KORTISOL – ET HINDER I HVERDAGEN

Spør deg selv disse spørsmålene:

Opplever du ofte stressede situasjoner?
Føler du deg ofte sliten/trøtt uten noen spesiell grunn?
Er du ofte lei deg/ nedstemt uten noen spesiell grunn?
Får du ofte mindre enn 8 timers søvn?
Føler du deg ofte overveldet av hverdagslige ting?
Har du liten sexlyst?
Opplever du å ha dårlig konsentrasjon og husk?
Er du ofte kjesken på karbohydrater?
Har du problemer med stive muskler og mageproblemer?
Blir du ofte syk?
Går du stadig opp i vekt?
Er du stadig på diett/slankekur?
Hvor ofte tenker du på/ stresser med hva du skal spise/har spist?
Om du svarer ja på flere av disse har du antakelig høyere kortisolproduksjon enn det som er bra for deg.

OM KORTISOL;

 • Kortisolet i kroppen øker når vi stresser. Enten om det er fordi vi har en hektisk hverdag, trener mye, har mye å tenke på generelt eller er redd/engstelig og stresset rundt ting som for eksempel vekt og trening, konflikter i familie/jobbsammenheng, økonomi o.l. Økt kortisol fører ofte til økt appetitt og mer lyst på søtt/ karbohydater samtidig som humøret varierer veldig. Også helsen kan påvirkes rent fysisk fordi immunforsvaret svekkes.
 • Økt kortisol gjør at testosteronnivået i kroppen synker. Lave testosteronnivåer fører til dårlig sexlyst, redusert muskelmasse, følelsen av å være utslitt/ sliten og også økt fettinnlagring.tumblr_ml95rgeejc1ryp07jo1_500_largeMINE TIPS TIL HVORDAN DU KAN SENKE KORTISOLPRODUKSJONEN I KROPPEN;
  1. Planlegg dagen din slik at du unngår å stresse og å være i siste liten. Lag gjerne ukesmeny for uken slik at du vet hva du skal ha til middag hver dag, og gjerne også de andre måltidene. Sørg for å få i deg tilstrekkelig med vitaminer og næring.
  2. Lik det du gjør !! Om du hater jobben din eller mistrives i din egen hverdag, gjør noe med det ! Du vil slappe mye mer av om du trives med det du gjør. Det skal ikke være luksusvare å ha det bra med det du driver med.
  3. Sett av tid til me-time. Å sette av tid til deg selv er viktig, uansett hvor mye eller lite hektisk dagen din er. Du må pleies og tas vare på. Føler du deg bra så har du det også automatisk bedre, noe som fører til mindre stress. Ta deg en tur på shopping, les en bok, strikk en genser eller gå en tur. Hva enn det er som gjør deg glad og avslappet.
  4. LEV NÅ.  Vær obs på å være tilstede i situasjoner, registrer ting og lyder, lukter og følelser. Akseptèr at det er du lever, ikke om tre timer når du har kommet hjem fra jobb eller om tre uker når du er i Tyrkia. Livet ditt skjer nå. Går du glipp av det ved å bekymre deg for ting som har skjedd eller skal skje? Det eneste du har er øyeblikket her og nå. Slapp av og lev !
  5. Vær rundt mennesker som ikke gjør deg bekymret eller får deg til å føle at du ikke er bra nok. Positivitet, smil og latter hjelper mot stress og slitsomme tanker (som igjen gjør deg stresset). Har du mennesker i livet ditt som psyker deg ut og trykker deg ned? Kvitt deg med dem. Om det så betyr at du må bytte jobb eller skaffe nye venner. Helsen din er viktigst, og som sagt så skal det ikke være luksusvare å ha det bra, det skal være en selvfølge !
  6. Kutt ut/ned på koffein og alkohol. Om du ønsker best mulig søvnkvalitet og en mindre stresset hverdag, vil det hjelpe.
  7. Ta deg fem minutter og lytt til pusten. Fem minutter med stillhet kan hjelpe deg å tenke klarere over ting du er stresset over.
  8. Del tankene med noen eller skriv det ned. Flytt stresset og overfloden av tanker over på papir eller del det med noen som kan hjelpe deg å sortere dem. Er du stresset for en situasjon som du ikke ser noe løsning på kan det hjelpe å få andres råd som ser situasjonen utenfra.
  9. Tren mindre men smartere
   Timevislange løpeturer flere ganger i uken stresser kroppen din. Det er ikke slik at jo mer trening du har i løpet av uken, jo bedre er det. Tvert i mot! Pass på å roe ned treningen i perioder hvor du er stresset for andre ting. Husk å periodisere treningen din. Ha perioder med mye mengde (og da også mer hvile) og perioder med mindre mengde slik at kroppen ikke møter veggen.

(Kilde til info om kortisol; «The Cortisol Connection» av Shawn Talbott)

a145_zpsc857ae94_large

7 comments
 1. Kjempe bra stykke du skriver og gode råd du gir, kunne faktisk svare ja på en del av spørsmålene, men føler jeg er på rett vei til en bedre trivsel med meg selv på alle måter. Har begynt å drikke litt grønn te istedet for kaffe om kvelden, regner med at det hjelper for nattesøvnen . Takk for dine lærerike og informative innlegg .:)

 2. Gode tips:) kunne svare ja på mange punkter desverre;)

 3. Uff, ja. jeg stresser sånn med jobb, skole, diverse andre ekstrastudier og aktiviteter at jeg ikke vet hvor jeg skal gjøre av meg. opp kl 5 hver dag og i seng kl 00. er ikke bra i lengden. selvom jeg for det meste sitter på rumpa hver dag (stillesittende jobb og studie). kortisolnivået mitt er nok altfor høyt.

  men nå sitter jeg bare og griner fordi jeg har vært kjempeflink og redusert cm rundt omkring på kroppen (dog over lang tid), har kun gått ned ca 3 cm rundt hvert lår, men nå etter 2 dårlige dager (vært på seminar hvor det har blitt restaurantmat, og for det meste bare baguetter og karbo) så har lårene mine gått opp 2,5 cm!?!?! jeg er nesten tilbake der jeg startet etter 2 dager? hvordan er det mulig? nå gir jeg opp 🙁

  hvordan er det mulig på 2 dager? ja greit, jeg har nok gått litt i overskudd, men ikke såååå mye? har også gått opp rundt magen og hoftene igjen. ca 3,5 cm rundt magen – håper noe av det er oppblåsthet og vann? men hva? 🙁 🙁

 4. 2 dager.. Selvfølgelig er det vann, som du selv nevner Caroline! 🙂

 5. […] God morgen kjære lesere ! Helgen er overstått nå igjen, og en ny uke venter. Jeg startet dagen med å stikke nesa i boken jeg leser om dagen; “The cortisol connection” som jeg fikk anbefalt av Karoline. Utrolig interessant lesning og jeg er så gira på å lære mer og mer og mer. Vet du om gode bøker om hormoner så er det bare å hyle ut. Jeg er en hormonfreak! Les innlegget jeg skrev om stresshormonet kortisol her. […]

 6. […] motsatt. Hormonet kortisol er en faktor man skal ta hensyn til ! Jeg skrev et innlegg om kortisol her. For min del er det en faktor som er svært avgjørende for resultatene jeg […]

 7. […] stresshormon, kortisol. Følgene av høye kortisolnivåer kan du lese mer om i innlegget mitt her. Energigivende tilskudd som gir energi og demper sultfølelsen kan gi uheldig utslag på din […]

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *