EN LIVGIVENDE MÅLSETNING

Jeg har reflektert mye over dette den siste tiden. Hva er egentlig en livgivende målsetning?

Hva definerer et mål som gir oss livsglede, motivasjon, driv og mestring?

For å kunne sette seg et mål som er livgivende (og ikke en energityv) er det viktig å tenke over hva slags verdier som er viktig for oss. Det kan være for eksempel mestring, ny kunnskap, trygghet, stabilitet, fremdrift, tid med familien, god helse, en sterk kropp eller å føle seg vel. Målene vi setter oss bør harmonere med verdiene som er viktigst for oss. Dersom din viktigste verdi er tid med familien, samtidig som du har lyst til å løpe Berlin maraton og vet at det krever timesvis med trening hver uke utenom jobb og hverdagssyssler, så kan det være at målet ditt faktisk ikke er forenlig med det som er viktig for deg. På et eller annet tidspunkt vil du da kjenne på at du må ofre tid med familien for å få inn nok treningstimer.

Dersom din viktigste verdi er stabilitet og du har satt deg et mål om å bli selvstendig næringsdrivende, er det viktig å huske på at den måte å jobbe på innebærer høy risiko og trolig lite stabilitet.

Poenget mitt med å forklare dette er for å sette det i perspektiv hvordan målene våre rett og slett kan sette oss opp mot fiasko dersom vi ikke tilpasser etter våre egne verdier.

For min del er mestring og god helse to verdier som er svært viktig. Da setter jeg meg mål ut ifra det. Jeg ønsker å mestre noe jeg ikke har klart før, og om jeg da setter meg et konkret mål om noe jeg vil mestre, klarer jeg å sette av både tilstrekkelig tid og krefter for å oppnå nettopp det uten at det går på bekostning av andre verdier. Hadde jeg ikke hatt god helse som en av mine andre topp-verdier hadde jeg kanskje satt meg mer ekstreme mål som kanskje satte helsen min på prøve, for å gi et eksempel.

Tenk over dette; hva er viktig for deg?

Tilpass målene dine etter det! Ikke etter hva som «hadde vært kult å gjort», uavhengig av hva som egentlig inspirerer og motiverer deg eller hva som betyr noe på slutten av dagen. Verdiene dine vil alltid ligge i bunnen å påvirke evnen din til å ta avgjørelser. Og vi vet alle at det å jobbe mot et mål krever at vi tar avgjørelser konstant, rettet mot målet.

Jeg ga meg med styrkeløfttreningen som jeg var kommet veldig godt i gang med og som jeg mestret bra for noen år siden. Hvorfor? Fordi jeg plutselig kjente at det ikke var viktig for meg lengre å bli så sterk som over hodet mulig. Det var ikke så kult lenger å sette av 2,5 timer til en treningsøkt som krevde utrolig mye mentalt fokus. Det ble viktigere for meg å bevege meg mer variert, og å ha det gøy. Hvorfor skulle jeg da fortsette å pine meg gjennom timesvis med trening hver uke, rettet mot noe som ikke lenger ga meg ekte glede eller motivasjon, bare fordi jeg hadde satt meg et mål? Hvorfor skulle jeg mate videre på et mål som ikke lenger ga meg driv, inspirasjon og en god grunn til å gi alt?

I dag er det mine to viktigste verdier som driver meg til å trene nesten daglig: Mestring og god helse. Den drivkraften drar meg opp på slappe dager, den får frem smilet mitt når regnet pisker i fjeset på joggetur og det får meg til å gripe om vektstanga på dager jeg kunne valgt å bli på sofaen. Jeg ser for meg en hverdag hvor kroppen fungerer til det jeg vil og jeg trigges enormt av følelsen av å mestre den daglige aktiviteten, som kan være alt fra en gåtur, tøying, en tøff intervalløkt eller en styrkeøkt. Det har blitt viktig for meg, og da er det også en grunnleggende motivasjon som hele tiden ligger der. Et «hvorfor» som trumfer over alle unnskyldninger som dukker opp og grunnen til at jeg tar bevisste valg. Drivkraften bak lysten til å ha god helse og å mestre gir meg utrolig mye glede i hverdagen. Sånn vet jeg at målet mitt er livgivende!

Har du satt deg et livgivende mål?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *