SOMMERTRENING – HVORDAN LEGGE DET OPP FOR MAKSIMAL GLEDE OG STRESSFRIHET


Det har rukket å bli høytid for spørsmål rundt sommer, trening og rutiner. Nok til at det fortjener et eget innlegg. Jeg deler gladelig mine tanker om temaet slik at flere kan senke skuldrene og gå inn i feriemodus med et smil om munnen – vel vitende om at de har god koll og slipper stress og bekymring rundt dette teamet.

Jeg mener at det ikke finnes èn fasit, men en haug med måter å komme seg i mål. Hver enkelt av oss sitter med vår egen fasit. Vår egne måte som fungerer best for oss. Denne kan også variere gjennom livets faser, så det gjelder å tilpasse hele veien.

Sommer og ferie er nok en fase – her må man også tilpasse. Min største visjon i min jobb som PT er at du skal ha en livsstil som gir deg masse glede, helsemessige gode resultater mentalt og fysisk, og så lite mentalt stress som over hodet mulig. Og ja- det er mulig – hele året!

Trening – timing og mengde
Varmere dager, fint vær, kanskje mer sosialt som skjer – generelt et større «press» utenfor gymmet, som man gjerne trekkes mot. Det frister ikke nødvendigvis å henge rundt på gymmet når sola steiker og man helst vil ligge på verandaen med en is. Jeg har tre punkter jeg anser som lurt å tenke på når man skal legge opp sommertreningen:

1. Timing. Å legge treningsøktene til tidspunkter hvor det koster minst å utføre en økt, både fysisk og mentalt, er derfor lurt. Eksempler er på morgenen før sola steiker og før andre mer fristende ting skal skje, eller når sola er på vei til å gå ned og man har gjort alt det andre man har lyst til. Et enkelt grep- men likevel avgjørende.

2. Frekvens. En annen ting man kan tilpasse, er treningsfrekvensen. Man må ikke legge opp til like mye trening som man vanligvis har ellers på året. Å gå over på færre økter, gjerne med litt høyere intensitet er ingen dum løsning. Da bruker du totalt sett mindre tid på treningen og får mer tid til alt annet.

3. Fleksibilitet. Legg bort regide opplegg som krever ditt og datt. Du får mye mer frihet hvis du heller legger opp til at alt teller og alt er bedre enn ingenting. Bestem deg for eksempel for at du skal ha to-tre økter i uken hvor du anstrenger deg på en eller annen måte. Om det blir styrkeøkter på gymmet, topptur, klatring eller svømming i sjøen eller noe helt annet, kan bli litt opp til tilfeldighetene og hva du har lyst til. Om du klarer å finne roen rundt den tanken, kan jeg love deg at du vil klare å holde på både kontinuitet og lavt stressnivå rundt treningen – samtidig som du kjenner på at du bruker kroppen!

Husk på èn ting – hverdagen kommer fort nok. Høsten kommer fort nok. NYT sommeren når du kan, samtidig som du holder på gode vaner. Og da tenker jeg ikke på vaner som i akkurat det du gjør ellers på året. Da tenker jeg på vanen med å være fysisk aktiv. Det er og blir det aller viktigste 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *