ØKE I STYRKE – GJØR DU DISSE FEILENE?

Har du et stort ønske om å øke styrken din? Kanskje du er godt i gang eller kanskje du ikke har begynt enda, men jeg har uansett noen tips til deg som ønsker resultater med det du gjør. Man skulle kanskje tro at det bare er å løfte ting opp å sette dem ned når man ønsker å bli sterk, men det er flere ting å tenke på. Dette er noen av dem.

IMG_8564-001

☺1. Du «maxer» hver eneste økt.
Dette ser jeg en del av på gymmet. Det er så fort å bli overivrig og man kaster seg over vektene som en sulten løve (been there, done that). Syyyykt fet å løfte driiitmye. Vel, har du tenkt til å øke så kan du ikke ligge på maks belastning hele tiden. Du kan teste maksløft en gang i blant, men noe mer enn max en gang hver andre mnd (i startfasen) er ikke hensiktsmessig, og heller ikke smart i og med at et maksløft krever lang restitusjonstid.

☺ 2. Du øker vekter selv om teknikken svikter.
Nok en gang- det er så syyyykt feeeet å løfte tungt at egoet ditt går foran fornuften, så du lesser på vekter selv om teknikken svikter. Dette kan jeg si deg – det er mye bedre å ha god teknikk fra starten av istede for å få inn dårlige vaner som du må tilbake å rette på senere – for det må du en eller annen gang. Kroppen svarer nemlig med å stoppe økningen når ryggraden settes i fare. (Been there, done that too). Tren med en vekt som du kan klare med god teknikk. På maksløft er det selvsagt ingen som forventer et perfekt løft, men et maksløft skal heller ikke skje for ofte, og består bare av 1 repetisjon. Repene opp mot maksløftet bør være fine.

☺ 3. Du trener for mye.
Når fokuset er å øke styrke så trener man gjennom forskjellige faser hvor noen er tyngre og med færre reps enn andre, men generelt er belastningen tung og repsantallet lavt (6 reps og nedover, hovedsaklig). Denne typen trening krever god restitusjonstid. Både nervesystemet og kroppen skal henge med om du ønsker økning. Flott at du er ivrig, men trener du 5 x 5 på markløft 5 dager i uka så blir det en enormt belastning på kroppen over tid. Tenk smart og gi kroppen tid. Få hjelp om du er usikker på hvordan du bør legge opp treningen.

IMG_8126-002
Tights // Topp (adlinks)

☺ 4. Du har for korte pauser.
Når man trener få repetisjoner og god belastning så krever det at man har god pause mellom settene for at kroppen skal bli klar til nye løft. Pause på 2-4 min, alt etter hvor tungt det er, er passelig. Ikke forhast deg, det vil bare føre til at du må ned på vektene utover i økta.

☺ 5. Du har ikke struktur i treningen din.
Om du trener sporadisk og uten et konkret plan eller oppsett på det du gjør så har du ikke lagt stien klar for deg selv om du ønsker å øke i styrke. Sett opp en plan, gjerne en som går over flere uker slik at du kan periodisere og ha en klar plan på det du skal gjøre. Er du jente og ønsker å øke i styrke (og bygge rumpe;)) så har jeg sommertilbud på 12 ukers programmet mitt S.T.P. Førpris; 650 kr. Sommerpris: 500 kr. Les mer om programmet her.

Er du usikker på teknikk så vil jeg absolutt råde deg til å få hjelp hos en personlig trener, gjerne en som har styrke som spesialfelt. Om du er medlem av Shapes så er du velkommen til å få hjelp av meg. Teknikk skal man ikke flåse av, det er viktigere enn de aller fleste forstår. Det kan føles greit med krummet rygg helt til du står med prolaps før du har fylt femogtyve, og DET er ikke kult. Om du er seriøs og virkelig ønsker å bli sterkere så er teknikk pri nr.1, og så bør du ha struktur på det du gjør, som jeg nevnte over her.

 

2 comments
  1. Teknikk teknikk teknikk, det burde, som du sier, komme framfor alt. Vi har vel alle vært der, at vi setter egoet foran teknikken og foran fornuften 😉 Men som du sier, man må tilbake å rette opp igjen på det en eller annen gang, og da kan man like gjerne gjøre det riktig helt ifra begynnelsen.

    1. jepp, det har jeg lært på den kjipe, harde måten!! 😛

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *