STRESS OG KORTISOL

Kortisol er et av de søkeordene som brukes mest for å finne bloggen min. Dette syns jeg er bra, da det absolutt er et hormon vi har godt av å lære mer om. Kortisol er også kjent som et stresshormon.

Kortisol og DHEA er to av stresshormonene i kroppen vår som skaper balanse så vi ikke blir overstresset og det går utover helsen vår. Balansen påvirkes negativt av stress fra for mye jobbing, lite søvn, for mye trening og mentalt nedstemthet, for å nevne noe. Ved normalt stress (som f.eks forventningspress på jobb o.l.) øker disse to stresshormonene i takt og vi takler stresset bra uten å føle oss overkjørt. Når oppgaven er utført synker de tilbake til normal tilstand (enkelt forklart) igjen.

Hvis du konstant bombanderes med forventningspress fra deg selv og andre, prestasjonsangst, dårlig tid, mas og støy (for å nevne noe) kan det bli lite tid til å stresse ned, og du forbli stresset gjennom dagen og kvelden. Det som skjer da er at kortisolet i kroppen øker og DHEA synker.

IMG_8815-001
Topp (tilbud!) // High waist tights (adlinks)

Sresshormonene kortisol og DHEA har en positiv effekt på kroppen når de er i balanse. Både med regulering av immunforsvaret, blodtrykket, vekst, metabolismen og en rekke andre prosesser. Problemet oppstår når det blir mer kortisol enn DHEA. Den positive effekten blir da redusert.

Hva som skjer når du har høye kortisolnivåer og hva du bør gjøre med det kan du lese om i et eldre innlegg jeg har skrevet her. Høye kortisolnivåer går utover humøret, overskuddet, treningslysten (og effekten), sexlysten, søvnen og din generelle livskvalitet bl.a. Føler du deg fysisk og/eller mentalt stresset er dette en tydelig varsellampe på at du bør roe deg ned og finne hvilepauser i hverdagen der du bare ER og ikke nødvendigvis GJØR !

15989_full

Min personlige erfaring med stress
Jeg er enormt opptatt av god service i jobben min og bruker mye tid på å tilfredsstille alle kundene mine og svarer så fort jeg kan på mail. En periode ble dette til et enormt stress og ikke minst førte det til et forventningspress til meg selv. Jeg klarte ikke tanken på at noen måtte vente på svar. Løsningen min ble å følge min samboers råd; sette en klar kontortid. Ved å sette en begrenset tid på når jeg skulle svare på mail og jobbe lettet trykket med en gang og jeg taklet hverdagen mye bedre. Istede for å bli superstresset hvis noe uventet kom opp (fordi da måtte jeg utsette å svare på mail) tar jeg det nå med ro og tenker at jeg gjør så godt jeg kan. Bedre kan man faktisk ikke gjøre. For meg var det et tydelig tegn på at noe ikke var helt på topp når jeg mistet gleden i det jeg gjorde og følte meg jaget av alle gjøremålene mine som igrunn ikke tok så mye ekstra tid. Vær obs på hvordan du takler hverdagen din. Kanskje endringer må gjøres?

 

4 comments
  1. Jeg sliter med at jeg føler meg så lat jeg om jeg slapper ekstra av.. Er og har alltid vært ett stressmenneske, men merker jeg er blitt litt mindre stresset det siste året.. Men har et gnag av dårlig samvittighet ofte fordi jeg ikke gjør noe som er forventet av meg selv..og gjerne andre. Er så dumt :p

    1. Jeg har kjent på nettopp det samme selv Therese. Det er utrolig slitsomt og ikke finne helt roen når man ikke gjør noe. Jeg tror vi må tenke at vi er mennesker og kan ikke alltid klare alt. Vi trenger faktisk å ikke gjøre noe av og til. Det beste vi kan gjøre er vårt beste ! 🙂

  2. I går tok jeg meg tid til å ikke gjøre noen ting. Det er to ting jeg kan gjøre da for å tvinge meg selv til å sitte helt i ro, og det er 1: Stikke bena i grønnsåpevann og sørge for at jeg har nye magasiner, telefon evnt og sånt tilgjengelig. 🙂 2: Gå i badekaret. Da MÅ jeg sitte/ligge i ro, og det er jaggu vinn vinn. Tok boka med meg i badekaret i går. Det var herlig. Herlig å ikke gjøre noenting. (Selv om jeg følte huset stod på hodet. Who cares..)

    1. Det var jammen meg smart! Greit og rett og slett gjøre det vanskelig for seg selv å være i bevegelse. En smart måte å slappe av på. Takk for tips! 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *