HELÅRSKROPPEN – MINE KOSTHOLDSTILTAK

Pia fra Shape up skrev et innlegg i går om hvordan hun opprettholder en sunn livsstil og en glad helårskropp. Det inspirerte meg til å dele min måte å gjøre ting på. Det er viktig at dere husker at jeg har min måte som jeg trives med, det betyr ikke at du bør gjøre akkurat som meg eller at det er noe galt i din måte å spise eller trene på!

IMG_02862

KOSTHOLD
Jeg har alltid sett på meg selv som en livsnyter. Jeg elsker mat og drikke og jeg sier aldri nei til noe med mindre jeg er kvalm eller har et spesielt mål jeg skal nå innen kort tid. Det kan både venner og familie skrive under på. Jeg sier aldri nei. Men – jeg begrenser meg og velger mengde med omhu. Jeg vet stort sett innholdet i all mat, og derfor vet jeg også hva jeg bør begrense og hva jeg kan spise mer av. Denne begrensningen ser jeg ikke på som et offer eller noe som hindrer meg i å leve. Det gir meg mulighet til å spise det jeg vil uten at det går på tross av hvordan jeg vil se ut ! Her er noen enkle regler jeg lever etter i hverdagen;

– Proteinrik og mettende mat som smaker godt
– Grønnsaker hver dag
– Kalorier gjennom mat og ikke gjennom drikke
– Mest mulig sukkerfritt
– Unngår å bli uutholdelig sulten, spise jevnt gjennom dagen
– Utelukker ingen matvarer men tilpasser med mengde (makroer)
– Mest mat i timene etter trening, mindre før trening
– Tilpasser inntak etter aktivitetsnivå

Jeg er ikke en person som utelukkende spiser «ren» mat, men 80% av tiden spiser jeg faktisk sunt. De resterende 20% består glatt av sjokolade, øl, hvitløksbaguett med smør med feit lasagne, brownies, vin, kebab, ostekake og store pastaretter med Gud vet hva. Hjemme holder jeg meg til sunn mat, mens sosiale sammenkomster, ferier og restaurantbesøk benyttes til det litt mer usunne.

IMG_2413

Jeg sier gjerne ja takk til øl eller vin i godt lag og det nytes til det fulle, men jeg er nok mest sannsynlig også en av de første på gymmet dagen etter. – Fordi det er helt naturlig for meg. Jeg velger glatt poteter fremfor pommes frites, ikke fordi jeg er sær  og «hypersunn». Det er fordi jeg trives best med å spise noe som gjør meg mett. For å si det enkelt – jeg velger kaloriene mine med omhu utifra hva jeg liker best og også hva kroppen min har mest nytte av. Noen ganger med mest fokus på ren lyst og nytelse, andre ganger med mest fokus på fornuft. Det hender for eksempel at jeg kjøper en stor bolle lasagne fremfor biff på restaurant, selv om det smarteste rent næringsmessig ville vært å velge biff.

Jeg har trivdes med maten jeg spiser de seks siste årene og er helt ferdig med begrensede dietter hvor det ikke er «lov» å spise god mat. Jeg føler meg bedre nå enn da jeg spiste ris og tunfisk uten krydder. Å det å føle seg bra – det er viktig for meg.

IMG_2243

HELÅRSKROPPEN FOR MEG…
Den helårskroppen jeg ønsker å ha er en kropp som bærer preg av at den settes høyt og prioriteres. Ikke til det ekstreme, absolutt ikke. Jeg ønsker at kroppen min skal være et symbol på balanse og harmoni ved at den presterer bra, holder seg slank, utstråler trivsel og samtidig er med på alt. Dette er slik jeg vil ha det, og dette er slik jeg trives.

I min rolle som PT så kreves det til en viss grad at jeg lever etter det jeg lærer bort, og det er også det jeg ønsker. Jeg sier til alle kunder at de kan spise det de vil, bare i riktig mengde. Det er alltid snakk om måtehold, og det velger jeg å leve etter! Og ikke minst – man kan fint ha en kropp som ikke er sceneklar og likevel føle seg bra og se bra ut. Akkurat det tror jeg er det viktigste for meg å formidle.

4 comments
  1. Supert innlegg! Dette likte jeg 🙂

    1. så bra ! 😀

  2. Har du oppskrift på den lefserulla du har bilde av ovenfor?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *