SKAMFULL ALENETID

Stresser du over tanken på at du må leve opp til andres forventninger? Føler du at du av og til drukner i alt du burde, skulle eller må? Jeg har det av og til slik, så jeg vil dele noen tanker med dere. Kanskje jeg ikke er alene om det.

Jeg får av og til akutt behov for å være aleine. Sitte i sofaen og stirre ut i lufta, uten sminke og med håret til alle kanter om jeg vil. Jeg får så akutt behov for å ikke måtte ta hensyn til andre, finne på samtaleemner eller å time gjøremålene mine etter når det passer for andre. Dette behovet kan få meg til å føle meg så svak, ubrukelig og rar. Jeg føler jeg burde klare å takle hverdagen uten å ha jevnlige avbrekk og pauser fra omverdenen. Det ser ut til at alle andre klarer det så bra.

IMG_0431

Jeg har begynt å tenke over hvor mye energi jeg bruker på å være som jeg tror at andre forventer jeg skal være, og som jeg forventer selv og. Jeg fremstiller meg selv så godt jeg kan både til kjente og ukjente. Legger sjela i jobben min og prøver å gjøre alle til lags ved å gjøre det lille ekstra. Prøver alltid å ha et blogginnlegg oppe før kl.11 hver dag og lar så og si aldri uleste mail ligge i dagesvis, men svarer så fort jeg har tid. Jeg prøver alltid å komme på jobb med ti minutters klaring så jeg aldri er for sen for noens klokke…Også kjenner jeg på skam når jeg føler behov for en pust i bakken og litt alenetid? Dette er ting jeg har glede av i hverdagen, men så kjenner jeg på at jeg trenger litt pause av og til. Dette er ikke ment som skryt. Det er en wake up call til meg selv og til alle dere som sitter med samme følelse.

Hvorfor skal jeg kjenne på at jeg burde vært anderledes når jeg bare er meg selv? Jeg trenger pusterom, avkobling og alenetid. Kanskje mer enn andre eller mer enn hva jeg skulle ønske. Men er det virkelig noe galt i det? Jeg bør kunne ta meg en alenedag eller helg uten å føle at jeg burde vært med noen eller burde kjent på noe annet enn det behovet.

IMG_0435

Jeg kjente på skam i helgen for nettopp dette. Behovet for alenetid og en time off.
Jeg sendte en fortvilet sms til Helene og fikk et svar som er så sant som det kan få blitt. Alle har ikke like stort behov for eller forståelse for alenetid. Slik er det, og det er greit. Man må av og til tenke på seg selv og mindre på hva andre mener

♥ Det er viktig å gjøre en god jobb, være der for andre og gjøre så godt man kan. Det er også viktig å ta vare på seg selv ♥

14 comments
 1. Jeg har også hatt det sånn, hele livet, kjent på skammen av å måtte ha alenetid. Det å alltid måtte stille opp, være der når andre mener man skal være der og aldri si nei. Slitsomt å også ha «venner» som ikke har det behovet og heller ikke skjønner at du trenger time off. Jeg har gjort grep, sagt nei og tar meg tid til å bare være. Det gjør SÅ godt! Og alle må kunne gjøre det uten å føle dårlig samvittighet. Nå har jeg det MYE bedre med meg selv! Og folk kan syns jeg er verdens kjipeste and I don’t really care 😉

  1. Så herlig å høre Kine! Så bra at du har valgt å ta hensyn til egne behov. Jeg tror det er så viktig, spesielt for oss som virkelig trenger det for å kunne være den beste versjonen av oss selv:)
   Takk for at du delte din erfaring 🙂

 2. Hei! Jeg er noe som kalles å være høysensitiv, har du hørt om å det før? Det du beskriver høres litt ut som det, så anbefaler å google det. Jeg har hvertfall lært masse om meg selv etter å ha lest om høysensitivitet

  1. Hei!
   Takk, det skal jeg sjekke ut. Aldri hørt om det. takk for tips! 🙂

 3. Har du lest boka av Lene Alexandra, «BRA NOK!» ? Det er en god bok som kan være med å sette ting i perspektiv. 🙂 En må ta vare på seg selv for å kunne ta vare på andre – positiv egoisme. 😉 Hvis du ikke allerede følger Lene Alexandra / LA Lifestyle anbefaler jeg deg å gjøre det 🙂 Jeg synes ihvertfall det er både inspirerende og motiverende, og minner meg staig på at det er lov (og viktig) å ta vare på seg selv og ha litt ‘me time’!

  1. jepp, og jeg elsker den boka!! så mye sant i det. Me-time er undervurdert. Likevel syns jeg det kan være vanskelig i perioder å godta at jeg trenger det, spesielt når det føles som andre ikke har like stort behov. Men- så er man jo seg selv og alle er forskjellige 🙂

 4. Heia. Som en annen skriver her: har du lest om hva det er å være høysensitiv? Jeg kjenner meg igjen i det du skriver. Jeg har bestandig vært sosial, men de siste årene har jeg virkelig kjent på behovet for å være helt aleina av og til. Og den pausen trenger jeg og gjør at jeg har mere overskudd til andre ting ellers i hverdagen.

  1. Hei !
   har aldri hørt om det, men skal google litt rundt.
   Det som er rart er at det bare er slik i perioder, og andre ganger går det liksom helt fint. Vet ikke om du opplever det samme?
   Uansett, takk for kommentar 🙂

   1. Ja, det varierer

 5. Flott innlegg

 6. Flott innlegg For å kunne ta vare på andre så må man også ta vare på seg selv. Jeg tror alenetid er sunt på mange måter. Det gir tid for ettertanke og jeg tror også det er viktig å kjenne på følelsen av bare det å være.

  1. Tusen takk Mina!
   Det er så sant. Man behøver ikke alltid prestere eller gjøre noe som helst. En god påminnelse! 🙂

 7. I bransjen du jobber i ( og jeg) gir en så mye av seg selv i hverdagen at dette er helt normalt. Jeg tror ikke du er høysensitiv. Jo flinkere en blir til slike time out jo lenger blir du i denne bransjen. 🙂

  1. Takk for tilbakemelding Mette !
   Tror det er veldig sant det du sier. Vi må jo være «på» hele tiden, og det er klart det krever en del. Tommel opp for time out! 😀

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *