FEIT OG DVASK AV PREVENSJON ?

Jeg måtte bare ta opp dette med prevensjon – det er jo tross alt noe de fleste jenter hanskes med så lenge de er 20+, noe mange av dere er.

Det mange av oss opplever når vi starter med prevensjon som p-piller eller p-plaster er følgende;
☻ Akutt økt kroppsvekt (vann)
☻ Ekstremt søtsug eller matlyst
☻ Tiltaksløshet/ slapphet
☻ Svingende humør – sutring, grining og raseriutbrudd.

prevensjon01

P-piller og p-plaster er eksempler på prevensjonsmidler som inneholder mye østrogen som er det kvinnelige hormonet. Som kjent så kan bruk av dette blant annet hemme muskelvekst, gjøre oss mindre følsom for insulin og øke blodsukkeret – ting som er ugunstig når man vil bygge muskler og ikke gå opp i fettprosent. Det er ikke alle det fungerer slik på, og med alle merker og typer prevensjon er det individuelle reaksjoner.

Kobberspiral er et hormonfritt alternativ som legges inn i livmorhulen, samme med hormonspiral, som ikke er hormonfri, men som har mindre mengde enn alternativene nevnt ovenfor.

Går bruk av prevensjonsmidler direkte utover treningen ?
(Hentet fra Fitnessbloggen) : I en undersøkelse gjort av amerikanske forskere visste deg seg at kvinner som ikke brukte p-pillen hadde opp langt bedre effekt av treningen sammenlignet med de som brukte. Dette kommer fram i en studie gjort ved Universitetet i Texas som så på effekten av p-piller på jenter fra 18 til 31 år. Av de 73 deltagerne brukte halvparten p-piller. Jentene som ikke brukte p-piller hadde betydelig bedre treningseffekt, restituerte seg raskere, hadde lavere kortisolnivå og høyere aerob kapasitet

picture

Løsning for deg som sverger til prev.midler med mye hormoner
Om du merker at sultfølelsen øker og du får generelt mer lyst på mat, vær obs og pass på hva du spiser. Du kan fint opprettholde din vanlige vekt ved å spise som du pleier og ikke nødvendigvis gi etter for cravings.  Tung styrketrening og sprintintervaller (ikke for mye) vil også øke testosteronet og veksthormonet i kroppen din, så om du vil bruke p-piller, sprøyte eller plaster og ikke vil gå over på midler med mindre hormoner, kan du balansere det litt med trening 🙂

Man kommer unsett ikke utenom av det mest optimale er å opprettholde kroppens naturlige hormonbalanse, og da ved bruk av kobberspiral eller rett og slett kondom!  🙂

23 comments
 1. Flott at du skriver litt om dette.
  Jeg har i mange år brukt Carazette, som er østrogenfritt. Når jeg begynte med de, var de mindre kjent i Norge, og vet at venninner av meg som prøvde å få den hos legen, fikk blankt nei. I flere nyere studier kommer dette merke bare bedre og bedre ut, ikke lenge siden det stod om de blant annet i VG. 🙂

  1. Å, den har jeg ikke hørt om! Kult at det finnes et annet alternativ da 🙂 Norge er jo litt trangsynte når det kommer til nye produkter, så det kan godt være det blir godkjent etterhvert 🙂

 2. P-staven inneholder heller ikke østrogen! 🙂 Den opereres inn i armen og er der i 3 år om gangen! Veeeldig greit. Det er også viktig å være obs på at det ikke er bra å slutte og begynne mange ganger med ppreparater som inneholder østrogen fordi det øker blodproppfaren… Som igjen er en annen fordel med ppreparater som ikke inneholder hormonet østrogen, man slipper bekymringen i forhold til plodpropp 🙂

  1. Hmm, det trodde jeg den gjorde? Skal undersøke nærmere 🙂
   Det beste hadde nok vært om man kunne bestemme selv når man skulle bli gravid eller ikke! 🙂

 3. Har i mange år gått på p-pillen diane, fordi jeg sliter mye med uren hud, men valgte for en liten stund siden å slutte. Har resultert i mye større og raskere fremgang på styrketreninga. Ingen tvil om at diane gjorde det mye vanskeligere for meg å bli sterkere! gøy å se resultatene nå da 🙂

  1. Hvordan er det med huden din nå da? 🙂 Bra at du trives uten! 🙂

   1. hmm.. det har jo selvfølgelig kommet noe tilbake, men heldigvis har ansiktet berga greit så langt. Får håpe det holder seg sånn!

    1. jepp får håpe det ! 🙂

 4. Jeg har brukt ppiller i snart 10 år nå, men har bestemt meg for å slutte 🙂 mye pga treningen og fremgang, humørsvingninger og mindre sexlyst. Jeg tror egentlig ikke kroppen har noe godt av disse hormone :p på mange måter! Blir spennende og se om noe skjer på treningsfronten fremover 🙂 god helg søte deg!

  1. oi, det var lenge 🙂 tror nok kanskje det er sunt med opphold hvertfall 🙂
   Takk for det og i like måte! 🙂

 5. spiral er ikke anbefalt om man ikke har fått barn, da de er nødt til å snitte i livmoren din og innsettingen kan være meget smertefull..

  1. det er nok gammelt nytt. I følge legen min kan det fint anbefales for alle som ikke vil bli gravide 🙂

 6. Foretrekker mindre fremgang på trening framfor uønsket graviditet. Det viktigste er at en stoler på det en bruker og føler seg vell.

  1. veldig sant! Selv fikk jeg uheldige bivirkninger av p-plaster så jeg sluttet 🙂

 7. Hei, må bare rette på noen feil her, siden du har tatt deg bryet å skrive en «medisinsk» rettet artikkel, og det tydeligvis er mange som tar råd fra deg:
  1) Spiral legges ikke i skjeden, men i LIVMOREN
  2) det er ikke riktig som Hanne her sier at man må snitte i livmoren for å legge inn spiral dersom man ikke har fått barn. Det kan være noe smerter ved insetting av spiral, men med de nyeste metodene er det lite
  3) Minipillen (som noen over her skriver om) er jo et godt alternativ, disse inneholder kun gestagen (vanlig p-pille inneholder gestagen + østrogen)
  4) det er kanskje verdt å nevne at mange jenter velger østrogen-produkter for å få bukt med stor blødninger og menstruasjonssmerter i tillegg til å forhindre graviditet. Denne delen løser ikke en kobberspiral, faktisk er det vanelig å få større blødninger ved kobberspiral.

  du trenger ikke godkjenne kommentaren min hvis ikke du vil, men jeg ville bare opplyse deg om dette slik at du evt kan rette på det i inlegget ditt.

  1. Heisann !
   Takk for innspill! Lurer dog på hvorfor du er anonym 🙂
   Jeg har selv lagt inn kobberspiral, og det legen informerte meg om var at hun la den inne ved livmorhalsen. Det fortalte hun og det stolte jeg på. Mulig hun tar feil. Jeg kan selv kjenne nylontrådene fra den om jeg putter fingeren inn. (dette ble veldig intimt, men du skjønner).

   Nr.2 har jeg aldri påstått heller 🙂

   4. Jeg snakker om prevensjonsmidler i dette innlegget som et prevensjonsmiddel og ikke som noe middel for å bli kvitt plager.
   Men likevel, greit å å nevne 🙂

 8. Syns jeg har svingende humør, mye søtsug og matlyst nesten hele tiden jeg xD og kroppen min holder mye vann. kanskje p-pillen faktisk er «problemet»… ? 🙂 Er ikke overvektig og relativt godt trent, spiser stort sett sunn mat, men disse cravingsene går ALDRI bort uansett hva jeg gjør :-/

  1. Jeg hadde det på samme måte da jeg brukte p-plaster. Du kan jo prøve å slutte og se om du merker noe forskjell? Eventuelt høre med legen din om han/hun har et alternativ med mindre hormoner til deg 🙂

   1. Ja det skal jeg gjøre 🙂

 9. selv bruker jeg de p pillene som har veldig lite hormoner, heldigvis. og jeg trener jo tung styrke også, så jeg tror ikke at de p pillene har sååå mye å si egentlig. Jeg merker ikke så stor forskjell fra da jeg gikk uten. men de første pillene jeg hadde, fy, da føyk jeg opp 10 kilo på kort tid. Så de er jeg glad jeg kuttet ut :p haha !

  1. Da passer nok de p-pillene bedre for deg i og med at du ikke merket så mye til overgangen 🙂 Det er jo bra! 🙂

 10. Må bare få rette på deg litt. P-sprøye(Depo-provera) inneholder IKKE østrogen, kun et progestogen.

  🙂

  1. takk for rettelse ! 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *