COACHING, PT, SYNSING OG MENINGER

Innlegget til Helene, som jeg forøvrig er helt enig i, inspirerte meg til å skrive mine tanker om dette.

Jeg har en egenskap som til tider er utrolig slitsom. Når jeg ser, hører eller opplever noe jeg føler er feil eller urettferdig, så vrir hver eneste celle i kroppen min seg og jeg bare MÅ gjøre eller si noe. Som oftest så gjelder dette bastante påstander om at slik og slik MÅ du gjøre og IKKE gjøre for å lykkes med ditt og datt… Jeg har selv hatt min «må og må ikke» periode mens jeg har vært Pt, men med årene har jeg innsett at det finnes uhyre manger veier til Rom, og dermed kan man veldig sjelden slå fast et MÅ eller MÅ IKKE, nettopp fordi folk er forskjellige. Så lenge det er mennesker jeg jobber med så vil det være uendelig med variasjon. Samtidig så lærer man så lenge man lever og når det kommer til kropp blir man aldri utlært. Ydmykhet i yrket er viktig, samtidig som man holder seg oppdatert på forskning og ny kunnskap rundt kost og trening.

IMG_9752-001Genser // Tights på tilbud (adlinks)

 

Er det en ting jeg har lært på de årene jeg har jobbet som PT, så er det at det er veldig få ting du MÅ. Det finnes så mange veier til Rom at om noen forteller deg at du må noe, så MÅ du mest sannsynlig ikke i det hele tatt !

Det er ikke den ene øvelsen du MÅ gjøre, eller det og det du IKKE MÅ spise for å se ut som du vil. Du kan gjøre ti tusen forskjellige ting og få det samme resultatet. Ja, det er faktisk sant ! (Om du er pt og leser dette – jeg vedder på at du allerede har ramset opp en haug med ting du mener at ikke funker? ;))

 
Jeg tror jeg deler min bry-meg-litt-for-mye egenskap med veldig mange pt-er i dagens samfunn. Vi brenner for at sannheten skal komme frem og for at folk skal forstå hva som er bra og ikke. Problemet oppstår når vi tror så innmari på det vi selv finner ut og utøver på egne kunder at vi helt glemmer at andre kan bruke metoder som også funker like bra. Det er klart vi har troa på det vi selv gjør, de fleste av oss bruker jo tid på å tilegne oss kunnskap ! MEN- det er veldig få ting som har EN fasit. Og når du skal ned i fettprosent og/eller bygge muskler, så kan du gjøre mye forskjellig (rart) og likevel få det til.

degJeg har ingen liste over punkter jeg mener at en god coach bør kunne krysse av, men jeg vet en ting veldig sikkert. Om du skal følge et opplegg fra en coach så mener jeg du bør kunne svare ja på disse tre spørsmålene:
1.Har jeg det bra og trives jeg med det jeg gjør?
2.Føler jeg meg hørt og sett av coachen min?
3.Har jeg fremgang på en eller annen måte?

Jeg mener at det ikke handler om coachen, treningsprogrammet eller kostplanen i seg selv – det handler om hvordan DU opplever det og om DU trives med opplegget ! Livet er for kort til å ikke ha det bra, og jeg kan love deg at det finnes et treningsprogram og en kostplan som du kan følge om samtidig ha det greit, så ikke kast bort tid på å mistrives !

Om en kunde forteller meg at hun/han ikke liker det og det på kostplanen eller ikke trives med den og den øvelsen – da er det ingen problem i verden å finne et alternativ. Å måtte pine seg gjennom ting er unødvendig, og det finnes stort sett alltid alternativer. Kommunikasjon mellom coach og kunde er derfor enormt viktig i mine øyne. Så om du er kunde og mistrives – gi beskjed til din coach! Du MÅ svært lite, husk det 😉

2 comments
  1. Jeg er så enig! Jeg er ikke PT selv, men trener jevnt og er opptatt av å holde meg i form. Jeg har flere i min omgangskrets som kanskje er litt over gjennomsnittet opptatt av trening og kosthold. Og har flere ganger fått hørt at jeg MÅ ikke spise grovt hjemmelaget brød dersom jeg skal få resultater. Eller, jeg MÅ ikke bytte ut styrkeøkten til fordel for en fjelltur. Til tider er slike ting så irriterende… Så lenge jeg trives med det jeg gjør og får de resultatene jeg ønsker, spiller det vel ingen rolle om jeg gjør det ene eller det andre 🙂

    1. veldig sant Anniken!
      Jeg har hørt om flere akkurat like tilfeller. Man henger seg helt opp i en eller annen anbefaling, f.eks dette med styrketrening vs. fjelltur. Greit nok at det er noen ting som anbefales for optimal fremgang og prestasjon, men så skal man jo ha det greit også og gjøre det man liker og har lyst til!
      Takk for kommentar 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *