PLANLEGG UKA FOR EN GOD LIVSSTIL

Jeg er en av dem som elsker å planlegge, og jeg har erfart hvor nyttig det er for å få oversikt og kontroll over egen tidsbruk. En god plan er et supert utgangspunkt for å komme i mål med det man ønsker og for å lykkes med tidsstyring. I dag vil jeg dele noen enkle tips som kan hjelpe deg å lage en god plan for uken som kommer. En perfekt søndagssyssel 🙂

 1. Sett av tid til treningsøkter / aktivitet
  Se gjennom ukens satte planer som du ikke får flyttet eller endret, og tilpass tid for trening ut ifra dette. Jeg pleier, så langt det rekker, å legge øktene mine til tider hvor jeg vet jeg har litt tid å gå på, slik at det ikke blir stress. Man kan også bestemme seg på forhånd for hva slags type økt man skal ha, eller man kan legge opp til at man skal ta på sparket. Tiden bør uansett være satt av. Jeg pleier også å se an værmeldingen, og legger opp til løpeøkter på morgener hvor det er meldt fint vær. Da slipper jeg å krangle med meg selv å komme med dårlige unnskyldninger på dager hvor det er dårlig vær.

 2. Planlegg mathandel og middager
  Har man sunn mat tilgjengelig og en plan for hva man skal spise, er sjansen betraktelig større for at man tar gode matvalg. Sjekk hva du har i kjøleskap, skap og frys, og lag en middagsplan for uka. Gjerne også en plan for de andre måltidene også. Sørg for å skaffe det du trenger, slik at du ikke plutselig står uten noe tilgjengelig og øker sjansen for å spise noe du ellers ikke ville spist. Kan du lage for eksempel lunsj for flere dager, er søndag en fin dag å gjøre det på 🙂 Jeg lager ofte grove rundstykker eller proteinrundstykker, slik at jeg har det for flere dager og enkelt kan lage raske matpakker.

 3. Legg inn tid til hvile
  En fullpakket ukesplan er ikke nødvendigvis en god ukesplan. Det har jeg erfart! Legg inn tid til pauser – eller «hvimetid» som jeg kaller det. Tid du kan bruke til ingenting- eller hva enn du føler for der og da. En vel så viktig prioritering i en hektisk hverdag og når livet ellers bare flyr forbi. Kanskje du har en bok du gjerne skulle lest, eller kanskje du bare vil sitte i bilen litt å stirre ut av vinduet? Sett av tid til det. Mental avkobling er godt for både kropp og hode.

 4. Planlegg husarbeid / andre ting som må gjøres
  – Dette er typiske ting som gjør oss stresset og ukomfortable. Listene over alt som burde vært gjort og som ofte blir utsatt. Lag en plan på når du skal vaske klær, støvsuge, rydde og lignende. Personlig liker jeg å gjøre det litt underveis i uken, slik at ikke alt havner på samme dag. I tillegg liker jeg å ha rutine på at kjøkkenbenken alltid skal være ren når jeg legger meg, og sengen res hver morgen. Da blir det aldri overveldende mye å ta tak i, og det tar dessuten mindre tid totalt enn det ville gjort om jeg lot det gå flere dager mellom hver gang. En god plan = mindre fysisk og mentalt stress, og ting du «burde» gjort holdes under kontroll.

  PS! Prøving og feiling må til!
  Å lage en god og gjennomførbar plan krever litt øvelse, prøving og feiling. Det er helt ok. Øvelse gjør mester 🙂
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *