VLOG; BAKKEINTERVALLER

Onsdag allerede!! Ukene flyr jo. Vel, i dag får dere en liten vlog fra bakkeintervallturen min på mandag. Ikke så mye lærerikt men forhåpentligvis litt underholdende 🙂 T-skjorta jeg har på meg finner du her, og skoene her.
Jeg har fått inn en del spørsmål som jeg skal svare på i videblogger fremmover, så om du lurer på noe så kan du maile meg på din.pt@live.no eller spør i kommentarfeltet så tar jeg dem med.

Bakkeintervaller setter kondisjonen på prøve. Har du ikke prøvd det før så vil jeg absolutt anbefale deg å gi det et forsøk. Intervaller på mølle kan ikke sammenlignes. Løper du ute så forsvinner ikke bakken under deg som på mølla, her må du sparke i fra selv! 😉 Oppgrader fra mølla – kom deg ut i friluft og gjerne også i motbakke 😉

12 comments
 1. Hei,
  det er noe jeg ikke skjønner rundt det med at man skal spise rett etter trening. har forstått det slik at man bør få i seg »raske» proteiner og karbohydrater rett etterpå, for å musklene ikke skal brytes ned, men få energi til å bygge seg opp igjen etter trening. Raske karbohydrater vil jo da være eksempelvis en banan, mens raske proteiner kan være whey-proteinpulver eller bcaa. Altså det taes raskt opp i kroppen slik at musklene raskt får energi.
  Dette forstår jeg, og synes virker logisk.
  Men så kommer det jeg IKKE forstår. Mange sier at hvis man skal rett hjem å spise trenger man ikke »ettertreningsmåltid» siden man får mat med en gang. Ser flere anbefaler for eksempel kylling eller melkeprodukter med en karb-kilde til. MEN i kylling og melkeprodukter er det jo stort sett LANGSOMME proteiner som kroppen bruker lang tid på å ta opp? På den måten tenker jeg da at musklene ikke får næring med en gang, slik man tror, og begynner »å spise» av seg selv, altså musklene brytes ned siden det tar lang tid får denne type mat tas opp i kroppen.
  Ut fra dette har jeg betrodd med til »en teori» om at maten må spiser etter trening MÅ inneholde raske proteiner og karbohydrater, for optimalt utbytte av økta. Så å spise kylling og fullkornsris er ikke i mine øyne optimalt. Kan for all del spise det, men liker i alle fall å innta raske proteiner rett etter trening for å være sikker på at musklene ikke brytes ned. Tenker at proteinene i kylling kanskje ikke tas opp før 1-2 timer etter man spiser det, og det blir i mine øyne i lengste laget.
  Hva tenker du om dette? Er det rett som jeg sier, eller kan man like godt spise en boks kesam rett etter trening å ha samme utbytte som ved å drikke whey? for det er vel som jeg sier, at whey tas mye raskere opp enn kesam? da vil det vel være logisk å tro at det er en fordel å innta whey?

  Så en siste ting. Ser mange spiser riskaker etter trening. Selv finner jeg bare sorter som er laget med 100% fullkorn, og ser mange fitness-folk også spiser fullkornsortene. Her kommer jo man inn på samme problematikken. Selv tenker jeg jo at disse karbsene ikke tas opp i kroppen før det har godt en stund, og skjønner ikke derfor hvorfor de spiser det? blir jo som å spise grovbrød rett etter trening. kroppen bruker jo kjempelang tid på å ta det opp, derfor ser jeg heller på banan/frukt, poteter og hvit ris som en bedre kilde til raske karbohydrater

  1. Heisann !
   Skjønner du blir forvirret 🙂

   Nyere forskning viser at det ikke er så viktig med mat direkte etter trening som man har trodd før, og det viktigste er å få i seg mat generelt i timene etter trening. altså ikke noe grunn til panikk om du ikke får spist med en gang du er ferdig. Det er dog lurt å ha noe i systemet mens du trener. Om du spiser en frukt og drikker bcaa før trening eller om du spiser et måltid en stund før du drar så er du good to go.
   Selv foretrekker jeg å ha en frukt direkte før trening om det er mer enn 2 timer siden sist jeg spiste, også har jeg protein og riskaker etterpå, mest fordi det smaker godt når man er ferdig og sliten 🙂
   Med andre ord – ikke stress med det ene eller det andre. Sørg for å få i deg mat gjennom hele dagen, spesielt karbohydrater i timene etter trening 🙂

 2. Eg har fleire forslag:
  1) forskjell på bruk av bcaa og proteinpulver. Kortid man kan bruke desse, og om man kan bruke dei sammen eller må bruke dei kvar for seg???
  2) tips mot søtsug- sunne snacks man kan bruke som ikkje ødelegger dietten i veien mot drømmekroppen
  3) tips mot støle og såre muskler
  4) lage en film av kva du spiser på en typisk dag (vanlig dag)

  1. takk for forslag! det er notert 😉

 3. Herlig! Mitt første møte med bakkeintervaller var i sommer, når vi var bortreist. Jeg og samboeren min heiv oss med på treningen til et lokalt skilag der vi var.
  Rimelig bratt bakke (litt usikker på hvor lang den er). Vi jogga da først 1min før treneren blåste i fløyta og alle snudde og gikk ned. Når alle var nede så var det 2 nye runder på 1 min. Etter dette så var det 4 x 2 min. Når alle var samlet nede i starten av bakken, så var det 8×10 pushups mot autovernet, og 8×10 knebøy kroppsvekt. Og så trodde alle at vi var ferdig, men da fikk vi en overraskende beskjed fra trenern; gå til første lyktestolpe, løp til neeste, gå, løpe, gå, løpe osv helt til vi alle var kommen opp.

  Fantastisk økt, men hadde gangsperre i 3 dager etterpå 😛 Men det skal sies at det ga mersmak da 🙂 Må bare finne en egnet bakke her hjemme, så skal det kjøres mer bakkeintervall fremover 🙂

  1. det høres gøy ut !! og veldig tungt 😀
   En skibakke er sikkert helt kurrant å utføre dette på. Det skal jeg jammen meg prøve ut 😀

 4. Skrev et spørsmål for noen dager siden ang. knebøy i smithapparat, vet ikke om du fikk det. Hvertfall; Jeg sliter veldig med vondt i korsrygg (kanskje du har tips til øvelser?), og synes det gjør mindre vondt å ta knebøy i smith. Har hørt veldig mye forskjellig om det, og lurer på dine tanker rundt bruk av smith?

  Lurer også på hvordan du mener ryggposisjonen bør være og hvorfor? Svai eller mest mulig «flat», bøyd litt fremover eller mest mulig loddrett? Fått hjelp av forskjellige PT’er, og svarene varierer. Jeg er naturlig ganske svai i ryggen, og ellers fleksibel.

  1. Hei !
   kommentaren din havnet i spam-mappen, beklager det !
   Dette er vanskelig å svare på uten at jeg har sett deg. Om du kan få filmet deg selv når du tar knebøy og sendt til meg på mail så er det lettere å gi deg et konkret svar. Gjør gjerne det om du vil; din.pt@live.no

 5. Hei! Kan du lage en video om hvordan man bruker lifting straps? Mulig jeg er helt idiot, men jeg får det ikke til!

  1. det kan jeg gjøre! 😉

 6. Jeg har aldri helt skjønt dette med å kjøre til trening. Kan selvfølgelig forstå det om det er 20 km, men hvorfor ikke gå eller sykle i stedet? To fluer i en smekk 😉 Har også observert at de fleste jeg kjenner som er veldig opptatt av trening er de som alltid skal ta heisen eller rulletrappa. Hvorfor er man ikke opptatt av hverdagsaktivitet lengre? Det er vel egentlig et ganske stort problem? Jeg trener mindre enn før men er i mye bedre form fordi jeg sykler eller går til jobb, 3 km hver vei med mye bakker. Til og fra jobb skal jeg jo uansett så da blir kroppen transportmiddelet mitt 😉

  1. Hehe skjønner hva du mener men for min del skal trening være gøy og lystbetont, og skulle jeg syklet eller gått til styrketreningene mine så hadde det ikke blitt verken gøy eller lystbetont. Det handler vel egentlig om å gjøre det man liker og trives med 🙂 jeg er slettes ikke inaktiv i hverdagen selv om jeg kjører til trening, jeg er bare aktiv når og der jeg har lyst. dessuten- enkelte steder egner seg bedre til det man skal gjøre enn andre og, f.eks bakkeintervaller og sprint. Fokuset mitt er ikke kondisjon, men styrke, så da prioriterer jeg energien min der:)
   Jeg er dog enig i det du sier ang rulletrapp og heis, det burde vært forbeholdt funksjonshemmede! 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *