inntak er 2 mikrogram for voksne og 2,6 mikrogram for ammende kvinner. Om du spiser animalske produkter er det enkelt å dekke ditt dagsbehov.

Håper dette var til hjelp!
Nyt den gode maten julen har å tilby og tenk på alt det gode du tilfører kroppen med variert inntak fra alle matvaregruppene; frukt og grønt, grove kornprodukter, kjøtt, fisk og egg, nøtter og frø og meieriprodukter!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *