LUKE 23 – RÅD I JULEN

Jeg vet det er mange som er litt stresset med tanke på både kostholdet og treningen i julen. Jeg får mange mail hvert år med spørsmål rundt dette. Hva bør man gjøre og hva bør man unngå for å hindre vektoppgang, dårlig samvittighet og total utskeielse fra gode vaner.

Jeg skulle veldig gjerne ønske at alle klarte å være helt avslappet rundt alt dette med kroppsfokus og fremgang i julehøytiden, men slik er det dessverre ikke. Jeg har vært der selv også, og derfor ønsker jeg å komme med noen velmente ord som forhåpentligvis kan være til hjelp.

Dårlig samvittighet bør unngås – Ta eierskap i valgene dine
Dårlig samvittighet fører ikke med seg noe bra og det har ingenting med en sunn livsstil å gjøre. For å unngå at dette oppstår er det viktig å tenke over hva slags forventinger man har til jula. Det vil stå annen mat på bordet enn du kanskje spiser til vanlig. Du vil kanskje være i selskap med mennesker du er glad i. Du får kanskje en ekstra god dessert du elsker og kanskje det serveres kaker og twist til kaffien. Dette er fristelser vi normalt sett ikke utsettes for i like stor grad og derfor ikke trenger å ta stilling til. Det må vi i jula. Jo flere valg å ta, jo vanskeligere er det å holde seg fast i viljestyrken. Det skal du heller ikke behøve. Jeg pleier å tenke at jeg velger å kose meg med det jeg liker veldig godt og lar det andre ligge. Om man trykker i seg alt som står fremme, om det er en nytelse eller ei, er det helt klart større sjanse for å kjenne på dårlig samvittighet i etterkant. Om du bestemmer deg for noe du vil ha og nyter det, eier du avgjørelsen din og trenger ikke dvele over om det var ok eller ikke i etterkant.

Kjenn etter når det er nok
I jula som alle andre dager i året er det ubehagelig å være overstadig mett. Det er ikke kos å være stappa. Å spise sakte, kjenne etter på smakene, nyte og kose seg vil gjøre det lettere å ikke spise porsjon nummer tre og fire. Det er ikke særlig godt lenger når maten ikke lenger synker lengre enn til bunnen av spiserøret. Prøv å nyte maten du forsyner deg med og husk på at for mye sjelden smaker godt. Du kan med god samvittighet spise deg god og mett, men overdrivelse gir ingen ekstra glede.

Følelsen av vektoppgang
…er som regel bare en følelse. Salt og tung mat gjør oss gjerne oppblåste i magen og kan også føre til ekstra vannsamling i kroppen. Begge deler kan gi en følelse av vektoppgang. Hvis denne følelsen oppstår, prøv å minne deg selv på at det er en naturlig reaksjon for kroppen. Det er faktisk ren kjemi. Salt binder vann, tungt fordøyelig og annerledes mat kan gjøre oss oppblåste. Det betyr ikke at du har lagt på deg en ekstra bilring. Drikk vann, beveg deg og få i deg fiber fra grønnsaker, frukt og grove kornprodukter, så er du snill mot tarmen din og kroppen vil spille mer på lag 🙂 De ekstra kaloriene du får i deg i jula er dessuten ikke noe skumle hvis du tenker på alle de gode næringsstoffene du kan få i deg som kroppen faktisk har bruk for (les gjerne vitaminguiden min).

Får du ikke trent sånn som du pleier?
Kanskje senteret ditt er stengt, kanskje du er omringet av familie til en hver tid eller kanskje du bare ikke orker og ligger på sofaen å ser på julefilm. Ingenting av dette er noen grunn til å kjenne på selvforakt. En uke uten normal trening gjør absolutt ingen verdens ting og gir ingen negativ effekt. Ja, det er godt for kroppen med litt bevegelse, men det betyr ikke at du må springe som en gal rundt i nabolaget (om du ikke føler for det:P). Reis deg, stå og gå. Da er mye gjort! Har du lyst og tid- TREN. Har du ikke – DROPP DET. Hverdagen kommer virkelig tidsnok!

Unngå straffetrening og/ eller sulting
Tren fordi du har lyst og fordi det føles godt, ikke for å gjøre opp for maten du har spist. Om du har spist mer dagen før, ikke kompenser med sulting dagen etter. Kroppen trenger mat hver dag og bør ikke snytes for viktig drivstoff. Jeg gjentar punktet over – ta eierskap i valgene du tar. Ja vel, så har du kanskje hatt mange later dager på rad. Det betyr ikke at du må kompensere med hypertrening i etterkant. Du tok valget, da kan du leve normalt etterpå. Kanskje du spiste litt mer enn vanlig i går. Du tok valget, da kan du spise som normalt uten å måtte «gjøre opp for det» med lite mat i etterkant. Kroppen din skal ikke straffes for valgene du har tatt.

Stundene som bør NYTES og ikke unngås
En god venninne av meg fortalte om en Tiktok video hun hadde sett av en person som lå på dødsleie, takknemlig for alle salatene hun hadde spist og alle kakene hun hadde unngått. – Noe som er høyst usannsynlig at hadde skjedd i virkeligheten. Ikke la de fine opplevelsene og stundene gå fra deg i høytiden fordi du er besatt av å være flink. NYT det med omhu. De kommer ikke tilbake. Det betyr ikke at du må tømme hele bordet for alt som er godt, da blir det ikke en nytelse likevel. Men når noe er verdt å kose seg med – gjør nettopp det. Nyt maten, snacksen og selskapet. Se på det som en verdifull opplevelse fremfor et skritt tilbake i fremgangen din

Jeg håper alle mine følgere får en avslappet og deilig jul uten dårlig samvittighet og vonde følelser. NYT høytiden og husk på hva som er viktig til syvende og sist <3

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *