CARDIO – HVA, HVORDAN, HVOR MYE

Jeg er fan av at man skal bevege seg litt hver dag. Frisk luft er bra for både kropp og sjel, og litt hjertebank og svette kan faktisk gjøre underverker når man er stresset eller lei. Men når det kommer til planlagt cardio – for fettforbrenning, så har jeg et litt annet syn.

Hva
For mye cardio kan stresse kroppen og hindre deg i å nå målene dine. Jeg tenker at less is more. Her er kortintervaller en super løsning. Korte, intensive drag med full innsats. Kort, hardt og fort gjort. Skal du brenne fett eller bare opprettholde/forbedre kondisjonen er dette en genial treningsform.

l_pe_4565614a

Hvordan
Det finnes mange forskjellige intervalltyper. Eksempler på kortintervaller er:
30/30 – 30 sek full spurt, 30 sek hvile
20/10 – 20 sek full spurt, 10 sek hvile
15/15 – 15 sek full spurt, 15 sek hvile
15/30 – 15 sek full spurt, 30 sek hvile
Jo lengre hvilepausen er, jo fortere vil du mest sannsynlig kunne klare å løpe dragene.
Disse kan lettest utføres på mølle, romaskin eller ute. Ellipse og sykkel bruker litt for lang tid på å sakke ned farten og øke den igjen.

Hvor mye
Start med noe du faktisk klarer å gjennomføre. F.eks. 5 drag med den intervallformen du har valgt. Etterhvert som du blir i bedre form kan du øke antall drag. Prøv å øke farten før du øker antall. Om målet er å brenne fett kan du starte med 1 intervalløkt i uken. Etterhvert kan du øke til 2 og bygge videre på disse.

Hæ? Ikke mer enn to cardioøkter i uken!?
Hvorfor trene en haug hvis du har fremgang med litt? Fem cardioøkter i uken har ingen hensikt hvis du har god fremgang med en eller to. Det kan likevel være lurt å gå turer ellers, utenom øktene. Ikke nødvendigvis for å brenne fett, men for å holde seg i aktivitet. Rolige gåturer er bra for kropp og sjel.

SAMSUNG CAMERA PICTURES
Tights // Genser (sponsorlinker)

Om du ikke ønsker å ned i vekt, men bygge muskler
så kan det være smart å ha en intervalløkt i uken da og, for å holde oppe kondisjonen og oksygenopptaket. Sprint bidrar også til økt testosteron og veksthormon i kroppen. En økt holder, og resten av fokuset bør være på styrketreningen 🙂 Om du vil kan også rolige gåturer være godt.

Dette er forslag og eksempler, ikke det eneste rette.

15 comments
  1. Takk for gode tips igjen. Alltid noe bra å hente av råd og tips på bloggen din.Jeg trenger styrke, men elsker å gå tur for å se og røre ved , og kjenne lukta av naturen. Godt for både kropp og sjel! Hilsen fornøyd pt – kunde 🙂

    1. Gåturer er bra for helsa på alle måter 🙂

  2. Hva blir egentlig forskjellen om man skal/kan holde seg i bevegelse hver dag/gå turer, men ikke gjøre for eksempel fem planlagte cardioøkter i uken? I praksis kan jo det se helt likt ut.. Jeg tenker i forhold til fremgang og ikke stresse kroppen? Jeg blir litt usikker på hva som egentlig er passe eller for mye..
    Takk for informativ blogg med masse god inspirasjon 🙂
    Karoline

    1. Godt spørsmål Karoline!
      Tempoet på planlagte cardioøkter er høyt, i motsetning til rolige «daffeturer» for å slappe av og roe seg ned i en stresset hverdag:) En slik daffetur kan også ta form i en shoppingtur eller noe sånt 🙂
      Jeg var nok litt uklar her 🙂

  3. Når du trener PT kundene dine.. Har du samme økter hver gang eller ulike øvelser og økter for hver gang?? 🙂

    1. ånei, jeg varierer øktene hver gang, hvis ikke blir det fryktelig kjedelig vil jeg tro 😉

  4. Takk!! Nå skal jeg bare bygge for en periode. Er så lei av kardio. Har syklet så mye at jeg nesten spyr av tanken de siste 4 årene. De siste ukene nå har jeg vegret meg for å trene pga kardioen. Hatt «dårlig» samvittighet fordi jeg kun har trent styrke. Fremgangen er jo der og jeg har ikke lagt på meg heller. Har heller ikke behov for å gå ned mer i vekt. Så tuuusen takk, nå vet jeg at jeg kan holde på slik en stund til lysten på kardio er tilbake.

    1. Jeg er veldig der at trening skal være lystbetont, så jeg syns absolutt du skal fortsette som du gjør med god samvittighet. Og når du likevel holder vekten så er jo det et tegn på at alt er bra 🙂

  5. Hei. Jeg har trent kardio intervaller lenge nå. Jeg gjør det 5-6 dager i uka. Intervallene havner på alt fra 50 min – 70 min til sammen. Er dette for mye om jeg ønsker å kvitte seg med underhudsfett? Jeg trener også styrke i ca. 60 min etter kardio på morgenen før frokost. Grunnen til morgentrening og styrke etter kardio er av helsemessige årsaker i mitt tilfelle. Hadde det ikke vert for det problemet hadde jeg byttet og trent styrke før kardio 😛 men jeg er veldig fornøyd med muskelmassen min rundt magen, må bare få bort fettet 😀

    1. Hei !
      Jeg anbefaler deg å prioritere styrketreningen fremfor intervaller i første omgang. Det er det som utgjør mest når målet er forbedred kroppskomposisjon. Å supplere med intervaller er ok. Jeg ville nok tatt en titt på kostholdet for å se hva som kan forbedres der. Om du ønsker hjelp så kan jeg tilpasse en kostplan til deg, du ser mer info i menyen her på bloggen:)

  6. Hei! Jeg skal begynne å trene meg opp til halvmarathon, og tenkter å ha 3-4 løpeøkter i uken som inneholder intervaller og langkjøring. Hvordan kan jeg best kombinere dette med styrketrening i tillegg? Tenkter kanskje 2 styrkeøkter i uka. Vurderte å bare kjøre overkropp på styrkeprogrammet siden jeg bruker beina så mye under løping, men vet ikke om dette er et dumt valg?

    1. hvor lenge til er det du skal delta på halvmarathon?
      Jeg ville hatt 3 korte styrkeøkter først og deretter 2 økter når det nærmer seg løp. Beina bør trenes for at du skal ha god stabilitet rundt hofter og knær! Bein, rumpe og rygg bør være hovedfokus på styrkeøktene dine.

      1. Det er ikke før i slutten av august, og det er et «sky race» så jeg har ikke ambisjoner om å klare å springe hele distansen siden jeg aldri har vært med på noen løpekonkurranse før. Kan 5×5-treningsformen fungere bra?

        1. Ok, da kan du fint kjøre 3 styrkeøkter i uken frem til overgangen til august, og da gå over til 2 økter.
          5 x 5 og 4 x 4 er fine økter, men anbefaler også å kjøre langkjøring med variert tempo for å få mer arbeidskapasitet 🙂 Lykke til!

          1. Tusen takk for hjelp!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *