Når målet er å redusere fettprosenten så er det en ting som er klinkende klart. Vi må skape et kaloriunderskudd. Det kan gjøres på to måter. 1. Ved å spise mindre kalorier eller 2. brenne mer kalorier gjennom trening.
Så hva er best nå målet er redusert fettprosent? La oss se på fordeler og ulemper med de to metodene.
Fordeler og ulemper med å redusere matinntaket
+ Det er ofte lettere å spise mindre enn å trene mer, spesielt med tanke på hvor mye trening som faktisk må til for å brenne en betydelig mengde kalorier.
+ Det krever mindre tid og disponering av tid
– Ved å spise mindre får man ofte mindre lyst og energi til å være i bevegelse og kvaliteten på treningen har fort for å bli redusert. Følgen av det igjen blir jo mindre kalorier forbrent.
– Man blir mer sulten, trøtt og irritabel, noe som gjør det vanskelig å holde ut over tid.
Fordeler og ulemper med å øke treningsmengden
+ Man beholder en del av matgleden ved å kunne spise omtrent som før.
+ Ved å trene mer/tyngre øker sjansen for å beholde, og også bygge muskler samtidig som fettprosenten minsker. Man sørger for å fortsatt forme og jobbe med fysikken.
– Å øke treningsmengden krever en skikkelig innsats, og for mange kan det være vanskelig å trene bra nok til at det får en betydelig betydning for kaloriforbruket.
– Mer trening krever mer tid og krefter.
Så hva er det beste å gjøre om målet er redusert fettprosent?
Min, og mange andres mening er at en bør begynne med et moderat kaloriunderskudd. Ved å bare spise litt mindre enn tidligere vil du fortsatt ha energi til å trene bra og gjøre dine daglige gjøremål. Ved å ikke spise for lite holder man også kroppens hormoner mer i sjakk enn ved en kræsjdiett med stort underskudd, noe som er gunstig når man vil optimalisere fettforbrenningen. Når ting etterhvert stopper opp kan man enten redusere matinntaket ytterligere med litt mer, eller øke treningsmengden. Personlig anbefaler jeg ikke å kombinere både redusert kaloriinntak og økt treningsmengde på samme tid. Man ønsker hele tiden at kroppen skal spille på lag, og da er nøkkelen å gjøre små forandringer for en jevn fremgang.
Til syvende og sist handler det mest om hva DU er mest motivert for å gjøre, og også hva du utfører på best måte. Noen syns det er lettere å spise mindre og trene som normalt, mens andre har ingen problem med å øke treningsmengden. Det kan dog være lurt å tenke over hva kroppen din utsettes for, uansett hvilke metode du vil benytte deg av. En stresset kropp gjør ikke like god nytte for seg som en kropp i balanse og harmoni.
Supert innlegg Julie 🙂
Jeg er tynn, men fettprosenten er ikke lav. Fettet ligger mest på rumpe/lår. 170cm, 57kg. Bør jeg fokusere på å bygge muskler foran fokus på å minske fettprosenten når målet er å bli strammere? 🙂
Hei !
Takk for det 🙂
Jeg vil absolutt anbefale deg å ha fokus på styrketreningen og å bygge muskler for å bli strammere:)