FITNESSFORSTYRRET – MITT SVAR

De fleste har vel lest blogginnlegget til Nora? Hvis ikke finner du det her.  Nora beskriver baksiden av medaljen ved å komme i konkurranseform og perioden etter konkurranse. Hun er en aktiv utøver og vet hva det vil si å gå gjennom en diett og også hvordan det er etterpå man har fullført.

Jeg syns blogginnlegget fortjener stående applaus både fra fitnessmiljøet og fra andre som ikke kjenner det. Mange deler innlegget og roser henne for å fortelle det som det er, men hva er det jeg ser? Enkelte stiller seg opp i forsvar og mener at Nora er hyklersk, at hun ikke står for det hun har gjort og at hun ikke  er istand til å konkurrere.

Hadde jeg hatt hår på ryggen så hadde de stått i været.

Alle, og da mener jeg ALLE som har hatt en ubehagelig lav fettprosent vet at det er hardt å komme dit, og jeg vil påstå at samtlige også vet at det kan være vanskelig å gå opp i vekt igjen og man føler seg «dårlig form» med normal fettprosent. Ikke kom her å si at den følelsen er god (kanskje for enkelte mannfolk, men ikke for mange av jentene). Man får et forstyrret, ja FORSTYRRET syn på hva en bra kropp er, rett og slett fordi «bra form» for en fitnessutøver betyr lav fettprosent.

1391742_643652065678861_1543223047_n

Hun forteller at hun så på bikinibildet av seg selv uten konkurranseform og tenkte at hun var «feit» – og tok seg i det. Det er jeg sikker på at de fleste andre utøvere også tenker om seg selv om de går opp i vekt. Jeg har jo hørt flere som tar tak i magen sin og sier «nja, formen er ikke helt bra for tiden, men den skal bli bedre» når fettprosenten er lavere enn hos folk flest… Dette er en ærlig sak, og all ære til Nora som faktisk innrømmer det !

Selv har jeg høyere krav til min egen fysikk og form enn ei vanlig jente i gata, og det er fordi jeg har konkurrert i fitness og fordi jeg har kjent på kroppen hvordan det er å være i form. Jeg skylder ikke på fitness, men jeg sier heller ikke at å konkurrere ikke gir et forstyrret bilde av egen kropp, for det gjør det !

Mener Nora at fitness er djevelens verk? Nei. Mener hun at fitness har skylda for at hun har hatt tunge dager? Nei. Hun beskriver en forandring som skjer på synet på seg selv og kroppen når man går gjennom en endring på såpass kort tid. Det er ikke verre enn det. Hun fortjener skryt for å være ærlig og dele sin erfaring som aktiv utøver. Flere burde gjøre det samme slik at sporten ikke ble fristende for de som ikke tåler motstand og hardkjør. Det er en hard sport, la oss ikke late som noe annet! For min del digget jeg at det var hardt og krevende, og det gjelder nok de feste som stiller også. Det er en ekstremsport, og det er en SÆR sport! Vi blir vant med at lav fettprosent som for «vanlige folk» ser helt sykt ut, er bra.
Er det egentlig negativt? Ikke nødvendigvis, men det er verdt å vite om for de som ikke er kjent med gamet de skal trø inn i.

14 comments
 1. Veldig bra Julie 🙂 Samtlige som er med i dette gamet har et,om ikke forstyrret,så i hvert fall ekstremt syn på dette med kropp og fett%. Vi liker jo at den er lav! I dag er jeg veldig normal,men jeg er ikke 100% komfortabel med det,og jeg føler meg tynn-feit.
  Er det et problem? Ikke for meg nå,men hadde det vært for 10 år siden,ville jeg antagelig hatt større problemer med denne formen.

  1. Det er klart det! Det er vel derfor vi fascineres av denne sporten 🙂 Det er som du sier, viktig å godta at kroppen ser anderledes ut når man ikke er i konk.form og at det er helt ok 🙂 Flott at du tenker sånn!

 2. Sant, sant, sant Julie.
  Jeg opplevde det samme da jeg ble intervjuet i forhold til fitness og spiseforstyrrelser i media en tid tilbake.
  Mange i ‘miljøet’ mente jeg var både hyklersk og satt alle fitnessutøvere i dårlig lys. Det skal sies at journalister alltid vrir på alt som blir sagt, men uansett så synes jeg det er et viktig tema som MÅ belyses, slik at ikke verden bedras med at den lave fettprosenten kommer av seg selv på rosa skyer. Det er en bakside av medaljen for de fleste, -Vi takler alle ting forskjellig, men som du sier, de aller, aller fleste opplever et ubehag ved å skulle gå tilbake til normalen, -Gutta også.

  Ønsker deg en fin helg flotte Julie 🙂

  Hilsen Ida.

  1. Det fikk jeg med meg, og jeg ble like sjokkert da. Det virker som enkelte tar det personlig når man deler den «mørke siden». Det virker jo fint og flott for mange ungjenter som har en drøm om å stille, og de aner jo ikke hva det faktisk går i.
   Takk for kommentar og ha en fin helg du også Ida! klem

 3. Enig Julie! Fantastisk innlegg, as always. Har også sett et par slike responser, og blitt litt irritert, ettersom flere har uttalt seg som ALDRI har stilt før! Jeg blir frustrert av alle som uttaler seg om fitness, som ikke har stilt engang! De vet da ingenting om den følelsen, om å være helt ripped, og på 1-2 uker så er magemusklene borte. Er det rart man får et litt forstyrret syn, det er jo egentlig helt logisk og normalt! Det som er godt er alle som er KLAR over det, og VET det er galt, slik som Nora. Hun er sunn og jobber med tankegangen, og det er det viktigste.

  1. Takk for det Kristine ! 🙂
   Det er jo ikke rart i det hele tatt, og selv om kanskje noen takler det bedre enn andre så er det likevel en psykisk påkjenning som alle burde vite om som tenker på å stille 🙂 Veldig enig i det du sier om Nora.Hun viser jo at hun faktisk er frisk nok i hodet til ta seg i det!

 4. Jeg har aldri stilt i fitness og kommer aldri til å gjøre det.

  Men,jeg opplever når jeg leser flere bloggere , at de sier når de ser «normale» ut,så synes de selv at de er feite. og da føler jeg meg veldig uvel og blir påvirket negativt i retning at jeg også ser feit ut,selv om jeg ligger innenfor det som er normalt.

  Så jeg opplever at flere påvirker til et usunt syn på kropp. Det skal liksom være inn at Fit is the new skinny. men «fit= lavest mulig fettprosent virker det som.

  Det irriterer meg også at det er så mange som kaller seg for fitnessbloggere som faktisk ikke er det. Det virker som hvem som helst holder på med fitness fordi de driver og trener.

  1. Veldig enig med deg, og det er det jeg mener med at man blir «fitnessforstyrret» – får en anderledes bilde av hva som er fint.

 5. Enig med deg! Likevel synes jeg det er bra at begge sider belyser (gjerne til det ekstreme), nettopp fordi det skaper diskusjon og får folk til å TENKE litt. Jeg synes det er gøy å fyre opp og å sette ting på spissen når jeg skriver, det betyr ikke at jeg ikke er i stand til å se begge sider av en sak. Ha en finfin søndag!

  1. Personlig syns jeg begge sider kommer naturlig frem i og med at den «gode» siden av fitness er det som vises gjennom bloggere og media som viser hvor fine og flotte utøverne er ferdig deffet og i lykkerus etter konk, og Nora, blant andre, belyser den «mørke» siden.
   Jeg tror nok statusen din ble satt i litt feil lys mtp. hvem som delte den, for jeg skjønner hvor du ville med den, også med tanke på at du liker å sette ting på spissen 🙂

    1. 😀 (Y)

 6. TAKK Julie 🙂 Dette var virkelig godt å lese synes jeg, for som du sier kom det jo en del krass kritikk til innlegget. Men når jeg ser over det i ettertid har det jo kommet MYE mer positive tilbakemeldinger, sånn som dette innlegget ditt – og det er det jeg skal ta med meg 🙂 Ha en fin kveld flotte du!

  1. 🙂
   Jeg har nok en tendens til å henge meg mest opp i de negative da jeg syns det var hårreisende, men som du sier så var det mye positiv respons, og det er jo kjempe bra! 🙂 Fortsett å skriv fra levra 😀

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *