MATVALG I EN ULTRAPROSSESERT VERDEN…

Jeg vil starte med å avklare tre ting;

  1. Det er bra å være bevisst på hva man får i seg av mat
  2. Det er helt ok å være kritisk til matindustrien og at man i mange tilfeller blir lurt!
  3. Matkvalitet er viktig!

Når det er sagt, vil jeg gjerne gå litt nærmere inn på dette med matvalg for «vanlige folk i gata» uten utdanning innen ernæring. Om jeg skal tolke mail og meldinger jeg har fått helt siden det ble satt fokus på ultraprosessert mat, er det helt klart nødvendig med en tydelig avklaring. Jeg anser det også som viktig å belyse noe som ikke kommer like godt frem i mediebildet angående dette temaet.

Jeg er klar og tydelig i min tale når det kommer til matfrykt og «nei-mat» lister: dette må vi unngå for alt det er verdt! Er det noe som topper listene over hva som er usunt, så er det nettopp dette!

Matvareindustrien «lurer» oss ved å produsere matvarer med kunstig fremstilt innhold for å fylle matvarene, lage appellerende smak og dermed selge mer og tjene mer penger. Gjerne med etikett som er nøkkelhullsmerket, med teksten «fiberrik», «en god kilde til protein» også videre. Slik har det vært i en årrekke. Dette er ikke nytt. Det er også noe det er bra å være bevisst på. For å ta et eksempel; OldElPaso sin guacamole inneholder så og si ingenting avocado (14%). Det finner man ut ved å ta et raskt blikk på baksiden av boksen. Det er helt klart et bedre alternativ å lage guacamole selv, med ekte avocado. Betyr det at den ikke bør spises under noen omstendighet? Nei. Men om man velger den i god tro om at den består av avocado og tomat, så bør man velge noe annet. Poenget mitt er; være dine matvalg bevisst.

Er denne guacamolen farlig…?

Det forskes opp og ned og i mente om hvilke tilsetningsstoffer som øker risikoen for tarmkreft og det ene med det andre. Det er mange ting som ikke er helt avklart. Mitt beste råd er derfor å først og fremst være bevisst på hva som har en god bestanddel av råvarer, og hva som ikke er det, og samtidig være bevisst på at å lage ting selv fra bunnen med råvarer alltid er det beste. I dette tilfellet kan vi ikke kalle denne guacamolen er råvarebasert matvare. Ingredienslisten er for lang, og mengden råvarer for liten. Jeg vil likevel ikke si at det er farlig å spise den, men samtidig bør man også vite at «the real deal» er absolutt best!

På listen over de mest ultraprosseserte matvarene finner vi kaker, kjeks, brus, nuggets og pølsebrød for å nevne noe. Dette er matvarer vi allerede vet at vi bør begrense. Sammensetningen av sukker, fett og salt gjør at vi gjerne blir fristet til å spise mer, uten at det tilfører kroppen noe bra. Om man er bevisst på dette og velger minimalt av slike matvarer, så har man gjort mye bra! Det er ikke ensbetydende med at pølsebrød er giftig. Et pølsebrød her og der er helt ok, men det bør ikke være en stor bestanddel av ditt daglige kosthold.


For min del oppleves dette fokuset hysterisk når skyr og grovbrød plutselig blir svarteper i det norske kosthold. Det er ikke sant. Disse matvarene er ikke 100% råvarebasert, men de er likevel langt bedre enn sjokolade og loff. Dette trenger man ingen utdannelse for å forstå. Fra starten mener jeg diskusjonen om ultraprosessert mat burde vært mellom fagfolk før det gikk ut til folket i gata. Det ville gjort det enklere for alle å enhver å skille ut «usunt» fra «sunt».

Min take home message til deg som føler deg rådvill rundt matvalg, har jeg følgende råd;
– Velg råvarebasert når du kan. Lag ting fra bunnen av om du kan. Ofte er det også billigere!
– De gangene du ikke velger råvarebasert- vær bevisst på mengden.
– Ha frukt og grønnsaker som en viktig og daglig del av ditt kosthold.

Ved å følge disse rådene er veldig mye gjort!
Prøv å ikke stresse og overtenke. Ikke føl på skam. Gjør så godt du kan. Når du vet bedre- gjør bedre! <3

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *